SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eskilsminne IF
Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Herr A

Eskilsminne IF
2 - 1
Onsala BK
Eskilsminne IF2 - 1Onsala BK

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:tor 09 maj, 13:00
Plats:Harlyckans IP 1
Tävling:
Matchnummer: 000012051
Samling:12:00
Sen straff gav Eskils första hemmasegern
2024-05-09 19:37

 

Text och bild: Lasse Möller

I matchens 90 minut kunde man nästan känna hur fiolspända nervtrådar hos Eskilsminne IF:s supportrar slappnade av när Landskrona BoIS-lånet Rasmus Wendt kall som en Magnum placerade in 2–1 på straff mot Onsala BK. Sju minuter senare blåste domaren av matchen och Eskils hade tagit årets första hemmaseger i serien. Därmed bröts också förlusttrenden som hade nått upp i tre matcher.

Att matchen mot tabelljumbon Onsala gällde oerhört mycket för båda lagen gick inte att tveka på. Båda lagen var pressade efter en mindre lyckad seriestart.

Eskils tog tag i matchen inledningsvis och under de 20 första minuterna skapade man ett par farliga framstötar där Oliver Åkerman och Hampus Stoltz jagade ett ledningsmål. Oliver fick till ett fräsande skott över i den 8 minuten och Hampus hade ett lurigt vasst avslut som målvakten fick tippa till hörna i den 11 minuten.

Onsala var dock långt ifrån ofarligt och det visade man också under en femminutersperiod där hemmakeepern Elliot Nilsson var mannen som såg till att nollan förblev intakt. Elliot svarade för en makalös trippelräddning i den 25 minuten.

I samma anfall gjorde han två benparader och tippade sedan en boll över ribban till hörna. Där osade det onekligen katt. Onsala hade ytterligare två vassa avslut som Elliot avstyrde.

Onsala behöll greppet om spelet vilket öppnade för en omställning där Hampus Stoltz fick en djup framspelning. Han kom nära målvakten som rusade ut samtidigt som en back uppvaktade honom hårt. I denna röra tappade Onsalaspelarna kontrollen över bollen och Hampus kunde kallt avsluta till 1–0.

Halvleken avslutades med ytterligare en het chans för Eskils då Yonathan Getachews avslut tog i stolpen.

I början på andra halvlek fick Eskils en frispark i bra läge men den slogs inte bättre än att Onsala kunde vända spelet direkt och Victor Andersson fick chans att trycka in 1–1 i den 47 minuten.

Eskilsspelarna samlade dock ihop sig efter kvitteringen och tog över spelet. Man etablerade mer spel på gästernas planhalva och trycket ökade hela tiden. Men allt eftersom tiden rann i väg började hemmapubliken oroa sig för ännu ett poängtapp.

Mot slutet gjorde dock hemmatränaren två byten som skulle spela stor roll för avslutningen på matchen. Landskrona BoIS-lånet Rasmus Wendt kom in i den 68 minuten istället för Yonathan Getachew och mittbacken Johan Albin ersatte Hampus Stoltz i den 84 minuten.

Detta skapade en tyngd framåt där Johan placerades offensivt och utmanade Onsalas duktiga huvudspelare. I matchens 89 minut kom Johan Albin fram på högerkanten och spelade in bollen till Rasmus Wendt som avancerade fram och tog ett avslut. Detta tog på armen på en Onsalaspelare och domaren pekade på straffpunkten.

Straffen ombesörjde Rasmus Wendt utan att darra på manschetten. Kallt placerade han in 2–1 och äntligen kom årets första hemmaseger i seriesammanhang.

Frågan var förstås varför Rasmus inte spelade från start.

– Jag har haft lite ont i ena knäet och vi har tagit det lugnt med träningen i veckan. Jag vill inte ta några risker, förklarar han.

Straffen då? Var du nervös när du fick möjlighet att spela hem segern till Eskils?

– Nej inte ett dugg. Jag var helt säker på att sätta den. Jag har inte gjort något mål i serien ännu så jag blev glad när Oliver Åkerman lämnade över bollen till mig och sa att ”ta den du bara du gör mål”, säger Rasmus.

Brukar du ta straffar i BoIS eller Lunds BK?

– Nej. I Lund var det lagkaptenen och jag sköt inga i BoIS. Det var någon gång i Häckens ungdomslag som jag tog straffarna, skrattar han.

Hur känns det att det äntligen blev en seger?

– Härligt. Det har varit tre tuffa veckor och nu får vi lite andrum. Det har varit lite snack inför matchen men jag tycker vi vann rättvist. Vi var betydligt bättre i andra halvlek. Vi spelade kontrollerat och stressade inte under hela matchen. Det kändes som det skulle komma ett segermål till slut, förklarar Rasmus.

– Detta ger ett bra självförtroende inför måndagens match mot Olympic, tillägger han.

Eskilstränaren Martin Pringle andades också ut efter matchen.

– Killarna svarade för en mycket stark insats av hela kollektivet i dag. Alla spelare svarade för en otrolig arbetsinsats. Även om det var många trötta ben mot slutet även hos oss var det ingen som gav upp fighten, säger Martin.

– I dag var vi det bättre laget och kunde nog gjort ytterligare några mål. Men vi ska inte glömma att Onsala är ett farligt lag. De har en enorm löpkapacitet och får de fortsätta utvecklas tror jag inte att de behöver oroa sig för att ramla ur serien, poängterar han.

Du hade roterat lite i dag. Hur ser det ut framöver?

– Vi får nog tillbaka en del spelare till nästa match. Men jag kommer att rotera. Det är ett väldigt tätt matchande och jag vill inte riskera slitageskador. Spelarna måste få chans att vara hela och friska. Jag vill inte ha fler skador nu. Därför blir det lite rotation även inför Olympicmatchen, betonar Martin.

En dag som denna ska alla spelare ha beröm för sitt arbete. Extra plus ger vi till Elliot Nilsson i mål som åter bevisad att han är en duktig Ettanmålvakt. Dessutom bevisade Ramsus Wendt att om han är frisk är han en stor plusfaktor i laget.<< Tillbaka