"Ottos" drömmål gav poäng med mersmak
2020-06-21 18:37
Målnollan äntligen spräckt och första poängen i årets serie för Eskilsminne men med facit i hand så nog skulle detta varit en klar hemmaseger. Men Eskilsminne IF fick nöja sig med 1-1 (0-0) hemma på Harlyckan mot FC Trollhättan på söndagen.
FC Trollhättan med sitt normalt ramstarka försvar och storväxta spelare är inte lätt att få hål på. Och det visade söndagens match också leva upp till. Efter den retsamma förlusten borta mot Landskrona BoIS var det ett heltänt Eskils som klev ut mot Trollhättan för att få revansch. Om något lag skulle vunnit denna match var det utan minsta tvekan Eskils som presterade årets hittills klart bästa insats med en första halvlek där gästerna mestadels fick spela statistrollen.

Tyvärr är det dock så att avsluten fortfarande saknar mycket av den skärpa som önskas. Trots flera högkaratiga lägen blev det bara ett mål men å andra sidan var det en delikatess som sällan serveras på denna nivå. Hemvändande Filip ”Otto” Ottosson visade vilka steg han tagit efter året med Västerås i Superettan. Han var utan konkurrens planens gigant denna match. Från sin innermittfältsposition bjöd han på läckerheter i form av framspelningar och brytningar i aldrig sinande ström.

Han och innermittfälskollegan Yonathan Getachew  var matchens stora behållning. Två spelskickliga och hårt arbetande mittfältare som verkar ha hittat det samarbete som alla hoppats på. ”Otto” var uppenbarligen riktigt spelsugen efter att tvingats se BoIS-matchen från sidan på grund av en utvisning mot Lindome i premiären.

- Detta var absolut vår bästa match hittills. Det kändes bra rakt igenom. Samspelet med Yonathan fungerar och vi var synkroniserade med yttermittfältarna och anfallarna. Det enda tråkiga var att vi inte vann matchen, sa ”Otto”.

- Det var skönt att få sätta årets första mål och inte minst att vi kunde komma igen så direkt efter att Trollhättan tagit ledningen. Jag tycker vi verkade starka och bra organiserade. Visserligen orkar man ju inte ta alla de där långa löpningarna de sista tio minuterna men jag tycker nog att vi verkade vara laget med bäst kondition i dag, förklarade han.

I den första halvleken satt vi bara och väntade på att det första Eskilsmålet skulle trilla in. Gul-blått hade ett hårt tag om taktpinnen och redan i första minuten hade Eskils ett jätteläge som utmynnade i hörna. I 12 minuten avslutade Jesper Lundborg ett vasst anfall med skott utanför. I 22 minuten hade Yonathan Getachew ett skott över i bra läge. I 30 minuten sköt Emil Åberg över efter ett bra anfall.

Den kanske vassaste chansen kom dock i 34 minuten då Jesper Lundborg från nära håll såg ut att få bollen i mål men en försvarare kom emellan och bollen gick i en båge över ribban och landade på nättaket.

Ytterligare ett par vassa Eskilschanser vaskades fram innan pausvilan.

I andra halvlek kom Trollhättan ut och försökte överta initiativet och lyckades ganska hyfsat de första tio minuterna innan Eskils återtog kommandot.

I 55 minuten kom en snabb omställning och ett inspel från vänsterkanten som gick förbi ett tomt Trollhättanmål utan att någon Eskilsspelare kunde peta in bollen.

Trollhättan stack upp med ett par lägen men vid ena situationen räddade Victor Wahlgren förtjänstfullt på mållinjen och i den andra så kunde Pontus Löfvenmark göra en mycket vaken räddning. Pontus var för övrigt mycket alert och vaken på de tillfällen som Trollhättan skapade.

I 70 minuten kom så kallduschen. Eskilsspelarna lät Trollhättan göra en omställning och i en duell på vänsterkanten förlorade Eskilsspelaren bollen och den spelades in till Richard Cindric som rundade en utrusande Pontus Löfvenmark och sköt bollen i mål. 0-1 i det läget motsvarade definitivt inte skeendet på plan.

Men Eskils skulle få en omedelbar replik. Direkt efter avspark gick bollen fram till Filip Ottosson som drog en kanon i målvaktens högra kryss och spräckte den förhatliga målnollan. Då hade det gått en knapp minut.

Resten av matchen blev en veritabel press från Eskils mot gästernas mål. I 84 minuten drog Filip Ottosson på ännu ett hårt skott som målvakten lyckades tippa till hörna via sin högra stolpe.

Ytterligare tre heta Eskilschanser skapades de sista minuterna. Trollhättan försvarade sig med i princip hela laget i och kring straffområdet så det var oerhört svårt att hitta blottor. Man var dock beredd att signalera för hemmamål i 87 minuten men då räddade Trollhättanmålvakten mirakulöst.

- Detta var ytterligare ett fall framåt jämfört med BoIS-matchen men jag grämer mig förstås över att vi inte fick bättre utdelning på våra chanser. Jag tycker dock att spelet stundtals var mycket bra, sa vikarierande huvudtränare André Petersson som för andra matchen i rad matchade laget tillsammans med Luke Owen - normalt ansvarig för P19-laget.

- Jag tycker vi förtjänade att vinna matchen men då måste vi förstås också sätta våra chanser, konstaterade han.

Nämnas bör att Eskils tvingades möblera om fyrbackslinjen då Jesper Larsson utgick förkyld i veckan. In kom Linus Persson som ny mittback medan Calle Thulin tog steget ut från mittbacksposition och blev högerback. Förändringarna påverkade inte spelet negativt utan hela försvaret svarade för en bra insats.