Samling:13:00
Referat: Eskilsminne IF - Ifö Bromölla IF
Eskils gav serieledarna första förlusten
2021-10-03 19:02

Serieledande Ifö/Bromölla kom till Västergårds IP på söndagen utan att ha förlorat en enda match. Efter 14 spelade omgångar hade laget endast tappat poäng i två oavgjorda. Men denna dag var det seriefyran Eskilsminne IF som både ville och kunde mer. Ifö/Bromölla fick åka hem med årets första förlust i seriespelet sedan Eskils vunnit matchen med 3-2 (1-1). En seger som till slut kunde bokföras som rättvis då hemmalaget efter en jämn första halvlek tagit över de avslutande 45 minuterna.

Trots den senaste tidens kraftiga nederbörd kunde matchen spelas på naturgräset och planen höll fantastiskt bra sedan vaktmästarna lagt ner ett gediget arbete på att förbereda den inför matchen.

Men att det var lite blött och halt gick inte att ta fel på och det fick Ifö/Bromöllas målvakt erfara i den 9 minuten då Julia Lennartsson lyfte in bollen ute från vänsterytterposition. Målvakten skopade bollen men lyckades på något sätt schabbla den över mållinjen och hastigt och lustigt var det 1-0 till Eskils.

Eskils skapade ytterligare ett par riktigt heta möjligheter efter målet där Jasmine Hansen var nära att få dit bollen. En vass nick i den 17 minuten smet strax utanför till exempel.

Istället var det Ifö/Bromölla som kunde utnyttja ett misstag i hemmaförsvaret i den 39 minuten och göra 1-1 genom Jindra van Reeden. Ett mål som kändes lite onödigt i det läget faktiskt.

Ifö/Bromölla är ett tungt, stabilt, vältränat och välorganiserat lag och man befarade att gästerna - som varit omutliga under säsongen - skulle profitera på sin styrka i den andra halvleken. Men det var Eskils som redan från avspark tog tag i taktpinnen.

I den 51 minuten avslutade Johanna Olsson med ett hårt skott från högersidan men gästernas målvakt svarade för ett bra ingripande. I den 55 minuten spelade Julia Lennartsson in bollen från högerkanten till en fri Jasmine Hansen som tyvärr fick avslutet utanför.

I den 60 minuten fälldes Jasmine Hansen millimeteterna utanför straffområdesgränsen. Frisparken drog Johanna Olsson hårt i muren.

Hemmalagets Emma Persson fick en varning i den 71 minuten och det kvitterades i den 75 minuten då Ifö/Bromöllas Jindra van Reeden gick hårt åt Eskils malvakt Sacha Micha.

Eskils slog inte av på takten och i den 78 minuten serverade Johanna Olsson sin lagkamrat Julia Lennartsson en öppnande passning på högerkanten. Julia avancerade in i straffområdet och avslutade med ett hårt skott som störtdök nära främre krysset. Lite av Julias specialitet att svara för dessa avslut.

Eskils hade här bra grepp om matchen med bland annat en farlig frispark ytterligare på straffområdeslinjen sedan gästernas målvakt trampat utanför på en utspark.

Sacha Micha stack emellan med en riktigt vass räddning i den 89 minuten men direkt på omställningen kom så 3-1. Jasmine Hansen fick en perfekt boll från vänsterkanten och kunde kasta sig fram och trycka in 3-1 i den 90 minuten.

Ifö/Bromölla reducerade till 3-2 i den 91 minuten och det osade hett när Sacha Micha svarade för en jätteräddning på en frispark i den 92 minuten. Men närmare än så kom inte serieledaren denna dag.

Eskilstränaren Patrik Lennartsson var nästan lika trött som spelarna efter matchen men visade upp ett glatt leende.

- Jag är så klart jättenöjd. Vi visade i denna match att vi kan vara med där uppe. När vi spelar på vår högsta nivå är vi lika bra som topplagen. Problemet är att vi emellanåt kan vara lite svajiga och ha en lite för låg lägstanivå, sa Patrik.

- Som jag uppfattade detta var det en riktigt bra Division 1-match och jag tycker inte vi behöver be om ursäkt för seger, tillade han.

Tvåmålsskytten Julia Lennartsson sken som en sol denna gråmulna dag. Två fullträffar och en gedigen insats där hon tog enormt många löpmeter och aldrig klev undan i en närkamp.

- Första målet var väl lite flyt men jag sköt ju och då kan det bli mål. Det andra var väl lite snyggare, skrattar hon.

- Det var ett jobbigt lag att möta. Jag fick aldrig till mina inlägg riktigt som jag ville. Deras spelare orkade springa hela tiden och pressade mig längre ut på kanten än jag ville vara, berättar Julia.

Ni spelade en match mot Allsvenskt motstånd i onsdags. Satt den lite i benen?

- Jo det får man väl säga men jag är otroligt imponerad av mina lagkamrater. Alla gjorde ett hästjobb i dag. Inte en enda föll ur ramen och vi vann rättvist. Vi hade betydligt fler chanser än de, tycker hon.

Jasmine Hansen som precis kommit tillbaka efter drygt tvåårs skadefrånvaro har tidigare spelat som mest 45 minuter i en match. Mot Ifö/Bromölla blev det 90 plus tillägg.

- Det trodde jag aldrig att jag skulle orka. Det  är ett tungt lag att möta dessutom, sa en genomtrött ”Jasse” efter matchen.

Men du orkade och kunde avgöra i 90 minjuten hur var det?

- Helt underbart att få avgöra matchen. Jag har gjort två mål i serien tidigare men detta var något speciellt, konstaterade en glad ”Jasse”.

Denna dag är det inte svårt att dela ut betyg till Eskilstjejerna. Överbetyg till samtliga och lite extra plus till Julia Lennartsson, Johanna Olsson och Jasmine Hansen som ständigt var problem för gästernas försvar.