Serie:Div 1 Södra, herrar
Samling:13:00
Dramatisk seger i svängig match
2019-09-28 16:25
Efter förra omgångens kryss i Skånederbyt nere i Stångby var det under lördagen dags för ny bortamatch då Eskilsminne IF reste en bra bit nordöst för match mot Oskarshamns AIK. Oskarshamn är av tradition starka hemma på sitt konstgräs så att det skulle blir en svår nöt att knäcka var det gulblå laget väl förberett på, men en stark laginsats lade grunden för tre poäng trots en dramatisk avslutning på matchen.
Oskarshamns AIK har en tuff säsong i år. Förra året kvalade man till Superettan och var väldigt nära att sparka ut Varbergs BoIS från Superettan efter en riktigt spännande kvalserie. Varbergs BoIS är i skrivande stund istället nära uppflyttning till Allsvenskan nu och Oskarshamns AIK krigar i botten av Division 1. När Eskilsminne IF kom på besök hade dock Oskarshamn en stor förväntan att ta tre poäng på sin hemmaplan och sticka ifrån bottenkonkurrenterna, men Eskilsminne hade andra planer.

Matchen drog igång i full fart och redan efter mindre än tio minuters spel hade Pontus Löfvenmark fått hämta ut bollen ur nätmaskorna två gånger, men den assisterande domaren vinkade korrekt av för offside båda gångerna. Istället var det Eskilsminne som tog ledningen i den tionde matchminuten när förra veckans målskytt Isak Petersson klev fram igen och satte 0-1. Emil Åberg satte upp Mathias Unkuri för ett skott som målvakten räddade, men Isak Petersson höll sig påpassligt framme och tryckte in bollen i mål.

Oskarshamn replikerade snabbt redan i matchminut 14 när Eskils skickade bollen rakt i gapet på lokalbekante Oliver Stojanovic Fredin som satte upp Christopher Christensson i ett friläge som han förvaltade på bästa sätt. I matchminut 18 tilldelades Eskilsminne en hörna som damp ner hos skyttekungen Emil Åberg på bortre ytan. Åberg vände in bollen i banan och sköt in ett nytt ledningsmål för Eskils. Precis som resultatet svängde matchen spelmässigt fram och tillbaka och lagen turades om att ha initiativet. Eskils såg dock ut att gå till halvtidsvila med en ledning, men på tilläggstid lyckades duktige Filip Jägerbrink skjuta in 2-2 sedan Oskarshamn ställt om snabbt på en målvaktsrensning från Eskilsminne.

Andra halvlek kändes länge oviss och det var svårt att sia om hur det skulle sluta. Oskarshamn är tunga på fasta situationer och varje gång hårdskjutande Peiman Eliassi stegade fram på frisparkarna satt Eskilsminnesupportrarna med hjärtat i halsgropen. Det blev dock aldrig närmre än ett tungt ribbskott för Eliassi utan istället var det återigen Eskilsminne som tog ledningen i matchen. Niklas Jönsson hade inte varit mer än en minut på planen när han i den 72:e matchminuten satte dit 2-3. Isak Petersson snurrade upp en försvarare på vänsterkanten och chippade in bollen till Niklas Jönsson som mycket snyggt tryckte dit in bollen i mål på volley.

Oskarshamn öste på sista kvarten för att kvittera och få med sig en viktig poäng, och skapade ett bra tryck spelmässigt. I matchens allra sista minuter var det stor dramatik i Eskils straffområde när Oskarshamn bet sig fast med hörna efter hörna. Första täckte Pasi Prudence ut till ny hörna. Den andra fick Pontus Löfvenmark sträcka ut på en nick och rädda till ny hörna. Den tredje räddade både först Löfvenmark ett skott och sedan stod Mathias Unkuri på rätt plats vid stolpen på returen ut till ny hörna. På den fjärde räddade Löfvenmark återigen en nick ut till ny hörna. Först på den femte hörnan kunde Löfvenmark suga in en nick från hemmalaget och faran var över. Minuten senare var Oskarshamn uppe med nya inspel in i boxen, men när matchklockan hade tickat upp på 94 kunde istället Eskilsminne kontra. Inhoppande Jesper Lundborg gjorde inga misstag när han bröt in från vänsterkanten utan rullade iskallt in slutresultatet 2-4.

En imponerande bortaseger i en välkänt svår bortamatch och tre nya poäng in på kontot trots dramatiken i slutminutrarna. Nu blickar vi framåt och ser fram emot att äntligen få spela på Harlyckan igen efter två raka bortamatcher. Lördagen den 5:e oktober klockan 14:00 gästar göteborgslaget Lindome GIF. Varmt välkomna då!

Startelva:

Emil Åberg – Noah Christoffersson

Isak Petersson (ut 79) – Pasi Prudence – Filip Egger (ut 71) – Casper Seger (ut 60)