Samling:14:00
Referat: FC Trollhättan - Eskilsminne IF
Årets enda mål gav Eskils fjärdeplatsen
2023-11-11 18:43

När det gällde klev Eskilsminne IF:s lirare fram och visade vilket virke de är gjorda av. Lördagens bortamatch mot Trollhättan slutade med seger 2-1 (1-0) och därmed knep de gul-blå nykomlingarna en meriterande fjärdeplats i sluttabellen. Det var ett skade- och sjukdomsdrabbat Eskils som stundtals bjöd på bländande fotboll i höstrusket.

Efter en något halvknackig höst resultatmässigt har Eskils avslutat på ett imponerande sätt. Segrar mot Lunds BK och Trollhättan och en stark match mot Falkenberg där man oturligt och inte riktigt rättvist förlorade.

Frågan var ju om det skadeskjutna laget - som inte hade full bänk idag - skulle ha motivation att vinna borta på Trollhättans konstgräs? Och svaret fick vi direkt från avspark. Eskils bjöd upp till en virvlande dans. Tempostark fotboll med snabba passningar och ständiga positionsbyten gjorde att virriga Trollhättanspelarna hade allt sjå i världen att freda sitt mål.

Då ska det sägas att eftersom fyra backar saknades fick lagkapten Lucas Ohlander kliva ner och spela mittback med Endrit Ibishi. En konstellation som aldrig spelat där tillsammans tidigare.

I 6 minuten gled Christian Ljungberg igenom och föll i straffområdet utan någon reaktion från domaren. I 8 minuten avslutade Hampus Stoltz med ett skott som täcktes strax utanför den egna stolpen av en hemmaförsvarare.

I 14 min uten lossade Yonathan Getachew kanonen och hemmakeepern svarade för en stark räddning till hörna.

Men i 17 minuten var det dags för Eskils att ta ledningen. Hampus Stoltz fick en genomskärare och avslutade kallt som en isglass intill målvaktens högra stolpe till 0-1.

Trollhättans första läge kom i matchens 28 minuten när Argjend Malaj avslutade precis utanför. I 29 minuten kom Eskils i ett vasst anfall där Christian Ljungbergs hårda skott räddades till hörna av Trollhättankeepern.

I Eskils mål denna kväll stod Elliot Nilsson och han visade sin klass när han gjorde en bra räddning i 31 minuten. Och direkt efter gick Eskils upp i ett nytt farligt anfall där Oliver Åkerman fick på en bra träff men hemmakeepern gjorde ännu en kanonräddning.

I andra halvlek gled mer av initiativet över till hemmalaget som ju slogs om fjärdeplatsen i denna match. De fick också sin kvittering i 53 minuten efter en omställning. Frågan är dock om inte Richard Cindric var offside när han slog in målet bakom en chanslös Elliot Nilsson.

Det dröjde dock bara två minuter tills Eskils åter skulle ta ledningen. Målnickare efter hörna blev mittbacken Endrit Ibishi som därmed blev något av matchhjälte.

Du väljer verkligen rätt tillfälle att göra mål?

- Ja detta var det enda mål jag gjorde denna säsong så det kom när det som bäst behövdes, skrattar Endrit.

- Men helt ärligt skulle vi gjort ytterligare några mål i dag men huvudsaken var att vi vann och blev fyra, säger han.

Hur var det att bilda mittbackspar med lagkaptenen Lucas Ohlander?

- Det gick jättebra. Vi funkade bra tillsammans. Inga problem alls, betonar Endrit som fått spela lite mer på slutet och gått från klarhet till klarhet.

Trollhättan jagade en kvittering men Eskilsspelarna stod upp fantastiskt bra och den arbetsinsats samtliga lade ner var imponerande. Det hela underlättades också lite av att Argjend Malaj i hemmalaget drog på sig två gula kort inom loppet av några sekunder. Först sparkade han ner en Eskilsspelare och sedan sparkade han undan bollen.

Eskilstränaren Patrik Ingelsten var glad och lättad efter matchen.

- Första halvlek spelade vi fantastiskt bra. Sedan fick de lite mer grepp om bollen och kunde ha mer av spelet i andra. Men vi borde kanske gjort något mål till i första halvlek, sa Patrik.

- Jag är stolt över killarna som inte checkat ut när vi missade chansen till Superettankval. De har avslutat starkt med bra insatser inte minst de tre sista matcherna, menar han.

Hur sammanfattar du säsongen så här lite snabbt?

- Det är inte lätt men jag tycker vi har tagit vårt spel till nya nivåer. Jag undrar om det spelats bättre fotboll på Harlyckan någon gång tidigare av Eskils. Vi måste vara nöjda med vår insats som nykomling. Vi tar 4 poäng av Oddevold och Trollhättan och 3 av Lund. Vi har visat en väldigt hög lägstanivå, summerar Patrik.

Vi kan bara hålla med och gratulera. Det har varit en fantastisk säsong som med lite lite mera tur kunde burit ännu längre.