SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eskilsminne IF
Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Historik

Historien om Eskilsminne IF
 
Hur Per Eskils´ torva blev odlad idyll

Det vackra och idylliska Eskilsminne har som bekant skapas genom Föreningen Helsingborgs Jordförening u p a. De första bebyggarna fick sina hus färdiga för inflyttning år 1920. Att stadsdelen fått namnet Eskilsminne beror på att Per Eskil residerat där. Det var som det heter " Per Eskils hemmet " som inköptes och styckades till tomter. "PER E SKILS HEMMET"

Familjer med små ekonomiska resurser började på 1920-talet att röja mark på Per Eskil domän. Bragden i det tysta utfördes och ett av Helsingborgs tjusigaste villasamhällen växte fram successivt. I skuggan av dessa hjälte insatser med ekonomiska bekymmer, växte idrotten på Eskilsminne fram. De åren Eskilsminne IF stod utan fotbollsplan var dystra, men det lyckades till sist och Harlyckan tillkom. Efter som många var fattiga fanns det spelare som fick låna kläder - man ägde bara den dåvarande  "fattigmansstämpeln" overallen när man skulle spela på bortaplan. Den 18 maj 1928 såg Eskilsminne IF dagens ljus, en av drivkungarna var forne landslagsbacken Arne Johansson, som redan på hösten 1927 köpt in ett ställ fotbollströjor samt strumpor. De energiska ansträngningarna räckte till att skaffa en fotboll, ett nog så besvärligt kapitel med tanken på de små resurserna ungdomen rörde sig med på den tiden. fotbollsplanen man höll till på kallades för "Gröningen" och låg mellan Björkliden och Vångagatan. Planen påminde mest om en berg och dalbana, provisoriska målstänger med ett band   "överliggare" kom först senare. Men....kul hade det uppväxande släktet och hantera "trasan" kunde man, men att städigt träna utan att visa sitt fotbollskunnande med lirare från andra stadsdelar blev tröttsamt i längden.

Ett möte anordnades hemma hos Lorens Olsson i Gröninge gatan, där stod Eskilsminne IF:s vagga ! 1928 års förening förfogade då endast över ett lag, som presterade detta hyggliga resultat av 22 spelade matcher: 12 segrar, 3 oavgjorda och 7 förluster. Målkvoten ( som det hette för ) 59 - 43. Matcherna spelades på Tre Torns plan ( som låg där Jönköpingsgatan nu drar fram ) och största segern noterades över Boldkluben af 1928 och löd på 7 - 0.( ej felstavat )

1929

 • Det ansöktes om medlemskap i Svenska FF.
 • Klubben antog sin första stadgar.
 • En guldsmed utformade ett klubbmärke. Pris 3 :- EIf  tjänade 75 öre per märke.
 • Man dristade sig till att begära inträde i div. III Skåneserie.
 • Planfrågan löstes i och med att EIF skrev arrendekontrakt med bakir Inge Åberg. Priset var 200 :- årligen.
   
 • Styrelsemedlem som utan skäl uteblev från ett sammanträde skulle få böta 25 öre.
   
 • Klubbades vid rådslag att bygga ett klubbhus. Beräknades kosta 60 á 65 :-
 • På årsmötet var alla optimistiska och enade sig om att varje medlem skulle inbetala 3 :-  i förskott på sina månadskontingenter. Därmed lades grunden till det efterlängtade klubbhuset.

1930

 • Medlemssiffran ökar från 40 till 80 medlemmar, och därmed sparkar man igång med juniorlag två.
 • Idrottslig var facit hedersamt, av 34 spelade matcher. 19 segrar, 2 oavgjorda och 13 förluster.
 • Man slog till med en hejdundrande årsfest. Lokal : Folkets park. Pris per supé - 4 :-
 • På styrelsemötet beslöts att inköpa två trappstegar att använda då bollen flög över staketet 
  vid planen på Bankovallen.
 • Eskils beslöt bilda en bordtennissektion.
 • Man "offrade" julveckan för att bygga om klubbhuset för bordtennisens skull.
 
 
Senaste från Bildburken:

Se alla bilder från Eskilsminnes hemmamatcher på både herr- och damsidan på Bildburken.se
© Vid frågor om bilder kontakta janne@bildburken.se