Serie:Ettan Södra 2020
Samling:13:00
Eskils tog övertygande seger mot topplag
2020-10-24 18:26
Eskilsminne IF tog på lördagen emot Utsiktens BK som jagar en kvalplats till Superettan. Det hårdsatsande Göteborgsbygget gavs dock inte någon pardon då Eskils vann matchen med 2-1 (1-0). Siffrorna var tvärtom i underkant då hemmalaget tog över matchen mer eller mindre helt efter paus och fortsatte skapa chanser där endast gästernas meriterade målvakt Axel Wibrån kunde se till att hålla sitt lag kvar i matchen siffermässigt.
Stor matchhjälte blev Filip Ottosson som åter igen visade sin iskyla när de rätta lägena dyker upp. Han satte iskallt 1-0 i matchens 36 minut på pass från Jesper Lundborg och tryckte in 2-0 i 67 minuten efter ett starkt förarbete av Isak Petersson.

- Ja nu får Emil Åberg se upp i den interna skytteligan. Han har ju bara gjort 15 och jag är väl uppe i sju mål nu, skämtade en glad ”Otto” efter matchen.

- Vi har jättebra form just nu och det visade sig även här. Vi borde satt ett tredje mål tidigare och dödat matchen helt så det inte hade blivit så spännande mot slutet när de fått sitt mål på övertid. Vi hade många chanser att avgöra matchen långt tidigare, förklarade Filip som var ett enda stort leende efter matchen.

Och Eskilsspelarna hade all anledning att sjunga segersången för full hals efter matchen. I första halvlek hade Utsikten visserligen en hel del bollinnehav men det var mest en chimär som en av matchens giganter - Jonatan Persson - konstaterade efter matchen.

- Vi lät dem göra vad vi ville. De skapade knappt en enda målchans på de första 45 minuterna. Tvärtom var det vår match. Försvaret sitter otroligt bra nu och det ger oss styrka. Vi vet att vi är bra, sa ”JP”.

Själv svarade vänsterbacken för säsongens i särklass bästa match. Han var i princip involverad i allt som hände. Han var säker som ett kassaskåp i försvarsspelet och deltog i varje anfall på vänsterkanten där han hotade och ställde till stora problem för ett emellanåt väl starkt frustrerat bortalag.

- Jo det var nog min bästa match hittills i år. Men det känns bra nu och vi ska bara fortsätta med det vi gör. Vi struntar i tabellen och fokuserar på nästa match, sa ”JP”.

Det dröjde bara till 4 matchminuten innan Eskils första heta chans. Högerbacken Mathias Unkuri kom fram på sin kant och slog ett hårt inlägg som tog på en Utsiktenspelare och gick via stolpen till hörna. Detta var signalen till en anstormning mot Utsiktens mål när Eskils kom i ständiga omställningar.

I 15 minuten hade sånär Emil Åberg fått bollen helt fri. I 16 minuten hade Isak Petersson en möjlighet. Minuten senare bjöd Eskils på ett mönsteranfall där tyvärr Emil Åbergs skott gick över.

Utsikten fick ett mål bortdömt för offside vilket skapade stor irritation hos gästerna som hade svårt med humöret denna dag. Både verbalt och mot slutet av matchen rent fysiskt då de fick tre varningar för fula påhopp på Eskilsspelare.

I den 26 minuten spelade Filip Ottosson fram Dennis Olsson i bra läge men Axel Wibrån gjorde en kalasräddning. I 35 minuten var Emil Åberg millimetrarna från att rulla in första målet men bollen gick strax utanför.

I den 36 minuten kom dock 1-0 sedan Jesper Lundborg serverat Filip Ottosson ett favoritläge. Här var Wibrån chanslös.

I den andra halvleken fortsatte Eskils skapa chanser och tog dessutom över spelet. Gästerna tröttnade märkbart mot slutet.

Den första heta chansen kom i 49 minuten då Eskils fick en trippelhörna och skapade flera chanser där Wibrån och Utsiktenförsvarare stred förtvivlat för att rensa undan.

I den 56 minuten svarade Eskils för rena bombardemanget mot gästernas mål. Man bjöd på en veritabel utspelning där det nog borde kommit ett avslut som gav mål med tanke på lägena som skapades när man öste på.

Det skulle dock komma 2-0. I den 67 minuten jobbade och grävde Isak Petersson fram bollen på högerkanten och fick in den till Filip Ottosson som åter visade sig kall som en snöman och rullade in bollen bakom en sprattlande Wibrån.

Utsikten bytte ut fem spelare under andra halvlek men det gav inget resultat. Istället var det en hårsmån från mål när Filip Ottosson drog en frispark millimetrarna utanför i 88 minuten.

I 91 minuten kunde Utsikten tröstmåla efter lite slarv i hemmaförsvaret men där slutade det hela.

- Jag tycker det kunde blivit ytterligare två-tre mål för oss denna dag. Vår matchplan fungerade till hundra procent. Vi tillät inte dem att skapa i princip något. Vår defensiv och organisation fungerade åter otroligt bra, sa tränare André Peterson efter matchen.

- Det var också påtagligt att vi hade bästa orken mot slutet. Deras spelare började gå på knäna mot slutet och det visar att vår form sitter, tillade han.

I Eskils var målvakten Pontus Löfvenmark alert och agerade femte back och såg till att inget hände bakåt. Fyrbackslinje med ”JP” och Unkuri samt mittbackarna Victor Wahlgren och Linus Persson var åter strålande. Linus Persson fick sitt definitiva genombrott i matchen. Han fick dock lämna planen i den 79 minuten då Calle Thulin kom in.

- Linus fick lite lätt skadekänning och jag ville inte riskera honom, sa André.

Det går att ösa beröm över samtliga spelare i Eskils denna dag. Förutom de redan nämnda ska förstås Filip Ottosson ha överbetyg liksom Isak Petersson. Men en klar femma även till de icke nämnda.

Bild: Bildburken.se