SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eskilsminne IF
Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Herr A

Eskilsminne IF
1 - 0
Husqvarna FF
Eskilsminne IF1 - 0Husqvarna FF

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:lör 31 juli, 14:00
Plats:Harlyckans IP 1
Tävling:
Matchnummer: 000026144
Samling:13:00
Lyckat byte gav Eskils 1-0-seger
2021-07-31 19:56

Man talar ofta om att en fotbollstränare gör taktiska byten. På lördagen fick publiken på Harlyckan uppleva närmast ett skolboksexempel av ett sådant. I 71 minuten byter Eskilsminne IF:s tränare Patrik Ingelsten in Jesper Larsson. Minuten senare - på den allra första bolltouchen - dundrar han i 1-0 bakom en chanslös målvakt i Husqvarna FF och säkrar tre oerhört viktiga poäng för Eskils i en match som slutar 1-0 (0-0).

Gästerna kom till Harlyckan med den tätaste defensiven. Bara sex insläppta mål på åtta matcher. Som matchen utvecklade sig visade sig det inte vara någon större överraskning varför.

- Nej man kan verkligen förstå varför de är svåra att göra mål på. Man tog inga som helst risker och hade hela tiden mycket folk hemma, konstaterar Patrik Ingelsten.

Om man lägger till att Eskils inte gjorde någon av sina bästa halvlekar de första 45 minuterna är det enkelt att förstå varför det stod 0-0 i paus. Men det ska sägas att Husqvarna hade ett riktigt gyllene läge att ta ledningen i den 10 minuten när Eskils slarvade i försvarsjobbet.

Men här klev Eskils målvakt Pontus Löfvenmark fram och svarade för en av årets svettigaste räddningar när han parerade det första hårda skottet. Han gjorde sedan en ny vass räddning på returen men strax efter blåste domaren för offside. Även om den inte räknas så var det en grym räddning och när Pontus gjorde den hade ingen signal kommit.

Husqvarna skaffade sig ännu ett gyllene läge i den 15 minuten när man fick en frispark centimetern utanför straffområdet mitt framför Eskils mål. Frisparken styrde dock hemmamuren undan.

Annars var det mest upprörande när Eskils minuten senare var på väg att få ett friläge. Några meter in på Husqvarnas planhalva fick Jesper Lundborg bollen och var på väg mot gästernas mål när han sågades ner bakifrån. Eskilsspelarna och ledarbänken skrek på frilägesutvisning. Inte speciellt underligt då Jesper hade fri väg mot gästernas mål. Domaren nöjde sig dock med att ge gästernas spelaren varning.

I 44 minuten iscensatte Eskils ett vackert anfall men avslutet kunde inte Emil Åberg få riktig träff på utan bollen kneps av gästernas målvakt.

- Efter en bedrövlig inledning där vi spelade omständigt, slarvigt och osäkert de första 35 minuterna tog vi hand om initiativet de avslutade 10 minuterna, konstaterar Patrik Ingelsten.

Eskils fortsatte den andra halvleken på samma sätt som man avslutade den första. Gästerna som inte hade någon större fantasi i sitt spel de heller tappade allt mer eftersom matchen led. Eskils tog ett bastant grepp om händelserna men man hade svårt att luckra upp gästernas defensiv.

Redan i den 47 minuten kunde det dock blivit utdelning men Husqvarnas mittback - för övrigt lagets bäste spelare - kunde få bort bollen framför Emil Åberg som var centimetrar från att bli helt fri.

Yonathan Getachew var dock nära att hitta rätt i den 62 minutens sedan Hampus Stoltz svarat för ett bra förarbete, men hans skott smet utanför bortre stolpen. Minuten senare kom ”Yonte” fram igen på högerkanten men hans avslut gick i famnen på målvakten.

I den 71 minuten kom så det matchavgörande bytet. Jesper Lundborg bytte av Jesper Larsson. När ”Jeppe” varit på plan knappt en minut gjorde han en stark löpning på högerkanten. På vänsterkanten kom Jonatan Persson forcerande med bollen och slog ett perfekt inspel till ”Jeppe”. Denne mötte bollen direkt och dundrade in 1-0.

- Jag bestämde mig för att slå till direkt. Om jag skulle försöka ta ner bollen och behandla den skulle jag antagligen få den för långt ifrån mig så jag tvekade inte, skrattar en glad Jesper Larsson.

- Jag fick nästan lite vibbar från cupmatchen mot HIF när jag gjorde ett nästan likadant mål fast från vänsterkanten, tillade han med ett smil.

I 74 minuten höll historien på att upprepa sig. Jonatan Persson svarade för ett nytt briljant inspel från vänster och Hampus Stoltz dök upp och var nära att forcera in bollen i kamp med en försvarare. Målvakten hade dock turen att få tag i bollen.

De sista minuterna hettade det till rejält. Upprinnelsen var att Filip Lundeberg kom olyckligt in i en tackling och skadade en av gästernas spelare. För detta fick han en varning som han tog emot utan att protestera.

Det anmärkningsvärda och definitivt inte speciellt upplyftande var att gästernas Didric Andersson - när spelet sattes igång - rusade på Filip Lundeberg och vräkte honom in i staketet. Filip blev liggande och Huskvarnaspelaren fick en varning.

Alla incidenter plus byten gjorde att domaren lade till 7 minuter innan signalen till slut gick för en välförtjänt seger.

- Ja det blev rättvist till slut tycker jag. Husqvarna hade ju inte något i andra halvlek. Och vi märkte ännu en gång att vi har en rejäl träning i kropparna. Motståndarna tog allt mer slut medan våra killar pumpade på, säger Patrik.

- Jag är mycket nöjd med killarnas arbetsinsats i dag. Det kunde varit färre felpass och bättre organisation i första halvlek men jag kan inte klaga på deras arbetsinsats. Alla slet berömvärt trots att det inte fungerade riktigt i början, berömmer han.

Några spelare stack ut lite extra. Vi berömmer gärna Pontus Löfvenmark som var säkerheten själv även om han inte hade så mycket att göra. Niklas Jönsson, Victor Wahlgren och Jonatan Persson svarade för gedigna insatser.

Slutligen vill vi förstås veta om Jesper Larsson svarat för ett snabbare mål någonsin.

- Nej det tror jag inte, säger han.

Var det värt 71 minuter på bänken för at få uppleva detta?

- Ja den här gången var det nog det ändå, skrattar han.

Eskils startelva:

Pontus Löfvenmark - Victor Wahlgren, Marcus Nilsson, William Nilsson - Jonatan Persson, Yonathan Getachew (92 Josef Getachew), Niklas Jönsson, Danijal Omanovic (71 Casper Seger) - Hampus Stoltz (80 Filip Lundeberg), Emil Åberg (92 Max Persson), Jesper Lundborg (71 Jesper Larsson).

Text: Lasse Möller
Foto: Bildburken.se


<< Tillbaka