Imponerande Eskils sänkte Torn igen!
2018-08-26 18:22
Om det finns något lag Torns IF:s spelare är glada över att ha matchat färdigt mot i årets Division 1 är det Eskilsminne IF. I våras vann Eskils med 3–1 borta, första förlusten för Torn på tre år på hemmaplan. Sedan dess var Torn obesegrat fram till i dag då Eskils vann returmötet på Harlyckan med 3–0 (2–0) efter en övertygande laginsats där spelarna visade en enorm vilja.
Frågan inför söndagens match var om Eskils herrar skulle kunna studsa tillbaka efter urladdningen mot Helsingborgs IF i Svenska cupen och om man skulle ha någon fördel av att man fick en extra vilodag jämfört med Torn som mötte IFK Göteborg på torsdagen.

- Tvärtemot vad jag först trodde så hade vi nog ändå lite fördel av den extra vilodagen. Det kändes som Tornspelarna var lite mer märkta av cupmatchen än vi. Men det var två lag som båda ville vinna idag och Torn upphör aldrig att springa och kriga, sa Eskilstränaren Martin Pringle efter matchen.

Redan från avspark märktes det att Torn satsade hårt på omställningar med sina snabba mittfältare och anfallsspelare. Det var dock Eskils som hade spelövertag och började vaska fram halvchanser. I 10 minuten kom också utdelningen då Dennis Olsson sköljde fram på vänsterkanten och i hård kamp med en Tornförsvarare tryckte in 1–0.

Eskil tog ett bastant tag om spelet och radade upp chanser. Robin Hofsö avslutade utanför efter bra förarbete av Gustav Edén i 18 minuten. Mathias Unkuri hade ett vasst volleyskott strax utanför från 25 meter i 24 minuten. Robin Hofsö oerhört nära stöta in bollen i 26 minuten men den strök stolpens utsida.

I 31 minuten kom dock utdelningen. Emil Åberg visade att krutet är torrt när han utan pardon smällde in 2–0 efter en snygg framspelning från Dennis Olsson.

I 32 minuten tvingades cuphjälten Jesper Larsson byta och in kom Filip Lundeberg som tog över yttermittfältsrollen med den äran.

Torns enda farlighet i första halvlek kom i 40 minuten då man fick till ett avslut tätt utanför Emir Plakalos högra stolpe.

Man hade väntat en rejäl anstormning från Torn direkt i början av andra halvlek men den uteblev. Istället var det Eskils som briljerade i anfall efter anfall. I 48 minuten hade Gustav Edén ett avslut som Tornmålvakten med möda räddade till utespelare som slog ut till hörna.

På hörnan höll Filip Lundeberg på att nicka i mål sedan Robin Hofsö skarvat Dennis Olsson hörna perfekt. Minuten senare hade Emil Åberg ett jätteläge men fick för dålig träff. Framspelningen kom från Dennis Olsson som åkte slalom genom Tornförsvaret.

Torn vaskade dock fram en rejäl chans i 53 minuten men Emir Plakalo gjorde en smått makalös räddning på nicklobben.

Minuten senare replikerade Eskils då man bjöd på ett anfall som var en uppvisning i fotbollsskola. Det hela avslutades med att Emil Åberg från högerkanten slog in bollen och där dök skyttekungen Robin Hofsö upp och gjorde 3–0 - hans 15:e mål i årets serie.

Eskils hade chans att utöka i 64 minuten men Emil Åbergs skott tog klockrent i stolpen.

Torn ökade takten mot slutet och vaskade fram några riktigt vassa chanser. Emir i målet var dock omutlig. Han tippade ett hårt skott i ribban och ut, räddade närskott till hörna och gjorde kanonräddning i 77 minuten.

Han hade dock lite tur i 86 minuten då han missbedömde en utrusning och blev överspelad. Men på mållinjen dök Victor Wahlgren upp och räddade.

- Jag räddade väl laget några gånger men jag fick ju också hjälp själv som när Victor räddade mig när jag gjorde ett misstag. Jag tycker dock vi spelade mycket bra i dag. Om vi fortsätter så här serien igenom kommer vi inte ha några problem, sa Emir.

Eskils skapade ytterligare någon chans i slutminuterna men utdelningen uteblev.

En spelare som kämpade hårt matchen igenom med en skada i ena foten var mittbacken Jonatan Olsson.

- Jag har stukat foten flera gånger i år och nu fick jag en ny smäll på den i första halvlek och sedan en smäll på det andra benet i andra. Jag ville byta men fick inte, förklarar ”Jonte”.

Trots att vi från sidan bedömde ”Jontes" match som mycket bra protesterade han.

- Andra halvlek var väl bra men i den första var jag urdålig. Då stämde ingenting. Kändes inte som jag var med i matchen, sa en självkritisk ”Jonte”.

En spelare som gått från klarhet till klarhet i år är Gustav Edén. Efter en strålande match mot HIF klev han in igen och gjorde en ny helgjuten insats.

- Det känns jättebra. Jag trivs med att få kontinuitet i mitt spel. Jag vill dock berömma hela laget. Vi spelar bra nu. Försvarsjobbet sitter perfekt och det känns som vi blir bättre och bättre. Vi skapar ytor, har självförtroende och gör mål, sa Gustav som kan konstatera att Eskils har 8–1 i mål på de tre senaste matcherna.

Martin Pringle öste beröm över sitt kollektiv efter matchen.

- Jag kan ju ge råd och lägga upp riktlinjer och ge direktiv hur mycket som helst. Ibland kanske inte direktiv som fungerar. Men när laget som nu bestämt sig för att visa vad man duger till är det imponerande. Torn är ett tufft lag men vi är minst lika tuffa och viker inte ner oss. Jag är imponerad återigen, säger Martin.

Hela laget får betyget med utmärkt beröm godkänt denna match. Det är dock omöjligt att inte nämna Emir Plakalos insats i mål, Robin Hofsös och Emil Åbergs enorma jobb i anfallet och Dennis Olsson trolleri och fantasifulla spel kombinerat med en enorm arbetsinsats liksom Gustav Edéns uppoffrande slit.