Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Herr A
Derbyseger när krigarhjärtan plockades fram
2019-06-24 23:32

Eskilsminne IF vägrar att förlora mot Landskrona BoIS i seriesammanhang. Inför 1 286 åskådare i ett härligt sommarväder på Harlyckans IP kunde Eskils triumfera med 2–1 (0–0) på måndagskvällen. Jonatan Persson och Emil Åberg blev målskyttar i en tät, tuff och kamppräglad Division 1-match.

- Detta var spännande, var Eskilstränaren Mattias Lindström första kommentar sedan slutsignalen gått.

- En oerhört jämn match där vi äntligen fick ha lite tur. Jag är imponerad över hur spelarna går in och visar krigarhjärtan och fullföljer matchen. Jag är mycket glad över de tre poängen. De var prio ett i denna match. Inte spelet, det fick komma i andra hand, poängterar han.

Två gånger tidigare har Eskils och BoIS mötts i seriesammanhang. Detta har slutat med en seger för Eskils och en oavgjord. På måndagen kom många tillresta BoIS-supportrar till Harlyckan och den högröstade klacken talade tydligt och klart om vilket lag som var bäst.

Första halvlek blev en tillknäppt tillställning där Eskils svarade för de vassaste chanserna medan BoIS hade mycket av spelet.

- Man satte upp mycket folk i anfallet och slog långa bollar så vi hade fullt upp att hålla dem borta från vårt mål, konstaterar Mattias Lindström.

BoIS fick en gratischans efter knappt tio minuter då BoIS försvaret bjöd Emil Åberg på en hårresande bakåtpassning men BoIS-målvakten Amr Kadourra gjorde en strålande rensning.

BoIS hade ett skott en bit över efter 20 minuter dock innan Eskils åter fick ett läge då Emil Åberg skickade in bollen från högerkanten men Filip Egger drog till lite väl hårt och bollen flög högt över mål.

Minuten efter fick Casper Seger till en bra volleyträff men BoIS-målvakten svarade för en högkaratig räddning till hörna.

BoIS bästa chans kom strax före paus då man träffade ribban efter en hörna. På kontringen direkt efter var Eskils oerhört nära att få helt fritt avslut framfor mål.

I paus byttes Jesper Larsson och Oliver Åkerman in istället för Casper Seger och Filip Egger.

I den 47 minuten får Eskils en farlig frispark som resulterar i tre heta avslut där BoIS-arna får offra sig rejält framför mål för att hålla rent. Men när bollen går ut på vänsterkanten i straffområdet avslutar vänsterbacken Jonatan Persson med en veritabel kanon till 1–0. Onekligen ett av de snyggare målen på Harlyckan i år.

Matchen tätnar och BoIS har ett spelmässigt övertag men svårt vaska fram chanser. Efter drygt 70 minuters spel så kommer dock ett läge där Sumar Almadjed dundrar bollen i ribban.

Och i den 76 minuten skulle BoIS bjudas på ett kvitteringsmål. Ett tveksamt agerande ledde till att Linus Olsson kunde få fritt läge framför mål och från nära håll slå in 1–1.

Eskils vägrade dock vika ner sig och tog över initiativet. Det såg ut som om BoIS i det läget var nöjt med oavgjort. Men i 80 minuten skulle avgörandet falla. Jesper Lundborg kommer in i straffområdet och dras ner bakifrån. I tumultet efteråt varnas BoIS lagkapten Philip Andersson.

I straffområdet stod Emil Åberg lugnt och väntade med bollen på straffpunkten. När signalen kom var han obeveklig och satte bollen kallt i när bakom BoIS-målvakten.

I slutminuterna valde Eskils att byta ut Emil Åberg och satte in lagets assisterande tränare Marcus Nilsson. Denne mittback med proffsmeriter, spel i Allsvenskan med HIF och Kalmar samt landslagsspel klev in och dominerade.

- Det var nog rätt byte. ”Mackan” briljerade med att nicka undan ett antal farliga lägen när BoIS tryckte på, berömmer Mattias.

”Mackan” själv sken som en sol efter matchen.

- Det var två år sedan jag spelade en seriematch. Det kändes riktigt roligt att vara med i hetluften igen. Jag tror denna seger betydde mycket för oss. Detta visade att vi kan om vi tror på vad vi gör, konstaterade 194 centimeter långe ”Mackan”.

Mittbacken Jonatan Olsson fick en rejäl smäll av Eskils ypperliga målvakt Pontus Löfvenmark i samband med en utboxning i slutet av matchen.

- Ja ”Ponna” måste ha något mot mig, skrattar ”Jonte”.

På frågan om hur laget förberett sig inför denna viktiga match svarar han:

- Det var ett derby och vi vet vad det innebär. Det var ett bra lag och jag tycker vi hade lite svårt att få riktigt koll på dem i första halvlek då de anföll med många spelare. Efter paus fick vi inte riktigt tag i spelet men jag anser ändå att vi vann matchen rättvist. Vi har inget att be om ursäkt för, säger Jonatan.

- Det blev tre viktiga poäng och samtidigt ett bevis på att vi faktiskt kan kriga på och vara riktigt bra. Vi gjorde ju även en bra match mot Trollhättan även om vi förlorade, säger han.

Det är inte svårt att dela ut bra betyg denna dag. Samtliga Eskilsspelare klev fram och visade moral, inställning och hjärta. Alla ska hyllas för en stark insats och en trepoängare mot Landskrona BoIS i för dagen iklädda helvita tröjor.

Startelvan: Pontus Löfvenmark - Mathias Unkuri, Jonatan Olsson, Victor Wahlgren, Jonatan Persson - Casper Seger (46 Jesper Larsson), Philip Petersson, Filip Lundeberg, Filip Egger (46 Oliver Åkerman), Emil Åberg (87 Marcus Nilsson), Jesper Lundborg.

Text och Bild: Lasse Möller