Herr A
Solklar seger som kunde varit större
2018-09-08 23:33

En kassaskåpssäker seger!

Om det är någon gång detta uttryck kan användas är det efter Eskilsminne IF:s hemmaseger på lördagen mot Husqvarna. 2-0 (1-0) var siffror som när slutsignalen gick visade sig vara oerhört smickrande för gästerna.

Eskilsherrarna gjorde inte om misstaget från vårens bortamatch mot Husqvarna och framförallt inte från förra omgångens bortamatch mot Grebbestad. Båda matcherna slutade 2-2 och borde nog i rimlighetens namn inneburit sex och inte två poäng.

På lördagen  var det ett fokuserat och revanschsuget Eskils som klev ut på Harlyckan. Direkt från första bollkontakten visade de gul-blå vem som skulle hålla i taktpinnen. Gästerna tilläts endast sporadiskt sticka upp men då var det sällan eller aldrig som det skapades några farligheter. De bollar som slank igenom hade den för dagen utmärkte hemmamålvakten Emir Plakalo fullständig kontroll på.

Eskils malde på och dominerade spelbilden. Man jobbade sig allt närmare ett ledningsmål, men det dröjde fram till 38 minuten innan man spräckte nollan. Målet var en delikatess signerat Emil Åberg.

Från straffområdeslinjen i vänsterposition drog han bollen i en snygg båge över gästernas målvakt och 1-0 var ett faktum.

I den andra halvleken kopplade Eskils åter greppet och pumpade på mot gästernas mål. I den 58 minuten resulterade detta då vänsterbacken Jonatan Persson fick en boll från Emil Åberg som han placerade iskallt längs marken i målvaktens vänstra burgavel. 2-0 och det blev samtidigt signalen till en våldsam offensiv från hemmalaget.

En offensiv som också innebar ett antal målchanser. I 65 minuten fick Emil Åberg en kalanpassning från Jonatan Persson men skottet blev för lamt och rakt på målvakten. Minuten senare fick Emil en ny chans men skottet gick utanför.

I den 80 minuten vände Eskils spelet snabbt och Emil Åberg sprang sig fri men målvakten Fredrik Claesson gjorde en stark räddning. Returen gick till Robin Hofsö som sköt men en ny räddning av målvakten. Även om Fredrik Claesson svarade för en närmast omänsklig dubbelräddning borde det nog varit mål där.

I den 85 minuten fick Jesper Larsson en öppen chans i straffområdets högerkant men brände även han.

Matchen landade i 2-0 och det finns ingen anledning av känna sig besviken även om det rent siffermässigt kanske borde blivit lite till i Eskils favör. Laget bjöd på en av de absolut bästa insatserna rent spelmässigt som gjorts på Harlyckan i år.

Efter matchen träffade vi en av matchhjältarna - en som sällan antecknar sig i målprotokollet - vänsterbacken Jonatan Persson.

- Ja det händer kanske någon gång per år om jag har tur, skrattade en glad ”JP” efter matchen.

- Jag fick en bra träff med vänstern, mycket folk framför mål och bollen satt precis där jag ville ha den i burgaveln, analyserade han.

Liksom övriga i laget svarade ”JP” för en stark insats. Det känns som detta var en match där kontrollen var total?

- Ja hela första halvlek dominerade vi totalt. Sedan blev det kanske lite avslaget mot slutet men vi gjorde vårt jobb och jag tycker aldrig att vi var i några som helst problem. De gånger det blev omställningar gjorde ju Emir Plakalo i målet som vanligt sitt jobb prickfritt. Han svarade för några otroligt modiga utrusningar, säger ”JP”.

I matchens 67 minute byttes lagkaptenen Mathias Unkuri ut och ner på hans högerbackplats gick Jesper Larsson. In på kanten kom Filip Egger som inte spelat på många veckor. Filip var spelsugen och briljerade med sin teknik, snabbhet och inställning.

- Jag har haft problem med andningsvägarna och inte kunnat träna eller spela. I dag blev det 23 minuter plus tillägg men det kändes som jag spelat 90 minuter. Jag har en bit kvar till full form men det ska erkännas att det var jätteroligt att vara med igen. Det var ju ett drömläge att komma in i, menar Filip som trillade sig fram till några bra lägen men visade lite ringrost i avgörande passning och skottögonblick.

Tränaren Martin Pringle tycker inte det är så konstigt.

- Nej Filip är långtifrån form och det syntes i några situationer. Men han är tillbaka och det lyste ju spelglädje om honom, säger Martin.

Matchen som sådan var han mycket nöjd med.

- Vi hade kontroll från det att domaren blåste igång matchen. Vi hade bestämt oss för att inte gå i några fällor utan ta tag i matchen och göra jobbet. Det var bra organisation och vi kunde ju vunnit större, säger han.

- Nu är spelare på väg tillbaka in i truppen efter skador så det ser bra ut inför avslutningen i höst, tillägger han.

Laginsatsen var strålande. Klart godkända betyg över lag med extra plus till Emir Plakalo, Victor Wahlgren, Filip Ottosson, Jesper Larsson och anfallsduon Emil Åberg och Robin Hofsö.

Startelvan: Emir Plakalo - Mathias Unkuri (67 Filip Egger), Jonatan Olsson, Victor Wahlgren, Jonatan Persson - Jesper Larsson, Gustav Edén, Filip Ottosson, Jesper Lundborg (84 Mikael Berglund Bengtsson) - Emil Åberg, Robin Hofsö.