Matchnummer: 000026112
Samling:12:00
Hampus Stoltz fixade poäng mot defensivt Ullared
2021-06-13 18:55

Eskilsminne IF:s 16-årige Hampus Stoltz visade för andra matchen i rad vilken tillgång han är för gulblått. I 72 minuten kunde han med ett iskallt avslut fixa 1-1 hemma mot Ullared och till slut säkra en välförtjänst poäng i lördagens möte. För passningen svarade Danijal Omanovic som kom in i den 61 minuten och ersatte Marcus Nilsson som gjorde efterlängtad comeback. Ullared lovade en stark defensiv på förhand och det fick vi se.

På förhand anade man att Ullared inte skulle komma till Harlyckan och bjuda på någon champagnefotboll. Men det hindrade inte att gästerna i den 3 minuten kunde ta ledningen när Jakob Jensen utnyttjade en felbedömning i Eskils försvar och satte 0-1.

Detta tidiga bakslag ruskade om hemmaspelarna som inte fick någon ordning på spelet medan gästerna slog in på det spår man skulle följa hela matchen. Extremt lågt spel och sedan när man erövrade bollen så sparkade man långt och rusade upp.

I den 13 minuten kunde dock Jesper Lundborg få till ett första avslut sedan William Nilsson kommit upp och serverat bollen. Avslutet knep dock Ullareds målvakt utan större problem. I den 17 minuten hade Yonathan Getachew ett avslut som även det räddades.

Eskils fortsatte pressen men det resulterade inte i några farligheter förrän i den 21 minuten då det blev kalabalik efter en hörna dock utan att man kunde peta in bollen.

Efter paus tog Eskils ett ännu kraftigare grepp om matchen. Spelet förlades i stort sett helt på gästernas planhalva. Två halvchanser vaskades fram genom Yonathan Getachew i den 49 minuten och Lucas Ohlander i den 54 minuten.

Men i den 60 minuten var vi beredda att signalera för kvittering. Bollen spelades in högt från Jonatan Persson på vänsterkanten och upp gick Lucas Ohlander högt och nickade stenhårt i ribbans underkanten. Bollen studsade på mållinjen innan den rensades inan. Närmare mål än så går det inte att komma. Hela sekvensen var riktigt snygg så här kändes det surt att Ullared kunde hålla rent.

I den 61 minuten gör Eskilstränaren Patrik Ingelsten ett dubbelbyte som kom att sätta sin prägel på matchen. Marcus ”Mackan” Nilsson som varit planens i särklass bäste spelare fram tills dess var trött - han har haft mycket lite matchträning inför söndagen - gick ut och ersattes av Danijal Omanovic och Josef Getachew klev in och ersatte sin bror Yonathan.

Josef Getachew visade direkt vilken tillgång han kommer att bli. Denne ”sistaminutenvärvning” har ett härligt spelsinne och en lika välutvecklad bollkänsla. Hans passning började öppna upp gästernas dittills hermetiskt tillslutna försvar.

Danijal Omanovic som kom från HIF i våras visade att han inte anfäktades av några hemmadebutsnerver utan klev in och tog ”Mackans” roll utan att darra. Han började med två smörpassningar till Jesper Larsson på högerkanten innan han i den 72 minuten serverade Hampus Stoltz en genomskärare som den senare kallt dunkade in till 1-1.

Ullared stack emellan med ett avslut i den 75 minuten som ändrade riktning men där var Pontus Löfvenmark med på noterna och knep bollen nere vid sin högra stolpe.

Eskilsspelarna jobbade sedan för att kunna avgöra matchen men det gick inte att dyrka upp Ullareds försvar fler gånger. Gästerna fick till ett par hörnor på slutet men de resulterade inte i några farligheter.

- Vi får nog räkna med att vi kommer att möta många lag som spelar detta låga försvar mot oss i serien. Vi är det överlägset bästa laget i 85 minuter vilket förstås är positivt men vi saknar avslut som resulterar, sa Patrik Ingelsten efter matchen.

- Killarna hade svårt att skapa de där riktigt heta chanserna i dag trots stort bollinnehav. Det är dock positivt att alla gör en fantastiskt bra arbetsinsats och vi är faktiskt fortfarande obesegrade i serien, poängterar Patrik Ingelsten.

Vi har redan berömt ”Mackan” Nilsson, Josef Getachew och Danijal Omanovic. Plus också till William Nilsson och Jonatan Persson samt till Hampus Stoltz. Den senare möter fullvuxna män men denne 16-åring kompenserar sin styrka med snabbhet, finurlighet och inte minst förmågan att hur hårt han lyfts undan så studsar han direkt tillbaka och utmanar.

Eskils startelva:

Pontus Löfvenmark - Viktor Wahlgren (81 Casper Seger), Markus Nilsson (61 Danijal Omanovic), William Nilsson - Jonatan Persson, Niklas Jönsson, Yonathan Getachew (61 Josef Getachew), Lucas Ohlander, Jesper Larsson (81 Filip Lundeberg) - Hampus Stoltz, Jesper Lundborg.