Serie:Svenska Cupen 2019/20, Grupp 6
Samling:13:30
En bra halvlek räckte inte mot GAIS
2020-03-08 17:41
I Svenska Cupens avslutande gruppspelsomgång reste Eskilsminne IF till Göteborg för att försöka ta tre poäng mot superettan-laget GAIS och därmed tredjeplatsen i gruppen. En bra första halvlek lovade mer, men en tidig straff i den andra halvleken gick luften ur och slutresultatet skrevs till slut till 4–1 (1–1) till hemmalaget.
Eskilsminne IF inledde matchen starkt och första halvan av den första halvleken tillhörde Eskils som visade upp ett bra spel. Emil Åberg slet sig loss på en djupledsboll och fick ett friläge, men avslutade mitt på målvakten. Kort därpå försökte Gjenis Zeqiri hitta Filip Egger med en genomskärare, men målvakten var alert och hann emellan.

I den 30:e matchminuten skulle dock Eskils ta ledningen efter ett förtjänstfullt arbete från Emil Åberg som tacklade ner GAIS-mittbacken och tillika gamle ”Mello”-finalisten Boris Lumbana. Åberg hittade sedan över till Isak Petersson med en krossboll som han tog ner fint på bröstet och hittade nätet med ett lågt vristskott.

Direkt i anfallet efter Eskils mål höll Ricky Yarsuvat på att kvittera men skottet placerades tätt utanför. Kvitteringen skulle dock komma i den 37:e matchminuten när en hörna nickades vidare till nyss nämnde Lumbana som helt ren kunde nicka bollen i mål. GAIS hade nu en bra period spelmässigt och tog över taktpinnen mer och mer. Man var också nära på att ta ledningen strax innan halvtid när farlige Yarsuvat dök upp efter ett inlägg och en nick snett inåt bakåt, men fick inte riktigt till avslutet som gick utanför.

1–1 i halvtid, men Eskils ledde på poäng och hade goda förhoppningar om att kunna vinna matchen. Drömmen dödades dock direkt när domaren på anmodan från sin assisterande blåste av spelet. Efter en kortare konferens blåstes en tveksam straff, då det visade sig att en obstruktion ägt rum i straffområdet när bollen var på annan plats. Nikola Ladan gjorde inga misstag och 2-1 var ett faktum.

GAIS tog över allt mer spelmässigt och bjöd på fina passningskombinationer, och Eskils fick jaga sig trötta. Eskils fick dock en farlig frispark i matchminut 50’ som täcktes ut till hörna och på den efterföljande hörnan bjöd Mathias Unkuri på ett volleyskott strax utanför.

I den 59:e matchminuten kunde dock Mervan Celik göra 3–1 efter att ha vunnit bollen och drivit in den förbi en Eskilsförsvarare i straffområdet för att sedan skjuta upp bollen i bortre krysset.

Eskils stack upp igen och ett inlägg boxades ut till en fristående Jesper Larsson, men skottet täcktes ut till en ny hörna. I den 63:e matchminuten kom istället 4-1 efter att Eskils bjudit på ett vackert anfall i fel riktning med en hemåt-chipp och ett för kort tillbakaspel som friställde Ricky Yarsuvat. GAIS höll sedan på att utöka ledningen efter ett nytt inbrott från kanten från Mervan Celik som sköt utanför. Strax därpå bjöd hemmalaget på ett riktigt klapp-klappspel och man hade i princip öppet mål innan Pontus Löfvenmark dök upp med en benparad.

Eskils hade en tuff sluttamp i matchen men kunde så när snygga till siffrorna när Mathias Unkuri bombade ett distansskott som smög utanför stolpen och 4-1 stod sig matchen ut.

Vi summerar årets Svenska Cupen-gruppspel med tre förluster mot mycket starkt motstånd och tar med oss ett bra tempo samt det faktum att man under långa perioder står upp väldigt bra spelmässigt mot lag som till vardags tillhör högre divisioner. Lärorika matcher att ha med sig in i årets Division 1-spel!

Nu väntar seriekollegan Lunds BK i en träningsmatch klockan 19:00 på fredagen den trettonde på Filborna IP. Varmt välkomna då!

Bild: Bildburken.se