Ny stjärna tändes när Eskils tog tre sköna poäng!
2018-05-05 18:00
Målskyttarna Åberg och Hofsö
Eskilsminne IF:s herrar svarade för säsongens hittills bästa insats när man på lördagen hemmabesegrade FK Karlskrona med 2–0 (0–0). Det var en match som hemmalaget kontrollerade undantaget de sista 10 minuterna. Förutom segern fick vi se en ny stjärna tändas då 18-årige Dennis Olsson fick spela sin första match från start och svarade för en smått imponerande insats.
Det fanns många plusfaktorer och många detaljer att glädjas åt under lördagen. Inte nog med att Eskils under 80 minuter kontrollerade fjolårssexan Karlskrona på ett anmärkningsvärt sätt. Ett antal spelare klev fram och satte stora avtryck i matchen.

Redan från avspark märktes det att de inledande fyra matcherna mot toppmotstånd givit den effekt som tränare Martin Pringle förutspått.

- Jag har varit övertygad om att vår svåra inledning skulle ge effekt i form av att vi kommer in i serien med det högre tempot och kan visa att vi hör hemma här. Vi kan vinna matcher och spela det spel vi vill, sa en glad Martin efter slutsignalen.

Under första halvlek tilläts gästerna inte skapa speciellt mycket av värde. Eskilsspelarna tryckte upp pressen, var noggranna i försvarsarbetet och visade att omställningarna blev farligare och farligare. Emil Åberg med Robin Hofsö strax bakom i sig i anfallet fick bra understöd inte minst av dagens stora utropstecken Dennis Olsson.

Killen som startade sin karriär i Påarps GIF men kom redan 2010 som 10 åring till Eskils spelade med en pondus, fart och teknik som var häpnadsväckande. Totalt orädd och med imponerande bollkontroll snurrade han frisk med gästerna och kunde hela tiden ta sig loss från sin vänstermittfältsposition. Det var inte alltid den sista passningen gick rätt men Dennis växte och växte.

Mot slutet av första halvlek visade Eskils tydligt att man ville ha hand om taktpinnen denna dag. Robin Hofsö hade ett bra försök tätt utanför och Jonatan Persson kom upp i en bra framstöt på vänsterkanten från sin backposition och det var bara millimetrar från att en Karlskronaförsvarare stött bollen i eget mål.

Efter paus satte Eskils upp tempot ytterligare. I 50e minuten kom utdelningen. Philip ”PP” Petersson lyfte upp en boll som Robin Höfsö gick upp på och med hjälp av axeln kunde göra 1–0 på.

- Ja det var ingen nick det inte. Jag missade nicken och bollen tog på axeln, sa en helt slutkörd Robin efter matchen. Fy detta var tufft. Vi fick slita hårt idag men vi var förtjänta av segern tycker jag.

Eskils fortsatte vaska fram chanser och det var egentligen bara kylan som saknades denna dag. Med lite mindre passion och mera cynism hade ytterligare mål ramlat in. Men hemmaspelarna ville och visade att detta var deras dag.

Med en kvart kvar började Karlskrona lyfta upp allt man hade i det ena desperata anfallet efter det andra. I 75 minuten osade det katt då de satte en knallhård nick i stolpen men där Eskils för dagen strålande målvakt Emir Plakalo kunde fånga returen enkelt.

Karlskrona pressade våldsamt och hemmaspelarna fick ge praktiskt taget allt av kraftreserverna för att hålla rent. I 92 minuten slog gästerna en frispark i ribban.

Mitt i pressen kom så omställningsläget för hemmalaget. ”PP” Petersson slog bollen upp mot Robin Hofsö i en snabb omställning. Denne nickade fram bollen till Emil Åberg som ensam med gästernas målvakt rullade in 2–0 i 93 minuten.

- I dag var vi ett Division 1-lag. Detta är vad som krävs frö att vi ska kunna etablera oss i serien. Det var oerhört viktigt att vi fick hålla nollan och se vad vi kan åstadkomma med hårt arbete, förklarade Martin Pringle.

- Visserligen kunde det gått illa när de nickade i stolpen men vi hade ju också chanser ska ärligen erkännas. Hade vi haft lite större kyla skulle det blivit större utdelning, tycker Martin.

Denna dag ska många ha stort beröm. Robin Hofsö gav ett ansikte åt uttrycket ”Slita som en galärslav”. Jonatan Persson på vänsterbacken gjorde liksom backlinjen i övrigt ett fantastiskt arbete. Mittfältet agerade starkt och när inhopparna Jesper Lundborg och Filip Lundeberg kom in satte de direkt färg på matchen.

Men dagens utropstecken var Dennis Olsson. Vad månde bliva.

- Tyckte du jag var bra. Vad roligt, sa den ödmjuke 18-åringen när vi pratade med honom efter matchen.

- Det var en härlig känsla i dag. Att få spela från start för första gången. Att visa att vi kunde dominera matchen. För min del vara det bara att gå in och köra. Inget att tveka på, förklarade han.

Genom segern klev Eskils upp på sju poäng och kan nu ladda med klart stärkt självförtroende inför bortamatchen mot Oskarshamn i nästa omgång.

Text och bild: Lasse Möller

Stabil seger mot Olympic2024-02-24 15:55
Skador och sjukdom oroar2023-09-29 09:16
Sent mål sänkte Eskils2023-05-12 22:19
Oavgjort mot Lund2023-02-11 16:50
Ny förlust för Eskils2022-09-24 18:54
Eskils utslaget ur DM2022-08-17 23:31
IK Tord - Eskilsminne IF2021-11-20 08:00