Matchnummer: 000012026
Samling:15:00
Eskils imponerade när man tog första segern
2023-04-22 20:41

När hemmapubliken på Harlyckan så smått börjat inrikta sig på att Eskilsminne IF ”bara” skulle få 0-0 hemma mot serietvåan Oddevold - trots ett bastant övertag under hela andra halvlek - så slog han till. Nyförvärvet och återvändaren Oliver Åkerman.  Han byttes in i den 87 minuten och i den 91 så avslutade han kallt en bit utanför straffområdet. Därmed tog Eskils årets första seger i Ettan.

Det märktes redan från avspark att detta var en match där hemmaspelarna bestämt sig för att gå in och ge absolut allt i varje närkamp och löpning hela matchen. Eskils tog tag i taktpinnen direkt och den första heta chansen kom i den 14 minuten då Dragos Lohan snyggt drog på en volley när han såg att gästernas målvakt var långt ute. Bollen slog klockrent i ribban och ut tyvärr.

Oddevold som var obesegrat i serien hade förvånansvärt lite konstruktivt att visa upp. Laget fick ett läge i den 16 minuten men Fredrik Liverstam gjorde en stark block inne i straffområdet och därmed var den chansa avväpnad.

Gästerna fick lite mer bollinnehav i slutet på första halvlek men Eskils försvarsspel var klockrent och det var endast en frispark som nådde fram till Eskilskeepern Lamin Sarr. Och den bollen knep han lätt.

I den andra halvleken gick Eskils ut med vinden i ryggen på den soldränkta Harlyckan och tog ett totalt grepp om matchen. Aggressivt och rörligt spel gjorde livet surt för Oddevoldsspelarna som aldrig tilläts bygga upp något ordnat spel. Det skapades och det handlade många gånger bara om millimetrar från att hemmaspelarna skulle få rena frilägen.

Ett par gånger mejades Eskilsspelarna ner bakifrån när de var på väg att vända spelet men det resulterade bara i frisparkar. Varningarna denna dag fick endast till Eskils André Reinholdsson och Yonathan Getachew.

Det kändes som att Eskils kröp allt närmare ett ledningsmål. Robin Wendin Thomasson vassa frispark i den 77 minuten osade mål men gästernas keeper lyckades rädda till hörna.

I den 87 minuten byttes en hårdobbande och då trött Hampus Stoltz ut och in kom Oliver Åkerman. Fjolårets skyttekung i Division 2 behövde bara fyra  minuter på sig att greja segermålet för Eskils.

- Jag fick en fin passning från Danijal Omanovic och avancerade framåt. En bit utanför straffområdet till höger drog jag på och bollen touchade en Oddevoldsspelare in i mål, säger en glädjestrålande "Olli”.

- Det var helt fantastiskt skönt att få göra mål. Vi förtjänade verkligen segern. Vi gjorde en riktigt bra match, konstaterar han och det är bara att hålla med.

Eskils tränare Patrik Ingelsten var lättad och glad efter matchen.

- Det ramlade lite sten från axlarna, log han.

- Så här går det när samtliga spelare lägger ner själ och hjärta i uppgiften. Vi vinner helt välförtjänt och frågan är väl om de hade mera en frisparken på mål, säger Patrik.

Han är stolt över killarna denna dag och berömmer frisk.

- Det är härligt att se hur killarna lägger ner enormt med arbete. Detta är vad som krävs om det ska bli poäng i Ettan. Dagens insats sänder signaler till alla och visar vad som behövs. Men det kändes att vi var på gång. Vi har haft två veckors riktigt bra träningar och i dag var alla beslutsamma om vad som skulle göras, poängterar han.

Det fanns ingen som föll ur ramen denna dag. Samtliga spelare gjorde helgjutna insatser. Eskils defensiva var hermetiskt tillsluten och framåt var det rörligt och man gjorde det hela tiden oerhört jobbigt för Oddevolds försvar.

Den som hade avslit minst att göra denna dag var målvakten Lamin Sarr men han gjorde precis allt rätt de gånger han ingrep.

Dagen blev inte sämre av at Eskils firade ”Klackens Dag”. Hundratalet Eskilsungdomar gjorde dagen ännu festligare genom sitt engagemang på läktaren i en massiv hejarklack. Starkt jobbat och de är välkomna redan på nästa hemmamatch.

Avslutningsvis så gjorde Eskils en manifestation för den tidigare HIF-spelaren Jesper Björkman som drabbats av ALS endast 29 år gammal.

- Vi organiserade en insamling där publiken kunde swisha in på Börje Salming-insamlingen, berättar klubbchef Kalle Olsson.

- Vi vill visa detta deltagande i hans svåra stund, tillade han.

Det ska sägas att även Eskils klack visade sitt deltagande genom en banderoll med texten ”Kämpa JB”.