Eskilsminne ohotat mot Qviding
2020-09-06 19:56
Eskilsminne IF är på väg att förvandla Harlyckan till den ogenomträngliga borg som huvudtränare André Petersson vill ha den till. På söndagen var det dags för en ny övertygande insats när Qviding FIF inte gavs skuggan av en chans utan Eskils vann med 3-0 (2-0) efter en ny imponerande kollektiv insats. Detta i en match där många spelare visade att de tagit rejäla kliv framåt de senaste matcherna.
Marcus ”Mackan” Nilsson var tillbaka som mittback från start medan Carl Thulin, Casper Seger, Jesper Lundborg och Filip Ottosson som alla saknades mot Tvååker fick starta på avbytarbänken. André Petersson hade klart deklarerat inför matchen att organisationen, försvarsspelet och effektiviteten i anfallsspelet var fokus. och han fick ett bra gensvar från sina spelare.

Eskils kontrollerade matchen utan att direkt skapa några farligheter de inledande minuterna. Man såg till att hålla Qvidingspelarna på behörigt avstånd från Pontus Löfvenmark i hemmamålet och det liknade senaste hemmamatchen mot Linköping på många sätt.

I 20 minuten drog Yonathan Getachew en rykande frispark tätt över mål och i 31 minuten hade Dennis Olsson ett hyfsat avslut sedan Mathias Unkuri gjort en rush på högerkanten och lyrat in bollen. Målvakten kunde dock knipa Dennis försök.

Men i den 35 minuten skulle det äntligen bli utdelning. Bollen jobbas fram på högerkanten och når Filip Lundeberg som spelar Isak Petersson. Denne har nästan ingen vinkel alls men dundrar bollen stenhårt i bortre burgaveln och 1-0 var ett faktum.

Eskils fortsatte att göra livet jobbigt för Qviding med att pumpa på från kanterna vilket gjorde att gästernas försvarsspel ofta tappade struktur. I den 42 minuten hade skyttekungen Emil Åberg dragit sig ut mot högerkanten och dök in i straffrådet och sköt. Målvakten räddade men lämnade retur och där dök Dennis Olsson upp och satte 2-0 och gjorde sitt första mål för säsongen.

I den andra halvleken valde André att ta ut Isak Petersson till förmån för Filip Ottosson.

- Isak gör en pigg match och ställer frågor på sin kant, men har en varning med sig från första halvlek och det passade bra att få in Ottosson i det läget sa André.

Matchen gled nu in i en period av något av ”Vilda Västern”. Hafsigt och stressigt spel med dålig skärpa i sista tredjedelen. Även om inte Qviding hade mer än en nick som Pontus Löfvenmark limmade i 67 minuten finns alltid risken för att det ska bli oroligt om bortalaget har turen att peta in en boll.

Eskils försvar jobbade dock liksom i resten av matchen otroligt bra. Fyrbackslinje med Mathias Unkuri, Marcus Nilsson, Victor Wahlgren och Jonatan Persson övertygade stort. Dessutom bidrog en hårt jobbade William Nilsson mycket i det defensiva spelet. William som precis fått en lärlingskontrakt gick åter in och fullföljde 90 minuter som en rutinerad mittfältare.

Sista 20 minuterna tog Eskils mer tag i anfallsspelet och det skapades en riktigt bra chans i den 70 minuten då Emil Åberg smart spelade Filip Liundeberg fri. ”Lunde” fick dock inte till skottet riktigt och målvakten kunde reflexrädda.

Casper Seger byttes in i den 80 minuten och liksom i förra hemmamatchen mot Linköping blev det effekt. I den 85 minuten tryckte sig Casper mellan två försvarare in i straffområdet och blev nergjord.

Emil Åberg som missade straffen hemma mot Linköping tvekade inte utan klev fram och dundrade utan pardon in 3-0 bakom en förtvivlat splittrande Qvidingmålvakt.

- I dag visade vi kvalitet på alla positioner. Organisationen var precis så som jag ville den skulle vara. Killarna spelade ett imponerande försvarsspel. De skapade ju i princip ingenting. Tyvärr blev det lite onödigt oroligt under en period i andra halvlek när spelet inte riktigt fungerade framåt, säger André.

- Ett baklängesmål där och då kan skapa nervositet. Nu rättade det till sig och avslutningen var stark. Det finns massor att ta med sig i dag, menar André.

Flera spelare gjorde ytterligare ett fall framåt i denna match.

- Yonathan Getachew är glad för att gå ner lite djupt och hämta boll. I dag såg vi vad han kan göra med sin teknik när det fungerar, berömde André.

Ja Yonathan vände ut och in på motståndarna stup i kvarten. Vid ett tillfälle snurrade han upp tre Qvidingspelare innan han smekte iväg en passning. Killen verkar vara mäktig att dribbla av tre man i en telefonkiosk.

- Också roligt se Jonatan Persson kraftfulla spel som vänsterback. I dag vågade han använda kraften och spelen och kom fram och hotade flera gånger, säger André.

Listan kan göras lång. En spelare som kanske gjorde säsongens bästa match var vänsterspringaren Dennis Olsson.

- Allting känns mycket bättre nu. Jag har fått vara skadefri och fått starta i majoriteten av matcherna. Det är skönt att känna hur vårt spel faller på plats allt mer. I dag fick jag ju också glädjen att göra första målet, sa han.

Casper Seger är en spelare som gör skillnad. Åter var han inblandad i det sista målet när han blev nerriven och fixade straff.

- Roligt att man får vara med och avgöra. Jag trivs också när det är lite tuffare som i dag, förklarar Casper.

Yonathan Getachew var kvar länge i omklädningsrummet. Även han med ett brett leende på läpparna.

- Så här ser det ut när alla vet vad man ska göra. Jag är bekväm i min mittfältsroll nu och det är skönt att vi äntligen får utdelning, tyckte han.

Eskils startelva:

Pontus Löfvenmark - Mathias Unkuri, Marcus Nilsson (86 Carl Thulin), Victor Wahlgren, Jonatan Persson - Isak Petersson (59 Filip Ottosson), Filip Lundeberg (86 Jesper Lundborg), William Nilsson, Dennis Olsson (80 Casper Seger) - Yonathan Getachew, Emil Åberg (86 Gjenis Zeqiri).

Bild: Bildburken.se

Stabil seger mot Olympic2024-02-24 15:55
Skador och sjukdom oroar2023-09-29 09:16
Sent mål sänkte Eskils2023-05-12 22:19
Oavgjort mot Lund2023-02-11 16:50
Ny förlust för Eskils2022-09-24 18:54
Eskils utslaget ur DM2022-08-17 23:31
IK Tord - Eskilsminne IF2021-11-20 08:00