Första segern efter stark vändning
2019-05-05 19:17
Det gäller att använda skallen rätt. Med tre klassiga nickmål sänkte Eskilsminne IF gästande Kristianstad på söndagen och vann den oerhört viktiga bottenmatchen med 3-1 (0-0). En seger som innebar att axlarna sjönk på spelare, ledare och supportrar. Det har varit en dryg väntan på första segern och nu kan tränare Mattias Lindström med stab och spelare jobba hårt i träningsveckan med en vinst i ryggen.
Det märktes med all önskvärd tydlighet att det handlade om två lag som desperat ville ta hem trepoängaren i denna match. Kristianstad på jumboplats och Eskils precis ovanför gick också ut och visade att det skulle bli kamp, fight och inställning. Det smällde i varje närkamp och spelarna i båda lagen gavs inte mycket utrymme att hota framåt.

Eskilsspelarna visade härlig attityd och inställning utan att riktigt kunna vaska fram den där öppna chansen under första halvlek. De två hetaste möjligheterna hade faktiskt Kristianstad. Först i 26 minuten då Pontus Löfvenmark - som gjorde säsongspremiär i Eskilsmålet - gjorde en vaken utrusning när en Kristianstadsspelare kom fri.

Sedan i den 30 minuten då han svarade för en makalös reflexräddning till hörna sedan Fabian Velander i Kristianstad fick på rena missilen från 20 meter. Trots trafik framför mål hann Pontus reagera och rädda.

I andra halvlek började Eskils piggt och Isak Pettersson - för dagen i anfallspar med Emil Åberg - fick till en hörna på en bra omställning inledningsvis.

Men så kom då den där kallduschen som så ofta drabbat Eskils i vår. I 56 minuten kan ett tillsynes harmlöst inkast på högerkanten nå fram till en Kristianstadsspelare som gör ett inspel längs marken där mittbacken Victor Wahlgren olyckligt stöter in bollen i eget mål.

Kristianstad fick dock inte suga på den karamellen speciellt länge. I 58 minuten fick Eskils en hörna som gästerna protesterade våldsamt emot. Hemmaspelarna höll sig dock kalla och på hörnan kom mittbacken Jonatan Olsson flygande och nickade mycket elegant in 1-1.

Detta mål var antagligen nyckeln till att handbromsen släppte för Eskilsspelarna. Killarna fortsatte att agera med pondus och stod emot Kristianstads sista kraftansträngning.

I 70 minuten kom så äntligen utdelningen ett allt starkare övertag från hemmalagets sida. Filip Egger slår ett kalasinlägg och Emil Åberg går upp och nickar in 2-1 över en förtvivlad Kristianstadsmålvakt.

En trött Filip Egger byttes ut efter 78 minuter av enormt hårt arbete och otaliga löpningar. In kom Dennis Olsson som direkt ställde till oro i gästernas försvar. Dennis skulle också få bli den som fastställde slutresultat då han flyger högt och nickar in 3-1 på Philip ”PP”” Peterssons inlägg från höger.

Eskils hade ytterligare ett par bra chanser utan att få utdelning. Bland annat ett avslut av inhoppande Jesper Lundborg som målvakten gör en bra räddning på.

Pontus Löfvenmark i hemmamålet visade att han verkligen krigar om platsen som ordinarie målvakt. Pontus var alert matchen igenom och avslutar med en makalös räddning till hörna i den 91 minuten.

Mer än så blev det dock inte och Eskils kunde äntligen ta den där efterlängtade trepoängaren.

- Det var skönt att vinna, var Pontus Löfvenmarks spontana kommentar direkt efter matchen.

- Jag hade en del att göra men jag tycker ändå att det var vi som hade matchen under kontroll. Att dessutom kunna vända ett underläge och vinna klart är styrka, tillägger han.

Tränare Mattias Lindström tog en djup utandning innan han gav sin syn på matchen.

- Ja vi andas alla ut nu. Det syntes på spelarna hur oerhört viktig denna seger var. Kul att se att vi får utdelning på vårt spel. Vi visste att detta skulle bli en jobbig match och det var ställningskrig länge. Två lag som båda visade att de ville vinna matchen, säger Mattias.

- Nu är vi förhoppningsvis där vi ska vara. Starkt att vända underläget i dag. Killarna gör det oerhört bra. Nu får vi lite andrum och det blir mycket roligare att träna på den kommande veckan inför  bortamatchen mot Assyriska på lördag, konstaterar han.

Lagkaptenen Emil Åberg tog en lång dusch efter matchen. Hans löpmeter denna dag var imponerande. Dessutom säsongens tredje mål för mannen som svarade för 18 fullträffar i fjol.

- Det viktigaste i dag var att vi inte gav upp och vek ner oss efter deras ledningsmål. Vi vände och vann och visade styrka, säger Emil.

Och du gjorde tredje målet för året - åter igen på nick.

- Ja alla tre målen har kommit på nick. Faktiskt så har vi bara gjort ett mål med fötterna i år. Det mot Ljungskile. Övriga fem är på nick. Vi är farliga på huvudet, skrattar Emil.

- Det känns bra att segern kom nu. Hur man än vänder och vrider på det kan långa sviter utan segrar sätta sig i skallen på killarna. Jag personligen gräver inte ner mig utan inriktar mig alltid på att jobba ännu hårdare. Men klart att man som lagkapten känna ansvar för laget, säger Emil.

Att hitta spelare som presterade bra är inte svårt denna dag. Alla i Eskils får klart godkänt i dag. Extra plus dock till Pontus Löfvenmakr, Filip Egger, Jonatan Olsson, Jesper Larsson och Emil Åberg.