Eskils skakade Allsvenska fyran
2019-02-24 20:09

Eskilsminne IF har blivit lite av skrällgäng i nuvarande upplaga av Svenska cupen. I somras slog man ut HIF och på söndagen spelade laget 1-1 (1-1) med mersmak mot Hammarby IF inför 1 541 åskådare. Filip Egger gav Eskils ledningen innan Högaborgsfostrade Imad Khalili kunde kvittera på frispark. Men det kunde blivit en Eskilslirare som blivit riktig matchhjälte.

I andra halvlek går Emil Åberg upp högt och nickar ner bollen som går precis innanför stolpen och studsar ut i stödhjulet på det flyttbara målet. Vare sig domare eller linjedomare vill dock godkänna målet.

Å andra sidan hävdar Hammarbyspelarna att de skulle haft straff strax tidigare då domaren friade vid ett duellspel i straffområdet. På frågan om det var straff svarar Eskilsmålvakten Pontus Löfvenmark - som hade bästa utsiktspositionen:

- Straff? Nej ta mig tusan inte. Det var ingen straff.

Fjolårets Allsvenska fyra Hammarby IF åkte synbarligen till Helsingborg för att hämta hem tre cuppoäng mot ett Eskilsminne som så sent som 2017 spelade Division 2-fotboll. När det sedan visade sig att Bajen stötte på ett lag fulladdat med självförtroende, organisation och en klar spelidé så gick det rejält med grus i Stockholmarnas maskineri.

Det var grinigt, tjurigt och emellanåt lite småkomiskt när gästerna kastade sig och skrek för att få med sig frisparkar. Eskils spelade konsekvent och för det mesta utan att stressa upp sig. Och i den 21 minuten skulle det betala sig.

Högerbacken Mathias Unkuri lyfte in en hög boll som Emil Åberg gick upp i duell med gästernas försvar. Bollen studsade ner till en bortglömd Filip Egger på vänsterkanten i straffområdet. Filip visade isande kyla då han lugnt drog sig in en bit i banan och sedan elegant skruvade in 1–0 i bortre burgaveln.

I det läget var hemmaledningen fullt motiverad. Det skulle dock inte hålla fram till pausvilan. I den 37 minuten fick Hammarby en frispark strax utanför Eskils straffområde. Fram steg Högaborgsfostrade Imad Khalili och drog in bollen i Pontus Löfvenmarks vänstra kryss.

- Jag var på bollen. Fasen att jag inte kunde få undan den, konstaterade en besviken Pontus efter matchen.

Efter paus hade man förväntat sig en rejäl press från gästerna som dock valde att spela mera försiktigt och avvaktande. Förutom ett läge där Nikola Djurdjic missade tomt mål efter en bjudning i Eskilsförsvaret hade man inte mycket under första 30 minuterna av andra halvlek.

Det var istället Eskils som skapade chanser. Emil Åbergs nick som uppenbarligen var inne, ett livsfarligt volleyskott strax utanför och en panikrensning av försvarare på Hammarbys mållinje vaskades fram

Mot slutet tryckte Hammarby upp för att etablera press men Eskils höll undan och de fyra övertidsminuterna gick mot slutet i klar Eskilsfavör.

Målskytten Filip Egger var glad efter matchen.

- Fantastiskt kul detta. I dag kunde alla se hur mycket vi tror på oss själva. Alla spelare i Eskils var hjältar i dag. Vi har definitivt inget att be om ursäkt för. Jag kommer ihåg att jag faktiskt under första halvlek plötsligt tänkte att fasen detta behärskar ju vi, säger Filip.

Ifjor fick Filip större delen av säsongen förstörd av jobbiga efterhängsna skador. I år ser det ut som om den 32-årige Eskilsveteranen är på väg mot något som verkar vara en ny vår.

- När man får vara frisk och kry och slipper kämpa med skador då kan man träna kontinuerligt och det gör skillnad. Vi får väl se om det är en ny vår jag går tillmötes men det känns helt fantastiskt att vara i gång och spela en hel match. Naturligtvis triggas vi alla även jag av den hårda konkurrensen i laget, förklarar Filip.

- Nu har vi inget att förlora när vi möter Varbergs BoIS borta, säger Filip.

Eskils kan inte vinna gruppen och gå vidare till nästa omgång. Det räcker med oavgjort för att bli trea i gruppen.

- Men vi vill inte spela oavgjort vi vill ha tre poäng, säger han.

Eskilstränaren Mattias Lindström var nöjd efter matchen och hyllade kollektivet.

- Det var en stark laginsats och även om vi kanske blev trötta, tog felbeslut och bjöd på något läge för Hammarby så gjorde vi en bra match. Jag är nöjd, säger Mattias.

Om det var mungipor upp i Eskils var det definitivt ner hos Hammarbytränaren Stefan Billborn efter matchen:

- Alla spelare kan inte acceptera och underkasta sig den matchbild det blir även om vi vet om det på förhand. Vissa gör det men andra skiter i det när det inte blir som de vill, sa han.

- Eskilsminne bjöd oss på chanser och vi kunde inte ta tillvara detta. Jag får ta till motorsågen på matchgenomgången, konstaterar han.

En dag som denna får samtliga Eskilsspelare högsta betyg. Det går dock inte att undvika att nämna nyförvärvet Niklas Jönsson enorma arbetsinsats på mittfältet och backlinjens otroliga arbetsinsats.

Bild: Bildburken.se

Stabil seger mot Olympic2024-02-24 15:55
Skador och sjukdom oroar2023-09-29 09:16
Sent mål sänkte Eskils2023-05-12 22:19
Oavgjort mot Lund2023-02-11 16:50
Ny förlust för Eskils2022-09-24 18:54
Eskils utslaget ur DM2022-08-17 23:31
IK Tord - Eskilsminne IF2021-11-20 08:00