Fokuserat Eskilsminne straffade Skövde
2020-06-27 21:52
Sakta men säkert har Eskilsminne IF:s herrar närmat sig formen i årets Division 1 och på lördagen kom den första segern. Fullt välförtjänt kunde man besegra gästande Skövde AIK med 1-0 (1-0) sedan  skyttekungen Emil Åberg hårt och distinkt tryckte in en straff redan i den 13 minuten efter att en Skövdespelare tagit med hand.
För Emil Åberg var det första målet för säsongen och det var nog inte bara från hans axlar som det släppte ett antal ton sten efter matchen. Tränare Mattias Lindström och hans team har tillsammans med spelarna längtat efter denna trepoängare.

- Det var skönt att spräcka nollan och det kändes bra hela matchen. Vi skapade flera möjligheter, jag hade en träff i stolpen, och vi kunde gjort fler mål med lite flyt, sa Emil direkt efter matchen.

- Vi har spelat bättre och bättre i sommar. Efter Lindome märktes en klar förbättring mot Landskrona BoIS och senast mot Trollhättan var det nära seger. Nu kom den och jag tycker vi vann välförtjänt. Skövde hade inte några egentliga farligheter, tycker Emil.

Det var på det hela taget en chansfattig match. Skövde kom till Harlyckan för att försöka triumfera på de fasta situationerna. Hörnor och nästan osannolikt långa inkast. Men i den första halvleken tilläts inte gästerna sticka upp speciellt många gånger. Eskils vann faktiskt hörnstatistiken i första halvlek med 8-3 och totalt i matchen med 11-6.

Men varje gång det var en fast situation kändes det att Skövdes långa resliga spelare hotade. Men Eskils defensiv  var i det närmaste ramstark. Pontus Löfvenmark i hemmamålet dirigerade sina utespelare så de hela tiden låg rätt i positionerna. Backlinjen med come backande Mathias Unkuri, Linus Persson, Victor Wahlgren och Jonatan Persson svarade för en i det närmaste prickfri insats. Trots motståndarnas överlägsenhet rent fysiskt hade man svårt komma till.

Förutom straffen som betydde 1-0 så hade Eskils en bra chans men Dennis Olssons nick hamnade i Skövdemålvakten Marcus Fröjds famn.

I andra halvlek grävde Eskils fram en bra chans på en omställning då Emil Åberg kom fram på högerkanten och sköt ett skott som gick ut i retur till Filip Lundeberg som drog en hård avslutning strax över mål.

I den 57 minuten träffade Emil Åberg stolpen och bara två  minuter senare hade Eskils en vass omställning som dock bara resulterade i hörna.

Skövde försökte frenetiskt skapa farligheter för en kvittering men närmare än en nick från ganska nära håll från Viktor Granath som Pontus Löfvenmark elegant limmade hade man ingenting. Istället kunde Eskils utökat ledningen i den 88 minuten men Emils fräsande avslut tippade målvakten till hörna.

- I första halvlek tycker jag vi spelade mycket bra fotboll. Vi tillät inte Skövde att skapa något. Trots vi möter stora tuffa spelare stod vi upp bra. När man möter denna typ av lag måste vi vara kyliga när vi får tag i bollen. Det lärde vi oss i denna match, sa tränare Mattias Lindström.

- Det känns verkligen skönt att få denna seger och jag känner att vi visar att vi har ett eget spel. Vi höll nere deras chanser till ett minimum och det var i mina ögon fullständigt rättvist att vi vann, säger han.

Alla Eskilsspelare förtjänar högt betyg i denna match. Vi har redan nämnt fyrbackslinjen och Pontus Löfevenmark i mål. Noterbart är att Filip Ottosson åter visade vilka kliv han tagit i sin utveckling genom stundtals smått genialt spel på mitten. Även Emil Åberg ska hyllas för evigt oförtrutet slit som lovar mer för framtiden.