Samling:15:00
Referat: Eskilsminne IF - Åtvidabergs FF
Övertygande insats när Eskils besegrade Åtvid
2023-05-18 21:13

Eskilsminne IF:s herrar svarade för en av säsongens hittills bästa insatser då man på Kristi Himmelsfärdsdagen besegrade Åtvidaberg med 2-0 (1-0) inför 271 åskådare på ett soldränkt Harlyckan. En seger som definitivt inte var i överkant. Gul-blått dominerade matchen kraftigt och skapade ett antal chanser ytterligare medan gästernas avtryck var ett skott som via en hemmaförsvarare gav Lamin Sarr i målet vissa problem.

Det inledande fem minuterna trummade Åtvidspelarna på och det kändes som om det kunde bli en jobbig match för Eskils. Men efter denna inledande femminuterspress så tog hemmalaget över.

Det radades upp chanser. I den 9 minuten skapade Eskils ett par minuters oavbrutet tryck mot gästernas mål efter en hörna. Man kunde dock inte leta något avslut förbi Åtvids försvarsmur.

Men i den 16 minuten osade det katt när Robin Wendin Thomasson - som var tillbaka efter ett par matchers frånvaro på grund av skada - på sin vänsterbacksplats. ”Bobbe” fick till ett fräsande skott som Hugo Claesson i gästernas mål men nöd och näppe fick ut till hörna.

I minut nummer 19 fick André Reinholdsson på ett hyfsat skott som smet utanför. Casper Seger fick ett jätteläge i 28 minuten men avslutet blev inte riktigt som alla på läktarna trodde. I den 31 minuten drog Oliver Åkerman på ett hårt skott som målvakten tippade till hörna.

I den 33 minuten slog ”Bobbe” Wendin Thomasson en av sina hela tiden mycket farliga hörnor där målvakten till slut kunde nypa bollen.

Men i den 38 minuten skulle dukas upp en gyllene möjlighet. André Reinholdsson vräker sig fram och förbi Hugo Claesson i Åtvidsmålet. Denne tvingas då fälla André.

Den efterföljande straffen tog André själv hand om och kunde mycket säkert placera in 1-0 i minut 39. Något kort delades dock inte ut till målvakten för denne frilägesfällning.

Eskils fortsatte dominera kraftigt efter paus. Åtvidaberg försökte etablera spel mot hemmaförsvaret men de gul-blå vann många dueller och var dessutom vassare i omställningarna. Det var på en sådan som 2-0 skulle komma i den 54 minuten.

Åtvid satsade framåt och lämnade hela sin egen planhalva tom. När Eskils vände spelet fick Oliver Åkerman fri gata. På andra sidan sprang Casper Seger. Oliver valde att spela bollen till Casper som kunde pricka in 2-0.

- När ”Olli” slog passningen studsade och hoppade bollen och jag fick nästan panik och tidsnöd. Jag fattar inte att jag kunde få bollen i nät, sa en lättad och glad Casper Seger efter matchen.

Eskils pressade stundtals hårt mot gästernas mål men med både tur och skicklighet höll man rent.

Det hettade till rejält i den 62 minuten då Åtvids Kevin Johansson brakade in i hemmakeepern Lamin Sarr. Lucas Larsen klev fram och tryckte undan gästernas spelare. Lamin låg länge kvar och vred sig i plågor medan domaren delade ut gula kort. Till Lucas Larsen i Eskils och Kevin Johansson och Amer Jusic i Åtvid.

- Det gjorde rejält ont. Jag fick en rejäl smäll i bröstkorgen, berättade Lamin efter matchen.

Dessbättre blev det inget allvarligare utan han kunde fullfölja matchen.

Eskils prestation denna torsdag var helt klart plusbetonad. Samtliga spelare klev fram och tog ansvar och bjöd på ett spel vi blivit bortskämda med de senaste säsongerna.

- Detta var ett klart steg framåt jämfört med matchen mot Lunds BK senast. Killarna visade varandra och publiken vad man kan åstadkomma när alla ger maximalt, sa tränare Patrik Ingelsten.

- Vi skapade målchanser, varierade spelet, spelade fysiskt, vann dueller och tog löpningar, berömmer han.

Patrik ville hylla alla spelare efter matchen och det kan vi skriva under på. Det vore inte rättvist att lyfta fram någon när alla kunde kvittera ut femmor i betyg, även inhopparna.

Eskils klev nu upp på en sjätteplats. Redan på söndag är det dags för ny match då man möter Oskarshamn borta.

Text och bild: Lasse Möller