Serie:Ettan Södra 2020
Samling:13:00
Proppen ur när Eskils klev upp på kvalplats
2020-10-17 17:05
När det behövdes som mest då visade Eskilsminne IF att man kunde leverera det som man utlovat. Lördagens bortamatch mot Motala blev en klang- och jubelfest där Eskils till slut kunde raka hem en bekväm seger med 5-3 (2-2) sedan Filip Ottossons eleganta 3-2 mål efter 70 minuter fick proppen att gå ur när det gällde målskyttet. Nu är Eskils uppe på kvalplats och har endast en poäng till säker mark.
Höstens gryende form och starka insatser mot topptrion i serien var ingen tillfällighet. Eskils åkte upp till Motalas konstgräs och tränare André Petersson deklarerade klart att det var seger som räknades mot ett hemmalag som hade precis lika mycket att spela för. Man förväntade sig en krigarmatch och det blev det.

- Ja lagen visade båda att ingen ville vika ner sig. Därför blev det en böljande match där varken vi eller Motala fick riktigt grepp om tillställningen förrän efter vårt 3-2-mål, säger André.

- Motala stred tappert liksom vi och det var en tuff match, tillägger han.

Det började annars tungt med ett baklänges mål i 6 minuten. Det fanns väl en del övrigt att önska i försvarsspelet vid målet men 1-0 till Motala var ett faktum.

Det var ytterligt nära att Motala ökade på i den 11 minuten men Pontus Löfvenmark svarade för en bra räddning när en Motalaspelare kom helt ren.

Eskilsspelarena växte in i matchen och när Jesper Lundborg i den 24 minuten kallt och oerhört kliniskt rullade in 1-1 hade man tagit ett litet grepp.

Detta hårdnade när Emil Åberg på Dennis Olsson fina inspel stötte in 1-2 i 36 minuten. Emil visade åter att det finns få spelare i serien som är vassare i boxen än han är.

Tyvärr uppstod ännu en tveksam situation i den 45 minuten och Motala kunde slå in 2-2 sedan två spelare lämnats helt omarkerade i straffområdet.

- Vi hade ett allvarligt snack i paus där vi var helt överens om att vi inte kunde fortsätta agera så här i andra halvlek. Det fanns en hel del att snurra på och vi bestämde oss för att rätta till det, sa Emil Åberg efter matchen.

Snacket gav resultat. Efter paus tätade man till defensiven likt tidigare matcher i höst och i den 70 minuten kom knocken som fällde hemmalaget som vid det laget visade klara trötthetstecken.

Filip Ottosson får tag i bollen i vänsterinnerposition efter att det uppstått rejäl kalabalik i Motalaförvsvaret efter en hörna. På typiskt ”Otto”-maner viker han in horisontellt i banan och letar och letar och ser den minimala luckan i vilken han smeker in bollen till 2-3.

- Det var här det vände. De tvingades lyfta och då kunde vi utnyttja våra omställningar. I första halvlek var vårt presspel inte tillräckligt bra och jag konstaterade att vi inte skulle vinna matchen om vi fortsatte spela så i andra halvlek, sa André.

- Jag tycker det blev en solklar seger till slut bara lite surt att de fick göra lite väl enkla mål. Men segern var förstås oerhört värdefull, betonade André.

Avslutningen blev stundtals en uppvisning. I 79 minuten serverade Jesper Lundborg en passning in från högerkanten till Emil Åberg som satte sitt 15:e seriemål för säsongen till 2-4.

I slutet av matchen slängde Eskils in två lovande spelare från de egna leden. In kom först 17-årige Oskar Nilsson som behövde två minuter på sig innan han på en smörmacka från Dennis Olsson grundlurade Motalamålvakten och lyfte in 2-5.

16-årige Hampus Stoltz fick sedan göra sin A-lagsdebut när han fick spela de avslutande tio minuterna. Här har Eskils ytterligare två stora talanger att vårda.

I sista minuten reducerade Motala till 3-5 men det var mest av akademisk betydelse.

- I det läge vi befann oss med två sura förluster mot Värnamo och Landskrona BOIS så var det skönt att studsa tillbaka. Jag är förstås också nöjd över att kunna leverera i boxen som jag ska, skrattade Emil Åberg.

Emil Åberg får tillsammans med Pontus Löfvenmark, Dennis Olsson och Jesper Lundborg ett extra plus i en match där alla gul-blå kunde gå ut efter slutsignalen med högborna huvuden.

Nu väntar Utsikten på Harlyckan och jakten på säker mark fortsätter.

Bild: Bildburken.se