Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Eskilsminne IF
Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
F17/F16
Imponerande säsong av F17 - Bäst i Skåne och åtta i Sverige
2020-11-15 19:03
Inför årets fotbollssäsong gjorde Eskilsminne IF en satsning på flicksidan genom att slå ihop ålderskullarna 03/04 med 05 i en stor trupp för att tillsammans spela i SM F17 och Skåneserie för F16. Det skulle visa sig vara Skånes bästa F17-lag den gångna säsongen och inte bara det. Man rankas också som åttonde bästa lag i landet.

Huvudtränare för F17 och även det F16-lag som blivit produkten av denna sammanslagning är Jimmi Kiander. Vi fick en pratsund med honom där han kunde beskriva den fantastiska utvecklingen och sen berätta om de planer som finns inför framtiden för att befästa Eskilsminne IF:s starka position när det gäller utvecklingen av tjejfotbollen.

 

- Vi bildade ett F17-lag men också ett F16-lag för att alla spelare skulle få speltid och möjlighet till rätt utveckling. Vi kör gemensam träning och målsättning med båda lagen. Vi jobbar i en enda stor truppmiljö och det har slagit enormt bra ut, förklarar Jimmi.

 

Med tanke på att tjejerna varit i snitt 32 på varje träning och alla jobbat helhjärtat för gruppen måste vi understryka effekten av detta grepp. Och resultaten lagen åstadkommit talar för sig själv. F16-laget kom trea i Skåneserien vilket är mycket starkt.

 

Men det är på F17-sidan som Eskils har gjort de allra mest imponerande resultaten. 

 

- Det är skillnad att spela i Skåneserien i jämfört med SM-serien där vi ställde upp, berättar Jimmi.

 

Under våren mötte Eskils Skånes storhet på damsidan – FC Rosengård – i både träningsmatch och serien, och förlorade två gånger med 0–7 och 2–7. När serien summerades återfanns Eskilsminne på fjärde plats och fick en biljett in i A-slutspelsgruppen med övriga topp 4-lag. I slutspelet var rollerna ombytta. Eskils besegrade Rosengård och när serien gjorde bokslut stod de gul-blå som segrare i A-slutspelsgruppen och tog sig vidare.

 

- En fantastisk prestation som jag inte tror att alla tjejer riktigt fattat ännu. Det har gått snabbt och prestationerna har varit starka. Inte nog med denna framgång. I SM-slutspelet gick vi sedan till kvartsfinal och föll mot IFK Göteborg som sedan förlorade finalen mot Umeå. Vi rankas därmed som åtta i hela landet, säger en stolt Jimmi Kiander.

 

Det team som har lotsat fram tjejerna till årets succé är förutom Jimmi också Håkan Emilsson, Madelene Norbo, Kenth Rosdahl, Sophie Manner och Olle Nilsson.

 

- Här har verkligen alla bidragit för att skapa förutsättningar för tjejerna. En enormt stark ledaruppställning som vi förstärker ytterligare inför nästa säsong. Då kommer Paula Lillsjö och Lisa Wikner att förstärka gruppen på ledarsidan. Tyvärr mister vi Kenth Rosdahl som tar över Höganäs BK:s damsatsning. Även Madelene lämnar oss då hon ska satsa på sin egen spelarkarriär, säger Jimmi.

 

- Eskilsminne IF har en lång tradition av tjejfotboll. En gedigen satsning från klubbens sida där jämlikheten mellan herr och dam är viktig. Vi hoppas förstås att vi ska kunna utveckla vårt F17 och även F16-lag ytterligare till nästa år. Förhoppningsvis kommer vi att kunna bli attraktiva för tjejer som vill satsa och ges möjligheten att gå upp på elitnivå, tillägger han.

 

I sammanhanget ska vi inte glömma att i F17:s framgångar ligger också det faktum att ett antal spelare med A-lagskontrakt har bidragit med sin närvaro inte bara på träning utan också i matcher.

 

- Inez Gertsen, Agnes Eklöf och även Nova Karlsson har alla varit med här. Fantastiska tjejer som verkligen delar med sig av sin erfarenhet och visar ett otroligt stort ansvar, berömmer Jimmi.

 

Text: Lasse Möller

Bild: Lotta Widesjö


Nyhetsarkiv
GULD i EuroCity Cup!2020-01-31 13:59
F17 i SM-serie 20202019-11-12 11:25
Guld i Skördecupen2019-08-10 22:24
Brons i Billecupen 20182018-12-01 10:01
 
 
Senaste från Bildburken:

Se alla bilder från Eskilsminnes hemmamatcher på både herr- och damsidan på Bildburken.se
© Vid frågor om bilder kontakta janne@bildburken.se