Jesper Lundborg fixade poäng i 89 minuten
2019-04-21 22:16
En poäng borta mot den store seriefavoriten Ljungskile efter en rejäl krigarinsats blev ett härligt lyft jämfört med bortamatchen mot Lunds BK. Jesper Lundborg blev lite av matchhjälte då han tryckte in 1-1 i 89 minuten framspelad av Isak Pettersson som gjorde en strålande tävlingsdebut i Eskilsminne IF.

Eskilstränaren Mattias Lindström hade vaskat om rejält i startelvan inför bortamatchen mot Ljungskile på Påskdagen. Sex nya spelare från start.

Många hade säkert räknat med att Ljungskile skulle öppna med ett rejält tryck och att Eskilsspelarna skulle få slå undan. Men gästerna chockade nog hemmalaget en aning genom att hålla en hög press och springa kopiöst. Eskils visade attityd, rörlighet och kunde också ganska klart dominera de inledande 25 minuterna av matchen. Det skapades inga direkt heta chanser dock. Det vassaste försöket kom i 11 minuten men Niklas Jönssons skott gick utanför.

Ljungskile hade ett läge efter 20 minuter men en fri spelare fick ingen bra träff och hans nick gick långt utanför Mathias Nilssons mål.

Den sista kvarten av första halvlek tog dock Ljungskile över. I takt med att Eskilsspelarna började slarva med passningarna och tappade bollar i parti och minut kunde ett tungt, jobbigt Ljungskile forcera. Det blev jobbigt i stort sett i varje anfall. Inte minst på de fasta situationerna där Andreas Murbecks monsterinkast skapade oro liksom Ljungskiles hörnor. Men Eskilsspelarna försvarade sig klokt och starkt och stod emot pressen.

Eskils jobbade sig dock tillbaka de sista minuterna och i den 44 minuten fick laget ett gyllene läge att ta ledningen. Dennis Olsson fick dock inte fram passningen till Emil Åberg när man kom stormande mot en ensam hemmaförsvarare.

Istället vände Ljungskile spelet och ett inspel i straffområdet resulterade i en straff sedan Mathias Unkuri gjort ner en hemmaspelare. Detta gav även Unkuri en varning.

Den efterföljande straffen dundrade Edin Öy obevekligt in i Mathias Nilsson vänstra hörn.

Den andra halvleken såg länge ut att bli en stillsam afton för Ljungskile som spelade lugnt och kontrollerande medan Eskils hade märkbart svårt att skapa något kreativt. Ljungskile satte sällan hårdare tryck mot Eskilsförsvaret men det hela inskränkte sig till en dubbelchans i 50 minuten där Mathias Nilsson först räddade och sedan slogs returen utanför mål.

Med kvarten kvar att spela blev Ljungskile ännu bekvämare och överlät initiativet till Eskilsminne. I detta nu hade Mattias Lindström gjort tre byten där Isak Pettersson, Daniel Bennassar Nilsson och Jesper Lundborg kom in istället för Dennis Olsson, Philip Petersson och Oliver Åkerman.

Bytena blev en injektion. Eskils skruvade upp tempot och Ljungskilespelarna hade svårt att hänga med i svängarna. Isak Pettersson blev en ständig oroshärd i denna hans tävlingsdebut för Eskils.

I den 84 minuten var vi beredda att notera 1-1 men Niklas Jönssons kanonskott tog i ribban. Minuten efter drogs Emil Åberg ner men ännu en gång valde domaren att fria vad som annars såg ut som en misstänkt straff.

I 87 minuten kom Jesper Lundborg fram farligt men det stannade vid en hörna.

I 89 minuten skulle dock den kvittering som Eskils förtjänt jobbade sig till chansmässigt komma. Daniel Bennassar Nilsson lyfter ut bollen på högerkanten. Bollen slås in till Isak Pettersson som slår in bollen längs marken framför mål och där dyker Jesper Lundborg upp och trycker in 1-1.

Chansmässigt var Eskils väl värt poäng. Spelmässigt var det stundtals fortfarande lite knackigt men ingen kan klaga på inställningen och det självuppoffrande arbetet denna dag.

- I denna match fick vi se mycket av det som saknades mot Lunds BK. Krigarinställning och hårt arbete. Jag är mycket nöjd med spelarnas inställning och jobb idag. Det är fruktansvärt jobbigt att möta Ljungskile. Det ser kanske inte ut som om det är ett bra lag men det är man verkligen. Stora tunga och svåra att möta, säger Mattias Lindström.

- Matchen i dag var jämn tycker jag och vi var värda poängen. Vi startade bra och hade grepp. De tog över och gjorde sitt mål. I andra var vi tvingade att ta det lite avvaktande inledningsvis för att inte drabbas av ytterligare ett mål i nacken. Ljungskile hade dock chansen att trycka in det. Men sedan gjorde vi så som vi planerat, berättar han.

Och vad var det för drag?

- Vi klev framåt och satte press i precis rätt läge. Vi tog över matchen klart mot slutet och skaffade flera lägen. Spelarna gjorde precis som jag ville idag. men vi ska komma ihåg att vi fortfarande inte vunnit även om vi förstås är nöjda med en poäng här i dag, säger Mattias.

En poäng borta mot de stora seriefavoriten Ljungskille innebär förstås att spelarna ska ha överbetyg. Extra plus till dagens inhoppare Isak Pettersson, Jesper Lundborg och Daniel Bennassar Nilsson. Även klara plus till fyrbackslinje som fick uppleva tuffare tryck emot sig än på länge.