Eskilsminne slog ut HIF ur Svenska cupen
2021-08-18 23:16

Gissningsvis kommer HIF i framtiden helst vilja slippa bli lottade mot Eskilsminne IF i Svenska Cupen. För på onsdagen åkte elitlaget på den andra raka cupförlusten på Harlyckan. Eskils vann den förberedande matchen inför gruppspelet till nästa vår med 3-2 (1-1) och det var inte så mycket att snacka om saken. HIF kom med ordinarie lag men mötte för kvällen ett Division 2-lag med bättre teknik, motivation och effektivitet.

- Detta är en seger vi inte behöver be om ursäkt för. Även om HIF kanske hade lite mer bollinnehav än vi skapade de inte speciellt mycket. Jag tycker faktiskt att vi skapade fler chanser än de i en ganska jämn match, sa Eskilstränaren Patrik Ingelsten direkt efter matchen.

- Jag är supernöjd med killarnas insats i kväll. Vi visade stort tålamod och när HIF hade sina perioder av bollinnehav lät vi dem rulla runt ungefär som ett handbollslag som letar efter avslut men inte hittar något, konstaterade han.

Redan från avspark insåg man att detta inte skulle bli någon enkel match för ett HIF som jagar ett snabbt avancemang till Allsvenskan. Matchens första farliga avslut kom i den 11 minuten och det var Eskils Jonatan Persson som drog på ett skott som Kalle Joelsson i HIF-målet lyckades få tag i. Eskils skapade ytterligare två ”nästan” chanser i den 13 och 14 minuten då en för kvällen kopiöst arbetande Emil Åberg var ytterst nära att få tag i bollen.

Det var först i 17 minuten som HIF:s första avslut på mål kom genom Benjamin Acquah men bollen knep Pontus Löfvenmark enkelt.

Jonatan Persson som under hela matchen svarade för outtröttliga löpningar på vänsterkanten - liksom hans wimngbackskollega på högerkanten Casper Seger - fick ett fint pass av Yonathan Getachew i den 21 minuten men avslutet gick utanför.

HIF stack emellan med nick utanför av Charlie Weberg efter hörna och ett inspel som Anthony van den Hurk inte nådde i 27 minuten. Eskils kontrade med ett nytt avslut på mål från Emil Åberg efter 31 minuter. Här kunde dock Joelsson få grepp om bollen.

I den 41 minuten skulle dock Eskils få sin efterlängtade utdelning. Jonatan spelade in bollen till Josef Getachew som kallt väntade in rätt läge och snyggt avslutade med 1-0 i Joelssons ena nätgavel.

Tyvärr lyckades inte Eskils hålla rent halvleken ut. HIF kunde kvittera i den 45 minuten genom Anthony van den Hurk som kom igenom på en fin löpning som visserligen luktade offside men snyggt rullade in 1-1.

HIF fick sedan en drömstart på den andra halvleken när man i den 47 minuten gjorde 1-2 sedan bollen oturligt slog i Pontus Löfevmarks bröst och ut till en fri Rasmus Karjalainen som tryckte in bollen i mål.

Eskils fick ett nytt läge i den 52 minuten men Lucas Ohlanders skott smet tätt över.

Det märkes klart att Eskils definitivt inte gett upp denna match. Laget fortsatte att spela sitt spel. Det paniksparkades inte undan bollar eller bjöds på meningslösa uppspel till Ingenmansland. Eskilsspelarna var noggranna och omsorgsfulla och visade en teknik och bollsäkerhet som ofta överglänste motståndets.

I 55 minuten skapade Emil Åberg en farlig chans där Joelsson först räddade och Charlie Weberg sedan fick undan bollen till hörna.

I en av få HIF-chanser i andra halvlek trodde man att matchen skulle punkteras. I en snabb omställning där Eskilsförsvaret för en gång skull inte hängde med kom tre HIF-are ensamma med Pontus Löfvenmark. Men istället för att komma till avslut kunde Danijal Omanovic hinna komma ner och elegant styra undan bollen så Pontus Löfvenmark kunde plocka uppe den.

HIF fick sedan sin i princip sista chans när Rasmus Karjalainen sköt en rejäl missil som Pontus Löfvenmark gjorde en strålande parad på och fick ut till hörna.

Sedan var det slut på gästernas bensin kändes det som. Eskils tog över spelet och det blev allt hetare framför Kalle Joelsson.

Vi var beredda att notera kvittering i 66 minuten när Casper Seger kom fram på högerkanten in i straffområdet och sköt hårt längs marken. En skymd Kalle Joelsson kastade sig och räddade med fötterna utan att egentligen ha en susning om var bollen kom. I den 70 minuten fick Jonatan Persson på dagens hårdaste skott som strök millimetern över Joelssons ribba.

Men i den 73 minuten var det dags för en rättvis kvittering. Yonathan Getachew som allt mer kunde briljera med sin teknik och sina vändningar körde i princip slalom genom HIF:s högerförsvar och avslutade med en kanon som helt ställde HIF-målvakten.

Bara två minuter senare var det dags igen. Josef Getachew gled ännu en gång igenom ett virrigt HIF-försvar och drog på ett stenhårt avslut i målvaktens vänstra stolpe. Bollen studsade ut och där kom Emil Åberg på sedvanligt skyttekungsmanér och tryckte in 3-2.

Resten av matchen blev mest en uppvisning i hur ett spelglatt Eskils kontrollerade ett alltmer håglöst HIF. Inte ens i de fyra minuterna av tillägg lyckades Superettanlaget skapa tillstymmelsen till chans.

- Jag är inte överraskad. Vårt spel har blivit bättre och bättre i sommar. Vi är bolltrygga och har tålamod och beslutsamhet, konstaterade Patrik Ingelsten.

Glädjen bland Eskilsspelarna var förstås nästintill obeskrivlig efter matchen. Josef Getachew som sent kom in i truppen svarade inte bara för ett mål och en assist utan också för ett bländande mittfältsspel.

- Man vill inget hellre än att göra mål i en sådan här match. Det var en fantastisk känsla att se den gå in, sa Josef.

- I dag gick vi ut med stort självförtroende. Vi har många spelare som spelat högre upp och vi var definitivt inte rädda för HIF-spelarna, förklarade han.

Mittbacken Victor Wahlgren som liksom hela försvaret svarade för en gedigen insats höll med.

- Nej detta var något vi trodde på fullt ut. Vi var klart mer motiverade och stundtals betydligt bättre spelmässigt än HIF, sa Vigge.

- Det känns faktiskt lite gott att först vara på jobbet i skolan i tio timmar och sedan komma hit och spöa fotbollsproffsen, skrattade han.

Målskytten och storebror till Josef - Yonathan Getachew - var samlad men mycket glad efter matchen.

- Det känns helt fantastiskt att vinna men tror man att det är möjligt så går det. Vi spelade vårt spel och alla gjorde en fantastisk insats. Extra kul att få vinna en sådan match tillsammans med brorsan Josef. I Eskils spelar vi A-lagsfotboll tillsammans för första gången, tillade han.

En kväll som denna är det inte riktigt rättvist att lyfta fram någon spelare framför den andre. Alla imponerar genom att ta fram sitt allra bästa. Ett av de vinnande recepten denna kväll var bröderna Getachews och Lucas Ohlanders fantastiska bollsäkerhet och passningsspel på mittfältet. Jonatan Perssons och Casper Segers enorma löpvilja. Emil Åbergs nästan självplågande arbetsinsats och inte minst effektiviteten i boxen. Mittbackstrion Victor Wahlgren, Danijal Omanovic och Marcus Nilsson mittbacksspel.

William Nilsson imponerande mittfältsarbete, Pontus Löfevmarks målvaktsarbete. Och inhopparna Filip Lundeberg, Jesper Larsson och Hampus Stoltz arbetsinsatser.

Det pratas mycket om att motivation slår klass. I dag visade Eskils upp både motivation och klass.

Stabil seger mot Olympic2024-02-24 15:55
Skador och sjukdom oroar2023-09-29 09:16
Sent mål sänkte Eskils2023-05-12 22:19
Oavgjort mot Lund2023-02-11 16:50
Ny förlust för Eskils2022-09-24 18:54
Eskils utslaget ur DM2022-08-17 23:31
IK Tord - Eskilsminne IF2021-11-20 08:00
Mållöst i Torslanda2021-09-18 18:12