Serie:Svenska Cupen 2020/21 omg. 1-3
Referat: Eskilsminne IF - Hittarps IK
Eskils vidare i cupen efter seger i derbyt
2020-09-09 22:21
På onsdagskvällen underströk Eskilsminne IF:s damer med ackuratess vilket lag som är bäst i Helsingborg. För andra gången inom loppet av tio dagar besegrade nämligen Eskils lokalkonkurrenten Hittarps IK. Denna gång var det i Svenska cupen där matchen slutade med 3-1 (0-0) sedan hemmalaget varit totalt överlägset på Harlyckan där matchen spelades. Resultatet var närmast smickrande för gästerna som klarade sig billigt undan med tanke på de chanser Eskils radade upp.
Eskils inledde matchen i ett virvlande tempo. Inte mindre än tre glödheta chanser skapades de inledande 2 minuterna. Efter en kvart hade Eskils radat upp fem chanser där hemmapubliken var på väg att jubla för mål vid samtliga tillfällen.

Man fick känslan av att detta kunde vara en sådan kväll där ett lag trots kompakt övertag skulle kunna gå på pumpen då nollan vägrade att låta sig spräckas. Hittarps målvakt var i strålande form och räddade det som letade sig på mål. I första halvlek hade gästerna ett skott som hemmakeepern Sacha Micha tippade till hörna i övrigt var det kemiskt fritt från farligheter framför Eskilsmålet.

Den andra halvleken inleddes i samma tempo och Johanna Olsson var sånär att nå ett inspel från vänster men fick aldrig huvudet på bollen.

Men i 50  minuten så skulle äntligen ledningsmålet komma. Emma Petrovic - nybliven A-landslagsuttagen i Serbien - kunde behärskat placera in 1-0. Ett mera välförtjänt mål får man leta efter.

Eskils fortsatte sin dominans när det plötsligt från absolut ingenstans small bakom Sacha Micha. Hittarp svarade för en bra omställning och kunde rulla in 1-1 i den 70 minuten.

Hemmatjejerna visade dock sin starka moral och omedelbart skapade man ett läge där Johanna Olsson efter några matchers måltorka kunde placera in 2-1. När Johanna får dessa lägen så är hon oftast kliniskt effektiv och så var det denna gång.

Eskils såg nu till att inte slarva mera bakåt utan fortsatte sin klara dominans och i den 76 minuten var det dags för en straff. En Hittarpsspelare tog med hand innanför straffområdet och bollen lades upp på straffpunkten av Julia Nyberg Spets. Hon visade samma kyla som alltid och kunde fastställa slutresultatet till 3-1.

Eskils visade i denna cupmatch åter upp ett mycket starkt försvarsspel. Matilda Eriksson som går från klarhet till klarhet kan vi utan tvekan utse till bäste hemmaspelare. Men också klara plus till Agnes Nilsson och Lovisa Pigg.

Framåt slet Johanna Olsson som vanligt och det var många tunga stenar som föll från hennes axlar när målet kom.

- Det målet var efterlängtat, pustade Johanna ut efter slutsignalen.

- Jag har haft många chanser de senaste matcherna utan att få till det. Detta var sannerligen på tiden. Vi visade att vi kunde komma igen direkt efter deras kvitteringsmål. Jag tycker vi spelade jättebra i dag och det kunde ju runnit i väg betydligt mer om vi haft lite bättre skärpa framför mål, sa hon.

Tränare Izet Kaljic kunde konstatera att detta var en match där Eskils var det klart bästa laget.

- Vi skapade kopiöst många målchanser. Tyvärr sumpades det också en hel del. Men vi kontrollerade matchen bra tycker jag. Även om de fick lite mer energi efter sitt kvitteringsmål, förklarar Izet.

- Vi var helt dominanta och Hittarpsspelarna var rejält trötta mot slutet så det kändes aldrig som vi var i fara någon gång under matchen. Men vi får slipa vidare på hur vi ska ta tillvara målchanserna, säger han.

Bild: Bildburken.se