Serie:Ettan Södra 2020
Samling:12:00
Åbergs sena mål räckte sånär till seger
2020-09-19 18:30
För andra matchen i rad kostade ett sent baklängesmål Eskilsminne IF segern. I lördagens hemmamatch mot Lunds BK tog Eskils rättvist ledningen efter 83 minuter men bara fyra minuter senare kvitterade gästerna på en av mycket få chanser man lyckades skapa under matchen. Besvikelsen var förstås stor i hemmalägret men trots allt var detta femte matchen i rad som gul-blått är obesegrat.
Eskils kom till spel med Adam Larsson i mål sedan Pontus Löfvenmark tvingats kasta in handduken efter skadekänning. Även Mathias Unkuri, Jesper Lundborg, Filip Lundeberg, Jesper Larsson och Filip Egger saknades liksom långtidsskadade Alexander Engholm.

Efter en trevande inledning de första 20 minuterna där gästerna pressade högt utan att skapa några farligheter tog Eskils över spelet och började jobba fram farligheter. I den 27 minuten fick Yonathan Getachew till ett farligt skott som smet över ribban och i den 33 minuten avslutade William Nilsson strax utanför efter ett bra anfall. Minuten senare avslutade Emil Åberg även han utanför.

I den 37 minuten ökades Eskils skadebekymmer på då Marcus Nilsson tvingades linka av planen med skadekänning.

- ”Mackan” har matchat tätt mot slutet och det har satt sina spår då han inte spelat regelbundet på fyra år. När han fick känning valde vi att byta ut honom innan det hela förvärrades, sa tränare André Petersson.

In kom Linus Persson som även han dragits med skadeproblem mot slutet. Tyvärr fick Linus bara vara med i 31 minuter innan han stukade sin ena fot så illa att han tvingades lämna in även han.

I den andra halvleken fortsatte matchbilden där Eskils skapade möjligheter medan gästerna såg ovanligt tama ut. Det var mycket gnällande på domare och motståndare vilket var förvånande då rättsskaparen Ahmed Al-Kodri svarade för en helgjuten insats tillsammans med sina linjedomare Danel Gorgievski och Emil Persson.

Eskils hade en bra möjlighet i den 50 minuten men Isak Peterssons fräsande skott smet tätt utanför bortre stolpen. I den 56 minuten hade sånär Emil Åberg kommit helt fri med gästernas målvakt.

Emil fick ett läge i den 66 minuten men hans nick gick över mål. Även Victor Wahlgren nickade över i den 80 minuten.

I den 83 minuten skulle det äntligen bli utdelning. Efter hörnan spelas bollen in till Emil Åberg som utnyttjar en retur från tidigare Eskilsmålvakten Mathias Nilsson och stöter in 1-0. Ett skolboksexempel på ett smart mål.

Glädjen varade fram till den 87 minuten då Lunds BK får en hörna. Bollen dimper ner i straffområdet men ingen hemmaspelare får undan den utan Marcus Nilsson kan kvittera till 1-1.

Ett mål som kändes lika onödigt som det kvitteringsmål Linköping gjorde senast på övertid.

I hemmalaget störde förstås skadorna på mittbackarna. Dock ska sägas att William Nilsson som inledde på mittfältet med ännu en övertygande insats klev ner när Linus Persson tvingades lämna in och svarade för en lika gedigen insats som mittback.

Victor Wahlgren gjorde åter en stark match liksom Marcus Nilsson fram till skadan. Klara plus också till Yonathan Getachew, Emil Åberg och Isak Petersson.

- Jag tycker vi började lite svagt och passivt i första halvlek. Vi var avvaktande och tog inte tag i matchen. Sedan blev det klart bättre. Naturligtvis är det mycket irriterande att vi åter tappar segern i slutminuterna. Dock positivt att vi inte förlorat på fem matcher, säger André Petersson.

Emil Åberg var förstås glad över sitt elfte mål för säsongen men samtidigt sur över poängrappet.

- Det var väl egentligen en slätstruken match men vi borde vinna den med tanke på vårt målmässiga övertag i slutet. Jag är naturligtvis glad över att målskyttet kom tillbaka. Efter Linköpingsmatchen kände jag att jag behövde näta igen, säger Emil med ett leende.

- Elva mål och tre assist är ändå helt okey hittills tycker jag. Nu får vi studsa tillbaka igen till nästa omgång, slutar Emil.

Eskils startelva:

Adam Larsson - Carl Thulin, Marcus Nilsson (37 Linus Persson) (68 Gjenis Zeqiri), Victor Wahlgren, Jonatan Persson - Isak Petersson (91 Noah Christoffersson), Yonathan Getachew, Filip Ottosson, William Nilsson, Dennis Olsson (46 Casper Seger) - Emil Åberg.

Bild: BIldburken.se