Imponerande insats av Eskils damer
2018-03-17 19:21
Eskilsminne IF:s damer svarade för en imponerande insats när man på lördagen besegrade gästande IFK Värnamo i en träningsmatch på Västergård. Matchen slutade 5-1 (1-0) sedan Eskils visat upp ett spel som tränare Ashe Esfandi inte kan annat än jubla över.

- I dag var det verkligen en provkarta på allt vi kan i våra bästa stunder. Undantaget de inledande 15 minuterna när Värnamo satte hög press på oss så kontrollerade vi matchen totalt, säger Ashe.

- Tjejerna visade ett brett spektrum när det gällde målskyttet. Målen kom efter fasta situationer som hörna och frispark men även som frukten av etablerat spel och efter snabba uppspel, berömmer Ashe.

Inför matchen ville Ashe se att tjejerna visade attityd och inställning och hans adepter var inte sena att ge svar direkt.

I 33 minuten kunde Merima Alibasic göra 1-0 efter hörna. Ett resultat som stod sig till pausvilan.

- Men det var inga rättvisande siffror. Efter målet pressade vi intensivt och skapade minst tre riktigt sylvassa målchanser, berättar Ashe.

- Vi borde kanske gjort något mål till, säger han eftertänksamt.

Efter paus stack Värnamo emellan med en tidig kvittering men det hade egentligen ingen betydelse. Eskilstjejerna svarade upp målet direkt genom att skapa nya chanser och i 63 minuten kunde Julia Nyberg Spets göra 2-1.

Detta innebar rena ketchupeffekten och 3-1 kom genom Filippa Karlsson innan nyförvärvet från Kullabygden, Linn Andrén, avslutade med två mål och fastställde slutresultat till 5-1.

- Linn har varit en fantastisk injektion. Hon har gjort mål i samtliga tre träningsmatcher, poängterar Ashe.

Eskilstränaren vill inte lyfta fram någon speciell spelare efter denna övertygande seger mot ett lag som spelar i samma division som hemmalaget.

- Nej det var en stark insats av kollektivet. Allt fungerade bra undantaget inledningen av matchen men även då kunde vi till slut spela oss ur deras höga press, konstaterar Ashe.

- Fast jag vill dock lyfta fram dagens debutant - 15-åriga Emma Petrovic - som fick spela 45 minuter. Hon gjorde ett mycket bra inhopp och åker nu stärkt av dagens insats på träningsläger med Serbiens landslag. Vilket flicklag det är vet jag inte då hon är involverad i F15, F17 och F19 för Serbien, upplyser Ashe.

Text: Lasse Möller
Referat från träningsmatchen Eskils - Lunds BK (Herr)
2018-03-17 14:53
Filip Egger spelar fram bollen till Robin Hofsö som gör 1-1 i 82 minuten

Eskilsminnes herrar spelade 1–1 (0–1) hemma mot seriekollegan Lunds BK i en match som bjöd på sol och snöfall om vartannat.

Undantaget en kort period i första halvlek dominerade Eskils matchen totalt.

Eskils öppnade matchen med god kontroll över händelserna.

Man vaskade fram lite halvchanser dock utan att få till det riktigt. Lunds BK satsade helt på snabba omställningar och gled igenom farligt ett par gånger.

I den 13 min skaffade sig gästerna en frispark i vänsterytterposition. Bollen dök förrädiskt och Eskils målvakt Emir Pkakalo tvingades lämna retur till Andreas Birgersson som stötte in 0-1.

Lund tog över matchen efter målet och deras omställningar gav Eskils fullt upp under en period.

Emil Åberg hade den första riktigt vassa chansen men hans skott blockerades till hörna i 26 minuten.

I 32 minuten hade han ett ännu vassare skott som smet tätt utanför målvaktens vänstra stolpe.

Eskils tog över matchen helt sista kvarten av första halvlek dock utan att få utdelning.

Den andra halvleken var i princip ett oavbrutet tryck mot ”Krubbans” mål.

Man skapade ett antal chanser men antingen så var Lundaspelare i vägen eller så gick bollen utanför.

Det skulle dröja ända tills 82 minuten innan inhopparen Robin Hofsö elegant dundrade in Filip Eggers - även han inhoppare - perfekta passning.

1-1 var ett resultat som inte någon i hemmalaget var nöjt med. Och det inkluderar tränaren Martin Pringle.

- Vi är inte effektiva tillräckligt när vi får våra chanser. Vad det beror på vet jag inte riktigt, sa han efter matchen.

- Jag hade hoppats vi skulle studsa tillbaka efter förlusten mot HIF, konstaterar han.

Martin var dock nöjd med att man totalt dominerade mot seriekollega.

- Vi får jobba vidare och försöka få proppen gå ur i målskyttet, säger han.

Robin Hofsö var tillbaka efter förkylning och gladdes över målet.

- Skönt få sätta dit bollen direkt. Bra pass från Filip, berömmer han.

- Det kändes bra de minuter jag spelade ( han kom in i 74 minuten) och nu ska det bli skönt med Spanienlägret där jag kan vässa formen ytterligare, sa Robin.


Startelvan från Eskils i dagens match:

 

Emir Plakalo

Mathias Unkuri - Jonatan Olsson - Victor Wahlgren - Jonatan Persson
Jesper Larsson - Filip Ottosson - Gustav Edén- Jesper Lundborg
Emil Åberg - Oliver Åkerman

 

Text och bild: Lasse Möller

Eskilsminne IF - kvartersklubben som siktar på eliten
2018-03-17 12:41
2018 firar Eskilsminne IF 90 år med två division ett-lag.
Senast 2028 vill klubben, som hundraåring, ha sina representationslag i Superettan respektive Damallsvenskan.
– Jag är övertygad om att vi kan nå dit och ändå behålla vår identitet som en kvartersklubb, säger ordförande Claes Ohlsson. 

På ett årtionde kan det hända mycket.
Eskilsminne, om någon klubb, kan intyga det. Från att ha haft ett herrlag som skvalpade omkring i gränslandet mellan division fem och division sex har föreningen nu etablerat sig sportsligt på en betydligt högre nivå. Utan att ha blivit ett “projekt”.
Dagens ordförande i Eskilsminne IF, Claes Ohlsson, har huserat i klubben i olika roller i olika omgångar. 1998-2009 och nu från 2015. Första perioden som styrelseledamot/sekreterare och sedan 2015 som ordförande.
– Min resa i klubben började 1998. Min dotter spelade här och jag var ledare i Helsingborgs Södra. Bosse Jönsson, som hade en dotter i samma lag, och jag flabbade en del på publikplats. En dag berättade han att han fått chansen att bli ordförande Eskilsminne – och han kunde tänka sig att tacka ja på villkoret att jag också skulle gå med i styrelsen….
Hur minns du klubben från 1998?
– Som jag mindes det var det Tommy Billqvist och en kanslist med lönebidrag på grund av nedsatt kapacitet, samt en del som via arbetsförmedlingen kom och gick. Högaborg var dominerande här (på Harlyckan) då. Eskils var den lilla kvartersklubben som sällan gjorde väsen av sig.
Relativt omgående började förändringar att göras.
Klubbdirektör Tommy Billqvist pekar ut en avgörande komponent.
– Styrelsen bantades ned från nio till fem medlemmar och man plockade bort de traditionella utskotten. Det fick som följd att styrelsen inte längre bestod av personer som värnade om sin del av verksamheten (så det blev mycket avrapportering på mötena) utan bestod av personer som ville driva hela föreningen framåt.
– Med fem personer blir det kortare beslutsvägar, men då jag var borta från klubben ökade man antalet i styrelsen till sju personer, liksom vi är i Skånes FF.

Claes Ohlsson, med ett ton av erfarenhet från skånsk fotboll i olika sammanhang, var snabb med att se vinsterna i förändringen.
– Jag är drivande i sådana här frågor och gör likadant nu i Skåneboll. En styrelse ska vara enhetlig och jobba med alla frågor – och lägga sin energi där de gör som mest nytta. Det måste samtidigt finnas en dynamik. Med fem personer blir det kortare beslutsvägar.
Vad blev effekterna?
– Jag tror att föreningen fick ett helhetsgrepp. Klubben blev effektivare.
Det “Nya Eskilsminne IF fick en tydlig prägel där grovjobbet skulle göras underifrån. Att skörda sportsliga framgångar snabbt var inte intressant.
– Jag är helt övertygad om att A-lagens prestationer är en konsekvens av det vi gör måndag-fredag. Är fokus på lördagsmatchen blir det inte lika bra, förklarar Ohlsson.
– Idag har vi byggt upp organisationen precis som ett företag. Den optimala organisationen ser likadan ut oavsett om du arbetar i en förening eller i ett företag. Kontinuitet och kompetens är nyckelorden – då nås målet.

Tommy Billqvist menar att en nedbantad och effektivare styrelse omedelbart gav effekter i föreningens utveckling.
– De flesta föreningar idag är likadant organiserade idag som när de grundades i början på 1900-talet. De har kvar samma beslutsprocess. Och till 99 procent är personerna i styrelsen de som jobbar mest ideellt i föreningen.
Claes Ohlsson fyller i:
– Idag är det ingen i Eskilsminnes styrelse som har barn i ungdomsverksamheten.
Ge ett konkret exempel på effektiviseringen?
Billqvist:
– Vi tog fram ett måldokument och en ekonomisk ram knuten till Eskilscupen. Till det knöt vi en ansvarig person. De som sedan anslöt för att hjälpa till kom extremt nära beslutsprocessen. Så länge man höll sig inom ramarna slapp man be om lov hela tiden – och de inblandade såg effekterna direkt. Helt plötsligt var det roligt att hjälpa till. I en annan förening hade man behövt gå till styrelsen för att få igenom alla beslut.
Vad betydde det för den sportsliga utvecklingen?
– Det överskott som blev från ett år till ett annat återinvesterades direkt och utvecklade verksamheten eller förstärkte organisationen.
Billqvist förklarar det som ett kretslopp.
– Organisationen växte – och den kunde ta hand om verksamheten. Det ena gav näring till det andra. Vinsten är enkel att lägga märke till. Om man tittar på verksamheten från ett kvalitetsperspektiv är vi nämligen väldigt långt framme. Då kör föräldrarna en kilometer längre för att placera sina barn i vår verksamhet – och det blir ett fortsatt kretslopp.
– Visst, vi hade en del tur i uppbyggande av det systemet. Jörgen Lindqvist och många i hans generation kom tillbaka till klubben ungefär samtidigt. Många spelare hade lirat i Eskils, gift sig, fått barn och vid ett och samma tillfälle stod vi där med 40 personer som var återvändare och visste vad klubben stod för. Det humankapitalet var det otroligt viktigt att vi förvaltade.

För Eskilsminne IF har självbilden blivit annorlunda det senaste årtiondet. Det är en direkt effekt av det nya sättet att arbeta organisatoriskt.
– Vi hade en tydlig bild 2009 när vi var nya i division fyra där vi hade vi ett mål att snegla mot division ett. Det hade kunnat vara att ta i, men då kändes det inte så konstigt, menar Billqvist.
– Den fotbollsmässiga verksamheten har ibland en förmåga att dra iväg, men har ofta inga fundament som kan bära den.
– Vi gjorde tvärtom. Vi började med en organisation som kunde stötta herrarna när de väl kom till division ett. Visserligen höll de sig inte kvar sportsligt första året, men allt annat runt omkring var inga problem – för vi hade arbetat för det i flera år.

Eskilsminne ruvar på flera guldägg som skulle göra andra föreningar med elitambitioner avundsjuka. 1400 medlemmar, Eskilscupen, massor av träningsplaner…
Lockar det inte att ta genvägar till eliten?
Claes Ohlsson:
– Nej, för det andra föreningar gör kan ibland uppfattas som ett projekt – typ “nu skall vi upp”. Där fokuserar man på seniorsidan och bygger inte underifrån först. Eskilsminne är inget projekt i den meningen.
Utveckla?
– Pengar är A och O i elitverksamheten. Statistiskt är det 93% samband mellan omsättning i klubben och framgång i tabellen, över tid. Vi har byggt en organisation som strukturellt matchar Allsvenska klubbar. Vår balansräkning matchar en del i Allsvenskan och definitivt i Superettan.

– Vi har begränsningar ekonomiskt, men har byggt en organisation som matchar vilken Allsvensk klubb som helst strukturellt. Vår balansräkning matchar generellt de flesta i Allsvenskan eller Superettan.
– Vi kan göra en satsning på fotbollen ekonomiskt, men risken i ett sådant sammanhang är stror med långa avtal med spelare/ledare. Kostnaderna blir kvar i flera år – även om vi skulle åka ur och tappa intäkterna som behövs. Har men en förening som är ett projekt och åker ur Allsvenskan, som Mjällby och TFF, blir det en negativ spiral som tar rejält på klubbarna.
Ohlsson vidareutvecklar:
– Har man en förening där man driver seniorfotbollen som ett målprojekt på elitnivå, och inte bygger underifrån först, blir det lätt en negativ spiral nedåt om man inte lyckas.
– Man ser ju ofta det problemet med svagare klubbar som åker ut. Mjällby, Trelleborg och Brommapojkarna ramlade rakt ner från Allsvenskan till division 1, innan fallet stoppade och man börjar om.
– Ett exempel som utifrån känns som ett projekt är Östersund, som har gjort något som egentligen inte går att göra. Man har en ordförande som med egna pengar och en duktig tränare nått sitt mål, som man uttalade redan för ett par år sedan, att man skulle till Europaspel. Det känns som att man driver ett ”projekt” där fokus ligger på A-lagets prestation och inte på föreningsverksamheten måndag till fredag. Jag misstänker att de kan hamna i en negativ spiral när motgångarna kommer, för jag tror inte de har hunnit bygga upp strukturen underifrån tillräckligt.
– Problemet för Östersund, och andra i samma situation, är att nu vet folk (spelare, agenter och andra klubbar) att de har pengar. De kommer att tvingas öka sina kostnader via högre löner och dyrare förvärv. Sitter man sedan fast i kontrakterade kostnader flera år framåt och intäkterna faller, ja då kan det gå fort. Vi vill ha det tvärtom. För om vi skulle ramla ner – så ska inget dramatiskt hända i föreningen. Jag försökte införa tänket att fokusera på måndag till fredag när jag var ordförande i HIF och dåvarande tränare Hareide var med på noterna. Men på vägen kommer trycket både utifrån och inifrån och då blir det inte tid att vänta. Å andra sidan har man möjligheter att sälja spelare dyrt om man tillhör topplagen i Allsvenskan och det är ju ett av skälen till att elitklubbarna satsar så mycket på topp tre. Men kan Östersund hålla ut likt MIF i ishockey, som jag uppfattade som ett projekt från början, så kanske de hinner bygga upp det underifrån.

Inom damfotbollen är det kanske mer lockande att ta ekonomiska genvägar för att nå toppen? Finns det någon tanke kring den självbilden?
– Det här med självbild är intressant, säger Ohlsson.
– Vi ska ha en självbild som utgörs av en bra verksamhet. Där måste det börja – det är det enda viktiga. Allt annat är sekundärt.
– Först i år har vi uttalat en målbild där damerna ska till Allsvenskan och herrarna till Superettan. Det är lätt att tolka det felaktigt för skulle vi lägga en miljon på damerna kan det lyckas inom två år. Men skulle vi göra det börjar allt halta igen. Vi ska bara spänna bågen så mycket att vi kan hantera det. Köper vi in spelare som bara kommer hit för att tjäna pengar i A-laget tappar vi motivationen hos människor att hjälpa till i breddverksamheten. Har vi en bra ungdomsverksamhet kan vi glömma det där med identitetsbekymmer. Då frågar sig ingen vart pengarna tar vägen – som på A-lagsspelare.

Eskilsminnes utveckling de senaste 15-20 åren har inte bara en stor effekt på människorna i anslutning till föreningen. Även storebror, Helsingborgs IF, kan påverkas.
Claes Ohlsson:
– Om inte HIF gör någonting annorlunda så kommer vi att ta marknadsandelar från dem. Då skulle vi kunna satsa mer på fotbollen.
Tror du att ni kan nå Superettan och Damallsvenskan – och ändå förknippas med “kvartersklubben Eskils”?
– Det tror jag absolut. Det är vår målsättning. Själen i vår förening är breddverksamheten och ska så förbli.
När tror du att ni är där?
– Innan 2028. Jämför man oss med de flesta föreningar i de sammanhangen så är vi redan nu kapabla att matcha dem strukturellt.


Christoffer Ekmark

Skånesport.se

Inför Eskils Dam-IFK Värnamo
2018-03-16 20:24

För första gången på årets försäsong kan Eskilsminnes damlags tränare Ashkan ”Ashe” Esfandi mönstra full trupp i en träningsmatch. Det är därför med stor förväntan han ser fram mot lördagens träningsmatch hemma på Västergård mot gästande IFK Värnamo.

 

Det har varit en del frånvaro under vintermånaderna men nu är alla A-lagsaktuella tjejer friska och hela och kan möta upp för lördagens match som startar klockan 14. Ni kan med andra ord, med lite planering, hinna med både herrarnas och damernas matcher i morgon då herrarna startar klockan 12.

 

- Jag kommer att byta runt en del men vi kommer ändå ha en stark stomme. Matchen som sådan är viktig då IFK Värnamo också spelar i division 1 men i en annan serie. Det blir med andra ord en bra värdemätare på var vi står för tillfället, säger Ashe.

 

För fjorton dagar sedan förlorade Eskils träningsmatchen mot IS Halmia med 1-3. Matchen gav inte det utfall Ashe och hans assisterande Maja Olofson hade hoppats på.

 

- Nej vi var inte alls nöjda med den första halvleken som vi förlorade med 0-3. Vi spelade dock upp oss i den andra och gjorde godkänt ifrån oss i den, säger Ashe.

 

- Förra helgen hade vi ingen träningsmatch. Vi hade planerat möta Bromölla men den blev inställd. Men vi har använt tiden till att bland annat gå igenom videon från Halmiamatchen och analyserat vad det var som inte fungerade. Onsdagen efter matchen satt vi med hela truppen och kikade på matchen, berättar Ashe.

 

Det är ingen vågad gissning att det handlar om ett riktigt revanschladdat gäng tjejer som kliver ut på planen för att möta IFK Värnamo på lördag.

 

- Nej det kan jag garantera. Nu vill jag se tjejerna visa attityd och inställning. Vi har jobbat hårt med anfalls- och försvarsspelet de sista fjorton dagarna och nu vill vi se resultat, poängterar Ashe.

 

- Seriestarten närmar sig och det måste börja ta lite form även om detta bara är tredje matchen, tillägger han.

 

Tjejerna har ytterligare tre träningsmatcher plus ett läger innan det är seriepremiär den 14 april mot Karlskrona FF. Och då kommer bitarna med all säkerhet att ha fallit på plats.

 

- Det har sett bra ut så jag har goda förhoppningar att vi tar revansch för träningsförlusten mot IFK Värnamo förra vinter, säger Ashe med ett gott skratt. Då ledde vi med 3-0 paus men förlorade när skärpan kraftigt avtog.

 

Text: Lasse Möller

Tre borta men Hofsö tillbaka..
2018-03-16 20:06

Tre spelare borta jämfört med senaste träningsmatchen men en tillbaka efter sjukdom. Det är förutsättningarna för Eskilsminnes herrar när man på lördagen tar emot seriekonkurrenten Lunds BK klockan 12 på Harlyckan.

 

Eskils hade en tuff uppgift i veckan då man träningsmatchade mot HIF. Även om det blev förlust 1-5 var det ett klart fall framåt bedömer tränaren Martin Pringle.

 

- Ja jag tycker vi stod upp bra och killarna gjorde en bra match. Nu får vi se om den urladdningen sitter lite i benen eller det finns ännu mer energi när vi möter Lunds BK, säger Martin.

 

- I höstas spelade vi 2-2 i kvalet mot ”Krubban" så det ska bli spännande att se var vi står i förhållande till motståndet vid denna tidpunkt, förklarar han.

 

I matchen mot HIF fick Anton Kinnander en rejäl smäll i matchslutet och har inte kunnat träna på två dagar. Han kommer av den anledningen att stå över lördagens match.

 

- Dessutom får vi avvara Marcus Andersson som har problem med ett knä och Philip Petersson som har en tentamen på lördagen. PP är akademiker och vi får vara beredda på att detta kommer då och då och kan kollidera med matchandet, menar Martin.

 

Glädjande är däremot att Robin Hofsö tillbaka på banan. Han har varit borta en tid på grund av förkylning men aviserade redan i veckan att den höll på att klinga av och är nu med i leken igen.

 

- Efter lördagens match har vi träning som vanlig måndag och tisdag sedan åker hela truppen till Spanien på träningsläger, berättar Martin.

 

Text: Lasse Möller

Nyheter från våra lag
 
 
 
 
 
 
Senaste från Bildburken: