Samling:13:00
Stabil seger för ett starkt Eskilsminne mot Assyriska
2019-09-14 19:19

Nykomlingen Assyriska IK var under våren en positiv överraskning i Division 1 Södra, men har haft det desto tuffare den senaste tiden. Ett hungrigt Eskilsminne IF visade direkt från start att man är fast beslutna om att klättra uppåt i tabellen och att det finns en rejäl portion kvalité i detta lag.

Matchen startade i ett högt tempo. Assyriska som i år gjort sig kända för sitt bollskickliga och possessioninriktade spel tilläts inget andrum då man stötte på ett frenetiskt pressande Eskilsminne i sin speluppbyggnad. Eskils vann mycket boll på detta sätt och kunde både skapa målchanser och spela runt bollen i sin ägo.

Emil Åberg var tillbaka som forward efter några matcher som vänsterytter och gjorde en mycket stark insats med mycket spring i benen både offensivt och defensivt. Redan efter en kvart var han nära att göra mål då han med pannan mötte ett fint inlägg, men ribban klingade till och gungade sedan en bra stund efteråt.

Assyriska hittade så småningom en väg ur pressen och varierade sitt spel lite mer. En bit in i halvleken skapade man också en jättechans att ta ledningen, då unge Noah Shamoun missade helt öppet mål på ett inspel längs marken efter ett fint anfall. Matchen stod och vägde en aning, men Eskils kändes något hetare och fast beslutna om att tillsammans göra ett oerhört hårt jobb för att gå segrande ur denna tillställning.

I den 22:a matchminuten packade Eskils in mycket folk på en fast situation. Ingen gulblå spelare lyckades få huvudet på bollen, men som tur var hjälpte en Assyriska-spelare till med detta och satte 1–0 i egen bur. Resten av halvleken fortsatte på samma tema med ett aggressivt och fysiskt starkt Eskilsminne i en jämn match där båda lagen bjöd på fint spel.

Eskils kom ut starkt i den andra halvleken och tog tag i taktpinnen genom ett tålmodigt och bra passningsspel i kombination med ett starkt försvarsspel över hela banan. 2–0 skulle därför inte komma helt ologiskt i den 58:e matchminuten efter en mycket bra omställning där Noah Christoffersson fick bollen till höger utanför straffområdet, utmanade sin försvarare och placerade iskallt bollen i vänster burgavel bakom en chanslös målvakt.

Efter målet hamnade vi i en period med mycket boll för gästerna, men utan att några heta chanser skapades. Snarare var det Eskils som hade flera möjligheter att utöka ledningen i flera snabba omställningar. Resultatet stod sig dock och vi fick se en stabil seger, där Eskilsminne verkligen visade att Harlyckan IP är en hemmaborg som kommer bli jobbig för motståndarna att besöka under hösten.

Förutom den sköna trepoängaren kunde vi idag också välkomna Isak Petersson och Niklas Jönsson tillbaka i spel med inhopp i den andra halvleken. Båda spelarna drog på sig varsin stressfraktur under våren, men visade båda två med starka inhopp att de kommer bidra mycket till laget under hösten.

Nästa omgång går resan söderut för match mot Torns IF i ett intressant Skånederby. Vi hoppas självklart på starkt bortastöd nere i Stångby på Tornvallen. Avspark lördagen den 21/9 klockan 16:00.

Startelva:

Noah Christoffersson – Emil Åberg

Alex Simovski (ut 76) – Filip Lundeberg (ut 62) – Pasi Prudence – Casper Seger (ut 88)