Storseger för Eskils i derbyt mot ÄFF!
2018-06-30 20:02
Målskyttarna Hofsö och Åberg. Bild: Bildburken.se
En klar, odiskutabel och fullständigt rättvis seger! Eskilsminne IF:s herrar krossade gästande Ängelholms FF med 4–1 (2–0) hemma på Harlyckan på lördagen. Robin Hofsö och Emil Åberg gjorde två mål vardera i en match där kollektivet åter visade sin enorma styrka vilket medförde att Eskils avancerade till fjärde plats i tabellen på fina 26 poäng och med en målskillnad på 25–18.
Eskilstränaren Martin Pringle var lite orolig inför dagens match då han inte var riktigt nöjd med tändningen och inställningen hos spelarna under veckan. Men när domaren Anders Ekholm, Trollhättan, blåste igång matchen fanns allt av inställning, moral, mod och fokus någon kan begära.

- Men jag var ändå fruktansvärt nervös tills det återstod tio minuter av matchen. Fråga mig inte varför, vi gjorde en fantastiskt bra första halvlek. Men det fanns perioder i matchen då vi gick ner. Jag hade hela tiden en orolig känsla i kroppen, sa en märkbart tagen men samtidigt oerhört nöjd Martin efter matchen.

Efter matchen får Martin medhåll av dagens målskyttar.

- Ja tändningen har inte varit bra på träningarna denna vecka, erkänner Robin Hofsö.

- Nej men det kändes som vi tog all den dåliga tändningen under dessa dagar och vände till det bästa i dag, säger Emil Åberg.

Från läktarplats smög sig sällan den känslan in. Första halvlek var den kanske bästa Eskils presterat hemma på Harlyckan denna säsong. Redan i 6:e minuten så klev Robin Hofsö fram och visade varför han är en så ovärderlig tillgång för de gul-blå. På pass från Filip Ottosson satte han behärskat 1–0 bakom en förgäves sprattlande Linus Müller i ÄFF-målet.

Eskils fortsatte att skapa chanser och Robins anfallskollega Emil Åberg visade även han vilken enorm tillgång han är för laget. Emil och Robin sprang - liksom de övriga i laget - många meter denna dag. Emil hade dessutom ett par vassa frilägen varav det bästa kom i 13:e minuten då han ryckte sig fri och sköt stenhårt i bröstet på målvakten. Denne blev liggande en stund innan han kunde ta sig på fötter och återuppta matchen.

ÄFF:s enda riktiga läge i första halvlek kom i 19 minuten efter en frispark. Det blev kalabalik i hemmaförsvaret och gästerna fick tre fyra avslutslägen utan att få mer än hörna.

I den 21:e minuter gjorde Eskils mål efter en fantastisk omställning. Skottet från Filip Lundeberg räddade målvakten men returen slogs i mål men detta dömdes bort för offside.

Men 2–0 skulle komma. Närmare bestämt i den 29:e minuten då Robin Hofsö förvaltade ett inlägg från Mathias Unkuri på bästa sätt. Ur svår och träng vinkel kunde han nicka in bollen. En makalöst stark prestation.

I den 50 minuten inträffade en mycket mystisk situation. Eskils får ett inkast. Domaren säger gul boll men pekar för ÄFF. En ÄFF-are kastar inkastet, Mathias Unkuri protesterar, men spelet rullar på och ur detta läger gör gästerna 2–1.

- Domaren kom fram och erkände att detta var hans miss. Han hade helt enkelt inte tänkt på att vi bytt sida. Han erkände att felet var fatalt och att det var hans, säger Martin Pringle.

Efter målet blev spelet lite mindre fokuserat. ÄFF pumpade på med djupledsbollar som det utmärkta Eskilsförsvaret sällan hade några problem med. Den enda chans som skapades var när Oliver Stojanovic Fredin drog på stenhårt från distans i 70 minuten. Men Emir Plakalo i hemmamålet var på sin vakt och svarade för en grym reflexräddning och tippade bollen över till hörna.

I 74 minuten kom så det som punkterade matchen definitivt. Inhoppande Filip Egger serverar Emil Åberg en perfekt passning och den senare dundrar bollen i mål via målvaktens högra stolpe.

Emil Åberg visade sedan åter att han är enormt stark när det gäller målskytte på övertid. I den 91 minuten spelas han fram till ett friläge av Filip Lundeberg och gör 4–1.

Emil Åberg var samlad och förstås ganska trött efter matchen men kunde ändå ge en bra analys.

- Vi gör jobbet i dag. En enorm arbetsinsats av alla som tar sina löpningar. Jag tycker vi hade det mesta under kontroll utom precis efter deras reduceringsmål. Men annars kändes det lugnt och helt rättvist, säger han.

Robin Hofsö fick ta mycket smällar under matchen men gav samtidigt ÄFF:s försvar en vaken mardröm.

- Första halvlek var grymt bra tycker jag. Det fungerar bra nu, mös han efter matchen.

Martin Pringle pustade ut i omklädningsrummet efter segersången och höll med om att detta var obeskrivligt skönt.

- Jag är otroligt glad. Vi ska dock veta att ÄFF saknade flera nyckelspelare och de var stundtals farliga under matchen. Men okey vi hade ju fler och bättre lägen att göra fel mål än de, sa han.

Detta var en dag då åter hela laget ska rosas. Fyrbackslinje var magnifik där samtliga spelare gjorde ett kanonjobb. Emir Plakalo prickfri och oerhört stabil i mål. Extra plus till Filip Ottosson på mitten och förstås till målskyttarna.