Serie:Ettan Södra 2020
Samling:14:00
Stark upphämtning mot Karlskrona lovar mer
2020-08-08 19:18
André Peterssons gjorde under lördagen sin första match som huvudtränare för Eskilsminne IF:s herrlag när de bortspelade mot FK Karlskrona i Blekinge. Efter en turbulent vecka var det ett taggat lag som reste iväg fast beslutna om att plocka tre poäng med sig hem. Efter första halvlek låg laget istället under med 2-0, men en mycket stark andra halvlek gav till slut ett kryss med mersmak.

Det började illa. Redan efter tre spelade minuter låg bollen i Eskilsminnes mål efter en något tilltrasslad situation. Ett inlägg från höger går precis mitt emellan två Eskilsspelare som båda håller tillbaka sina fötter i hopp om att den andre ska rensa. Bollen hamnar till slut hos hemmalagets Jerry Schylström som kallt placerar in bollen.

Eskils repar dock mod och börjar anfalla lite mer i djupled än vi sett tidigare i år. Flera omställningslägen är nära att bli någonting, men en Karlskronaförsvarare får inte sällan ut bollen till en resultatlös hörna. I matchminut nio kommer Jonatan Persson framstormandes längs vänsterkanten och får in ett bra inlägg som Emil Åberg nickar över. Strax därefter skjuter han strax över.

I mitten av halvleken har hemmalaget en bra period och får till flera farliga inspel från kanterna, men målvakt Pontus Löfvenmark lyckas bryta på ett bra starkt sätt. Efter en rad hörnor är det dock nära när Löfvenmark tappar ett inlägg, men Eskils lyckas rädda till ny hörna.

Eskilsminne tar över igen och har mest bollinnehav. Samarbetet på vänsterkanten mellan Isak Petersson och Jonatan Persson fungerar mycket bra och oroar ständigt hemmaförsvaret. I den 40:e minuten slår Filip Ottosson en fin krossboll över till vänster och Jonatan Persson kommer i ett bra läge väldigt nära målet, men skottet täcks till hörna. På hörnan nickar Victor Wahlgren hårt, men målvakten räddar till en ny hörna som inte resulterar i något.

Istället skulle 2-0 komma efter ett stort missförstånd mellan Carl Thulin och Pontus Löfvenmark. Karlskrona bryter in från vänsterkanten och Carl Thulin glidtacklar med full koll på bollen, men håller inne benen då Pontus Löfvenmark är på väg ut. Det slutar med att ingen av dem tar bollen och Jerry Schylström kan rulla in sitt andra mål för dagen. Strax innan paus är det nära 3-0 i en snabb omställning, men Victor Wahlgren räddar på mållinjen.

När den andra halvleken startar har André Petersson gjort tre byten då Filip Lundeberg, Filip Egger och Gjenis Zeqiri kommit in i handlingen. Detta sätter verkligen fart på Eskilsminne och den andra halvleken är en enda lång kavalkad i målchanser för Eskils som tar över taktpinnen totalt.

I en snabb omställning bryter Gjenis igenom och kommer fri, men målvakten räddar den ut till Isak Petersson som prickar ribban. I matchminut 52’ får Eskils frispark i ett bra läge och fram kliver Filip Ottosson som smeker in bollen i det vänstra krysset och visar att han är rejält sugen på utmärkelsen Veckans Mål i Ettanfotboll.

Eskilsminne går starkt för en kvittering och skapar flera bra halvchanser med fina tendenser. Gjenis Zeqiri når nästan ett inlägg och Isak Petersson skjuter kort därefter över.

I den 64:e matchminuten kommer Eskils framstormande längs högerkanten när Filip Lundeberg passar Gjenis Zeqiri i djupled som i ögönvrån ser sin anfallskollega Emil Åberg komma bakom honom. En riktig läcker klackspark friställer Åberg som iskallt tunnlar målvakten fram till 2-2.

Eskilsminne har här tagit över matchen och går starkt för tre poäng. Ett inspel hittar fram till Emil Åberg som skjuter över. Strax efter kommer han högst på en hörna, men lyckas inte sätta dit den med huvudet. Gjenis Zeqiri kommer sedan i ett friläge men backen jobbar hem förtjänstfullt och glidtacklar skottet till hörna. Kort därpå nickar Zeqiri en hörna strax utanför.

I matchminut 78’ nickar inbytte Dennis Olsson Mattias Unkuris tidiga inlägg över ribban och några minuter senare skjuter även Filip Lundeberg över efter ett inspel. Med bara några minuter kvar av ordinarie speltid får Gjenis Zeiqiri ett inspel från höger nästan på mållinjen, men lyckas inte få ordning på fötterna.

När klockan tickat upp på 90+2 är det nog många som hoppar upp i TV-sofforna när Gjenis Zeqiri hittar Filip Lundberg med ett inspel från höger. Lundeberg får inte riktigt till avslutet, men det blir till en perfekt genomskärare till Dennis Olson på bortre stolpen som från två meters avstånd tyvärr bara lyckas peta bollen i burgaveln.

Med alla dess chanser förtjänade Eskilsminne kanske mer idag, men man låg samtidigt under med två mål och ett tredje var väldigt nära, vilket kanske gör att ett oavgjort resultat idag känns helt okej trots allt. Huvudtränare André Petersson hade blandade känslor efter slutsignalen:

-       Även om poängutdelningen inte blev tre till antalet som vi verkligen eftersträvade idag finns det positiva aspekter för oss att ta med oss. Vi är rakare mot mål, kommer till fler avslut och tar död på anfallen i större utsträckning än tidigare. Som kollektiv har vi fortsatt utvecklingsmöjligheter i vårt presspel och duellspel på egen planhalva, framförallt i första halvlek. Men det mest positiva vi tar med oss idag är den energi och karaktär som gruppen visar i paus och på plan i andra halvlek. Trots underläge 2-0 bestämmer vi oss för vad vi ska leverera i andra och gör det på ett effektfullt vis som ett lag. Det ger oss underlag att jobba vidare ifrån, säger han.

Redan på onsdag är det ny match och chans till tre färska pinnar i bortaderbyt mot Torns IF. Vi ser fram emot att se laget bygga vidare på dagens andra halvlek då!

Bild: Bildburken.se