Hofsös tå fixade premiärsegern!
2018-04-07 19:00
Robin Hofsö har gjort 2-1 till Eskils. Foto: Bildburken.se
I 77 minuten bytte Eskilsminne IF:s tränare in Robin Hofsö i premiärmatchen i Division 1 mot Kristianstads FC. Minuten senare vinner han en närkamp med full kraft och sex minuter efter bytet kastar han sig fram och med en stortå fixar 2–1 och seger för nykomlingen.
Premiärmatchen - som flyttats till Olympiafältets plan 10 på grund av att Harlyckan ännu inte är spelbar - fick dock redan efter 3 minuters spel rena drömöppningen för Eskils. Emil Åberg sköt via en försvarare till hörna för hemmalaget. Hörnan lades och efter ett par försök till rensningar hamnade den hos högerbacken och lagkaptenen Mathias Unkuri som behärskad sköt 1–0 invid målvaktens vänstra stolpe.

Kristianstad försökte etablera spel genom att framför allt lyfta höga bollar och därmed utnyttja sin spelares längdövertag. Eskilsspelarnas försvarsspel fungerade dock bra och man kunde dessutom bjuda på ett antal riktigt giftiga kontringar. I 20 minuten hade Filip Egger rena lekstugan inne i Kristianstadsförsvaret men tyvärr tog hans skott på en försvarare.

Kristianstad visade upp ett allt grinigare ansikte. Och i den 37 minuten fick laget sin andra varning. Gästerna spelade på gränsen men skapade inte speciellt mycket. Till saken hör att Eskils målvakt Pontus Löfvenmark svarade för en helgjuten insats. Han plockade alla höjdbollar och limmade de skott han kunde. När det inte gick kunde han framgångsrikt boxa eller tippa bort bollarna från det egna målet.

Eskils hade ytterligare en riktigt vass chans eter 40 minuter men Emil Åbergs skott smet tätt utanför.

Efter paus jobbade Kristianstad ännu hårdare för att komma in på mål och skapa farligheter. Samtidigt började Philip ”PP” Petersson känna av sin sjukdom i veckan mer och mer och tvingades kasta in handduken i 61 minuten.

Detta utnyttjade Kristianstad och etablerade kraftigt tryck mot hemmamålet. Pontus Löfvenmark gjorde en fantastisk räddning på ett närskott i 67 minuten och fick ut bollen till hörna.

Eskils stack emellan med en bra chans då Mathias Unkuri kom fram på högerkanten och hittade Filip Egger i central position. Hans skott var dock alltför lamt.

Kristianstad fortsatte pressen och i 73 minuten fick man utdelning. Pontus räddade första skottet men returen gick via en av gästerna till Andreas Grahm som enkelt kunde rulla in 1–1 helt fri framför mål.

Målet satte temporärt ner humöret men när så Robin Hofsö kom in i 77 minuten tände matchen till igen. Robin Hofsö spelar kompromisslöst och visar med sin inställning att inget är omöjligt. Som släpande forward ruskade han om gästerna rejält.

Hemmaspelarna tog ett djupt andetag och lyfte upp skallarna och spelet. I 83 minuten får man till en snabb omställning. Emil Åberg rusar fram på högerkanten och drar på vad som ser ut att vara ett mellanting av skott och passning och där dyker Robin upp och tåar in 2–1.

- Jag vetetusan om Emils passning egentligen var ett skott. Jag tror nästan det, skrattar Robin.

- Det är otroligt gott att få en tå på bollen och fixa segern. Det kändes perfekt att få komma in och vinna första närkampen direkt. Jag kom rätt in i matchen och det blev ju en rättvis seger. Vi skulle inte släppt in det där kvitteringsmålet, tycker han.

Under andras halvlek hade faktiskt Eskils ytterligare två höggradiga chanser. Anton Kinnander fick på en veritabel kanon som gick millimetrarna utanför målvaktens vänstra stolpe och Emil Åberg en volleykanon just utanför.

Inför 459 åskådare kunde Eskils säkra premiärsegern och en av de stora hjältarna var Pontus Löfvenmark.

- Jag gjorde väl allt rätt utom en enda gång, när de gjorde mål, säger han.

- Fast jag tog första skottet men hann inte med på returen, tillägger han. Huvudsaken är att vinna. Det kan inte värderas högt nog att få en premiärseger. De var stora och tunga och jobbiga men jag tycker vi i stort gjorde en riktigt bra match, säger Pontus Löfvenmark.

Eskils tränare Martin Pringle var ett enda stort leende efter matchen.

- Det är inte lät att möta ett tungt och jobbigt lag som Kristianstad. Killarna hade lite premiärnerver men skötte sig jättebra. Man måste acceptera att motståndarna har sina perioder av spelövertag, säger Martin.

- Det blev lite jobbigt precis innan och efter när ”PP” bytte. Han var trött och kunde helt enkelt inte fortsätta. Vi tappar lite tyngd där. Men vi visade stark moral och kom igen, tillägger han.

Sammanfattningsvis så ska hela laget ha klart godkänt.