Samling:18:00
Referat: Örgryte IS Fotboll - Eskilsminne IF
Eskils tvåa i gruppen efter bortaseger mot Örgryte
2022-03-08 01:42

Eskilsminne IF gästade under måndagskvällen det anrika Superettanlaget Örgryte IS för att avsluta gruppspelet i Svenska Cupen. Hemmalaget ÖIS var fast beslutna om att ta en seger för att kunna utmana AIK om gruppsegern och således ta sig vidare till slutspel om resultatet i AIK – Örebro SK gick deras väg. Eskils hade dock helt andra planer och bjöd upp till ordentlig kamp, och kunde till slut också ta en imponerande seger med 0–1 (0-0) sedan Hampus Stoltz gjort matchens enda mål i den andra halvleken.

Hemmalaget Örgryte IS startade matchen piggt och Eskilsminne IF hade inledningsvis lite svårt att få grepp om händelserna. Huvudtränaren Dane Ivarsson har sedan sin ankomst till ÖIS förra säsongen implementerat ett frejdigt bollinnehav med snabbt kombinationsspel som ofta bryts av med en svepande krossboll i en spelvändning och tvingar motståndarna att jaga mycket boll.

Matchens första målchans stod förra årets skytteligavinnare i Superettan, Ajdin Zeljkovic, för i den sjunde matchminuten när han testade skott utifrån som Hampus Nilsson i målet släppte retur på men hann få vantarna på innan någon hemmaspelare hann fram.

Hemmalaget hade stort bollinnehav i den första halvleken, men Eskils stack upp med farliga omställningar och den snabbe trion Alexander Engholm, Noor Jassem och Hampus Stoltz skapade oreda i Örgryteförsvaret. Alexander Engholm höll så när på att göra 0–1 efter att ha fått bollen tillskänks, men skottet blockades av en hemmaförsvarare. Lite senare var det dags för Noor Jassem att testa skott utifrån i en snabb omställning, men skottet gick tätt över ribban.

Örgryte trummade på, men skapade inte de där riktigt heta chanserna. Istället slutade anfallen ofta med inspel som rann förbi samtliga eller blockades ut till resultatlösa hörnor. Strax innan paus tvingades dock stabile Hampus Nilsson till en benparad när Ajdin Zeljkovic testade honom på nytt och halvleken förblev mållös.

Den andra halvleken påminde mycket om den första, men Eskilsminne kunde äga lite mer boll och bjöd på många fina aktioner. I matchminut 57’ skulle Eskilsminne också ta ledningen i matchen genom ett fint avslut av Hampus Stoltz.

- Jag fick ögonkontakt med Hampus Nilsson och han satte en lång utspark i djupet. Den droppade ner till Noor som touchade ut den till mig på vänsterkanten. Jag tog en touch inåt och sköt den lågt vid förstastolpen. Jag trodde först att han räddade den men sen såg jag nätet rassla och blev oerhört glad, säger den nöjde målskytten Hampus Stoltz.

Sista halvtimmen bytte lagen bollinnehav med varandra och bjöd båda på en underhållande och sevärd fotboll. Örgryte försökte skapa chanser, men kom inte igenom och det blev rejält grinigt i hemmalaget i slutminuterna. Efter att hemmaspelare knuffat ner Andreas Quist Svensson i backen och kort därefter dunkat in Danijal Omanvic i räcket bakom mål var det riktigt irriterat mellan lagen och de avslutande minuterna haglade de gula korten till spelare i båda lagen.

Eskilsminne IF klarade dock att hålla sin ledning matchen ut och huvudtränare Patrik Ingelsten var självklart väldigt nöjd med sitt lag en kväll som denna.

- Jag är extremt nöjd med spelarnas insats idag. Vi börjar första 10 minuter lite virrigt, men sedan är vårt försvarsspel 100%. Offensivt skapar vi ju fler bra målchanser än ÖIS, så vi måste ändå säga att vi vinner välförtjänt, säger en nöjd Patrik Ingelsten.

Målskytten Hampus Stoltz håller med sin tränare och är imponerad av sina lagkamrater och den moral som finns i laget.

-  Första delen i första halvlek hittade vi inte riktigt spelet men ju mer tiden gick ju mer kom vi in i matchen och både attackerar och håller ett fantastiskt försvarsspel. Jag är sjukt imponerad av alla då vi visar återigen att vi spelar jämnt och stundtals bättre än Superettan-lag, säger han.

I en på förhand tuff grupp med den allsvenska serietvåan AIK, nyligen allsvenska Örebro SK och superettanlaget Örgryte IS var Eskilsminne IF utdömt av experterna. Eskils visade dock att man kunde mäta sig mot elitlagen och hamnade till slut på en andraplats i tabellen bakom ett mycket starkt AIK som därmed är vidare till slutspel i och med gruppsegern.

- Jag önskade idag att vi skulle göra två bra halvlekar och det lyckas vi verkligen med! Då spelar vi på en väldigt hög nivå. Vi håller nollan mot både ÖSK och ÖIS vilket är ett kvitto på att vi skapat ett väldigt tryggt försvarsspel och det känns bra inför kommande seriespel, konstaterar Patrik Ingelsten.

Vi summerar gruppspelet i Svenska Cupen för denna gång och blickar framåt mot en spännande säsong i division 2 Västra Götaland. Till helgen väntar en spelfri helg, men helgen därpå väntar FC Rosengård lördagen den 19/3 hemma på Harlyckans IP. Eskils genrepar sedan borta mot Tvååkers IF lördagen den 26/3 inför seriepremiären borta mot Onsala BK den 2/4.