Samling:12:00
Referat: Ariana FC - Eskilsminne IF
Stor irritation när Eskils föll i Malmö
2023-09-09 18:13

Det var heta känslor i Eskilsminne IF både under och efter lördagens bortamatch mot Ariana. Hemmalaget vann med 2-1 (1-1) men tyvärr fanns det många frågetecken efter matchen vad gäller domarnas insats. Eskilstränaren Patrik Ingelsten var för första gången under sin tid i klubben kritisk till att det blev som han uttryckte det ”ett dåligt klimat” på plan. Noteras ska att detta var tredje mötet mellan lagen och alla tre har Ariana vunnit med 2-1. Tala om bogeyteam.

Ariana inledde matchen med hög press och man fick mycket bollinnehav dock utan att skapa mycket mer en halvchans när det blev lite rörigt framför Elliot Nilsson - som ersatte landslagsspelande Lamin Sarr - i målet.

Istället var det Eskils som kunde ta ledningen sedan hemmalagets Hugo Andersson svarat för årets kanske mest solklara straff när han sågade ner Oliver Åkerman i den 18 minuten. Fram klev Robin Wendin Thomasson och rullade iskallt in straffen till 0-1 bakom en grundlurad Melker Ellborg i hemmamålet och 0-1 var ett faktum.

Eskils såg ut att han lägat under ganska god kontroll även om hemmalaget tilläts ha mycket position. Men i den 37 minuten så brast koordinationen i backlinjen och Anton Reuterskiöld kunde gå upp mellan två Eskilsspelare och helt ohotad nicka in 1-1 bakom en chanslös Elliot Nilsson.

Ariana fick mera luft av målet och pressade på mot slutet och skapade ytterligare något bra läge där dock Elliot visade sin klass.

I andra halvlek började domsluten svaja och irritationen på plan var påtaglig. Eskilsspelarna reagerade över bedömningar som även såg tveksamma ut från sidan.

I den 46 minuten är Christian Ljungberg på väg igenom och skapa ett numerärt överläge mot hemmamålet då han kapades bakifrån. Domaren pekade på bollen och lät spelet rulla på.

Eskils spelade upp sig och i den 48 minuten hade man en lurig lobb från långt håll över målvakten men den la sig på nättataket.

I den 50 minuten kom den första riktigt avgörande situationen. Eskils fick en högerhörna som Johan Albin nickskarvade mot mål och en hemmaback slängde sig och slog till bollen med handen. Dessutom såg det ut som om bollen redan var över linjen.

Irritationen över den uteblivna signalen från domaren blev stor.

Elliot stack emellan med en imponerande dubbelräddning i den 57 minuten och sedan en ny stark insats i den 69 minuten.

I den 74 minuten kom den andra situationen som skapade stor ilska i Eskils. En hemmaspelare slog ut bollen med armen över kortlinjen inne i straffområdet. Domaren pekade på hörna och då exploderade Johan Albin som istället för straff fick en varning.

När Eskils jobbade för ett segermål kunde Ariana så kontra i den 81 minuten och efter kalabalik i Eskilsförsvaret få ett rent friläge framför tomt mål och göra 2-1 genom Kwame Kizito.

Trots att matchen sedan spelades i 99 minuter kunde inte Eskils få till en kvittering och därmed tog en 140 dagar lång obruten förlustrad slut. Alla sagor har ett slut heter det men denna slutade mera som en mardröm.

- Ja det känns oerhört tungt att åka hem från Malmö utan poäng. Vi hade oavsett straffsituationerna chanser nog att vinna tycker jag. Men det blev stressigt mot slutet och det ville sig helt enkelt inte, förklarar Patrik Ingelsten.

- Jag brukar inte gnälla på domarna men i dag måste jag säga att denne inte kom upp i acceptabel Ettanklass. Straffarna var solklara men det var inte bara de utan massor av situationer där vi inte fick domsluten med oss som vi borde fått. Tyvärr skapades det ett dåligt klimat på plan och många var riktigt förbannade även efter slutsignalen, säger han.

Även om det blev förlust och risken finns att topplagen rycker ytterligare lite vill inte Patrik göra kassabokslut ännu.

- Vi har nio matcher kvar och de vill vi prestera på topp i. Det är viktigt för oss när vi går in i nästa säsong att vi avslutar bra. Prata tabell och sådant är inget vi gör. Däremot är det otroligt att vi som nykomling spelat 140 dagar utan förlust. Det är imponerande bra oavsett vilken serie man spelar i, betonar Patrik.

Eskilsspelarna kämpade och jobbade och i 99 matcher av 100 så slutar en uppgörelse som denna med Eskilsseger. Nu är det bara att knyta närvaran i byxfickan och ta ut detta på Vänersborg hemma nästa lördag.

Bild: Stefan Robért