Matchnummer: 000223099
Samling:13:00
Eskils höststartade med seger
2023-08-12 17:54

Eskilsminne IF:s damer började höstsäsongen på samma sätt som vårsäsongen - med att besegra Örgryte IF. Lördagens match på Västergårds IP slutade 2-1 (1-0). Det lyste matchoträning om hemmaspelarna som inte riktigt kunde uppbåda all den energi vi vet laget besitter. Men det går inte att diskutera det rättvisa i resultat. Eskils var det bättre laget i en chansfattig match.

Innan avspark tog spelare och publik farväl av en gammal Eskilsikon. Janne Larsson även känd under sitt firmanamn Bildburken rycktes bort i sjukdomar en tid sedan. Sportchef Adrian Andersson höll en känslosam hyllning till Janne innan alla förenades i en tyst minut.

Eskilstjejerna tog direkt från avspark hand om initiativet. I den 2 minuten ryckte sig Johanna Olsson fri men avslutade utanför.

Men i den 5 minuten kom utdelningen. Julia Lennartsson slog ett perfekt inlägg från högerkanten och Alma Bertilsson fanns på rätt plats framför mål och tryckte in 1-0.

Efter målet bedarrade anstormningen från hemmalagets sida och Örgryte kunde hålla rent och dessutom skaffa sig ett par halvfarliga omställningslägen.

I den 32 minuten drabbades Eskils mittback Agnes Nilsson av en fotskada och tvingades utgå. In kom det blivande Italienproffset Isabel Aguilar.

Efter paus förväntade vi oss en uppryckning från hemmaspelarna men man hade fortsatt svårt att skapa chanser på ett tappert kämpande ÖIS som inte hade en enda farlighet före paus. Istället blev det gästerna som kunde utnyttja ett misstag i hemmalaget och kvittera till 1-1 i den 68 minuten.

Eskils skruvade upp tempot efter kvitteringsmålet och kom allt närmare ett ledningsmål. Men det skulle dröja tills den 83 minuten innan läget kom. Domaren blåste straff och fram stegade lagkapten Julia Nyberg Spets och satte den iskallt i mål till 2-1.

Det hängde ytterligare något mål i luften men efter drygt 4 minuters tilläggstid blåste domaren av matchen och vi får nöja oss med 2-1.

- Vi saknade lite power i dag. Det är väl egentligen ganska förklarligt då vi inte spelat någon match sedan våravslutningen. Det märktes att vi var lite matchotränade. Samtidigt tror jag tjejerna blev lite bekväma då vi så snabbt kunde ta ledningen, sa tränare André ”AP” Petersson efter matchen.

- ÖIS var ju uddlöst om vi ska vara ärliga men de hade några omställningslägen som kunde blivit farliga. Deras mål var helt onödigt däremot, tycker han.

En av planen absolut bästa spelare var Eskils mittbacksgigant Alva Hed som pustade ut sedan hon haft en hel del att bestyra under matchen.

- Det märks att vi inte spelat på ett tag. Vi saknade matchträning och var lite ringrostiga, konstaterar hon.

- Men det var starkt att komma tillbaka efter deras kvittering. Jag tycker ändå vi hade bra rull på bollen inte minst i första halvlek. Det var skönt att få starta med en seger nu när programmet är komprimerat den närmaste tiden, säger Alva.

Redan på onsdag den 16 möter man nämligen IFK Värnamo borta i Svenska cupen och sedan är det seriematch hemma mot Ljungskile den 19.

Förutom Alva vill vi också berömma Maja Strömberg som svarade för en riktigt bra insats matchen igenom.

Text och bild: Lasse Möller