Serie:Ettan Södra 2020
Samling:13:00
Frisparksmål avgjorde derbyt på nytt
2020-10-11 19:06
Historien upprepade sig. När Eskilsminne IF på söndagen mötte Landskrona BoIS på Harlyckan blev det återigen en förlust med 0-1 - liksom förra matchen i Landskrona - på en frispark. Eskils hade det lite jobbigt i första halvlek - även om man började ganska bra - med BoIS höga press. Men svarade för en stark andra halvlek och resultatet speglade inte riktigt matchen och chansfördelningen.
Eskils fick återbud på Isak Petersson före match och dessutom saknades William Nilsson. De flesta chanserna i första halvlek hade faktiskt Eskils trots att BoIS hade mest bollinnehav. Mittbacksparet Calle Thulin och Victor Wahlgren jobbade effektivt och styrde bort gästernas rena lägen. Som när Calle Thulin - som gjorde säsongens klart bästa match - i den 24 minuten lätt avväpnade inhopparen Robin ”Hoffa” Hofsö och styrde ut bollen till hörna.

Innan detta hade båda lagen drabbats av varsin skada som tvingade fram byten. Filip Ottosson tvingades utgå med en ljumskskada i den 17 minuten och ersattes av Dennis Olsson. Linus Olsson i BoIS fick linka ut i den 23 minuten och inhoppare var nämnde Hofsö som spelade i Eskils sent som 2018.

Pontus Löfvenmark visade sin explosivitet när han räddade BoIS enda riktigt vassa chans i första halvlek då Oscar Petersson sköt en projektil som ”Ponna” reflexräddade till hörna i den 28 minuten. Eskils absolut hetaste chans kom i 35 minuten då gästerna lyckades få undan ett stenhårt skott.

BoIS var dock hela halvleken ett hot med sina många hörnor. Laget är bra på fasta situationer och det kunde gått galet vid något tillfälle om inte Eskilsförsvaret agerat så distinkt.

Efter paus slutade Eskils stressa upp omställningssituationerna och vårdade bollen mera. Man klev upp i banan och visade klart att man till och med kunde ta över matchen.

I den 71 minuten dök den stora chansen upp för gul-blått. Gästernas målvakt hade såpa i handskarna och Calle Thulin som klivit upp fick sånär träff på bollen som låg fri ett par meter från BoIS mållinje.

Men det skulle bli värre. Dock hann Eskils att sticka emellan med en ny högkaratig chans i den 77 minuten.

Efter 80 minuter kom dråpslaget mot ett Eskils som då jobbade hårt för ett ledningsmål. Dennis Olsson vann en närkamp och fick undan bollen framför en BoIS-are som föll. Domaren valde att blåsa för en högst tveksam frispark. På frisparken från cirka 35 meter visade gästernas Filip Olsson upp en fantastisk högerfot. Han dundrade in en Häxpipa otagbar för Pontus Löfvenmark och ridån gick ner för Eskils.

De avslutande minuterna slet Eskils frenetiskt för en kvittering men ett desperat kämpande BoIS rensade undan och tog ännu ett kliv mot Superettan.

Eskils svarade återigen för en stark kollektiv insats. Spelarna slet som galärslavar och ingen föll ur ramen. Extra plus till Calle Thulin och Jesper Lundborg dock.

- Jag tycker inte detta var ett rättvist resultat sett till spelet. Det var dock en klassfrispark så målet var inget att göra något åt. Jag tycker dock frisparken den kom på är högst tveksam, sa assisterande tränare Luke Owen.

- Vi lyckades rent spelmässigt få BoIS dit vi ville i dag. De hade större bollinnehav i första halvlek än vi men de fick inte skapa så många lägen, förklarar han.

Däremot var Luke inte nöjd med att Eskils slarvade bort bollen så mycket.

- När vi vann bollen defensivt så stressade vi och slog bort den. Spelarna var stressade av BoIS höga press. Något vi rättade till efter paus. Vi stängde ytorna bra och jag är nöjd med spelarnas insats. Vi har mött seriens tre topplag och vunnit en match och förlorat två med 0-1. Om vi bara behåller detta momentum så ser det bra ut inför framtiden, menar Luke.

Bild: Bildburken.se