Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Herr A
Eskils serietvåa efter stark insats
2021-09-25 20:05

Det fanns mycket att glädja sig åt på ett visserligen soligt men ack så blåsigt Harlyckan på lördagen. Eskilsminne IF besegrade gästande Onsala med klara 4–1 (1–1) och klev upp på en andraplats i tabellen. Dessutom fick nyförvärvet Andreas Quist Svensson från HIF äntligen debutera efter en säsong där en hjärtsäcksinflammation förstört mycket för den lovande anfallaren. Lägg till detta att samtliga Eskilsspelare svarade för en mycket bra match där man visade upp en enorm vilja och stort kunnande.

Onsala kom som serietvåa till Harlyckan för att försvara sin seger från i våras på 3–2. Men denna dag gav inte Eskils något utrymme att dominera. Redan i den 4 minuten tråcklade sig Yonathan Getachew igenom gästernas försvar och kapades bakifrån. Minuten senare lade Emil Åberg upp bollen på straffpunkten och dundrade utan pardon in 1–0.

Eskils radade efter ledningsmålet upp chanserna. I den 7 minuten drog Lucas Ohlander ett skott strax över det bortre krysset. I den 9 minuten avlossade Niklas Jönsson sin kanon men bollen smet utanför. I den 13 minuten sköt Niklas igen men målvakten lyckades få tag på bollen.

Onsala stack emellan med en farlighet i den 19 minuten men Adam Larsson som vaktade Eskils mål denna dag då Pontus Löfvenmark var avstängd svarade för en strålande enhandsräddning till hörna.

I den 20 minuten stod Eskils försvar och sov och det som från början inte såg ut som någon större farlighet ute på vänsterkanten resulterade i ett inlägg som Hugo Lindström helt omarkerad gjorde 1-1 på.

Lucas Ohlander hade en nick över i den 29 minuten på pass från Filip Lundeberg. I den 45 minuten var vi beredda att signalera för dagens andra straff då Lucas Ohlander fälldes bakifrån i straffområdet men domaren valde att inte blåsa. Från sidan såg situationen glasklar ut.

Halvleken avslutades med ett bra avslut av Jonatan Persson men målvakten räddade.

Eskils behövde bara två minuter på sig i andra halvlek för att ta kommandot på nytt. På ett perfekt inlägg från vänster gick William Nilsson upp och nickade med kraft in 2–1. Ett tjusigt mål som också gav signalen en klar tempohöjning av Eskils.

Onsala stack emellan med en av sina få omställningar i 49 minuten men Adam Larsson var bra med på noterna.

Istället var det Eskils som fick utdelning där Filip Lundeberg - som kanske gjorde säsongens i särklass bästa match - drog på ett skott från högerkanten som ändrade riktning på en Onsalaspelare och helt ställde målvakten. 3–1 efter 52 minuter kändes lite som att matchen stängdes.

Resten av halvleken kontrollerade Eskils matchen. Onsala rullade runt och bjöd upp till match men hade märkbart svårt att komma till några avgörande lägen. Däremot kunde Yonathan Getachew i den 62 minuten återigen ta sig igenom gästernas försvar och in i straffområdet där han gjordes ner. Återigen valde dock domaren att vifta bort denna straffsituation.

Eskils dominerade matchens avslutning och punkten satte Lucas Ohlander i den 89 minuten när han kallt placerade in 4–1 bakom en chanslös Onsalamålvakt.

När två minuter återstod av ordinarie tid byttes Andreas Quist Svensson in och straffmålskytten Emil Åberg gick ut. Detta var Andreas första match på ett år och hans debut i Eskils.

- Äntligen fick jag debutera. Det känns helt fantastiskt. Det har varit jobbigt med sjukdomen som bland annat såg till att jag var tvungen att hålla mig helt stilla i två månader i somras. Men nu känner jag mig på väg mot formen och har inga som helst känningar av hjärtmuskelinflammationen, förklarade en glad Andy efter matchen.

En annan spelare som sken som en sol var Filip Lundeberg som svarade för en helgjuten match.

- Det har känts bra hela säsongen men detta var kanske bästa matchen hittills. Jag har fått spela lite mer på slutet och i dag fick jag till och med göra mål, konstaterade Filip med ett brett leende.

Eskils tränare Patrik Ingelsten sken ikapp med solen efter matchen.

- I dag finns det verkligen ingenting att klaga på. Det var många saker som var fantastiskt bra i dag. Vi tog enormt många löpmeter i dag. Det skapades avslut och vi tillät inte motståndarna att hota nämnvärt. När vi spelar så här då är vi oerhört svårslagna, sa Patrik.

- Samtliga spelare svarade för en otroligt stark insats. Många klev fram och gjorde en strålande match. Adam Larsson i målet imponerade. Baklängesmålet var inte hans. Det var ett slarv i försvaret, tillade han.

Nu har Eskils ingen match förrän den 9 oktober då laget möter Västra Frölunda borta. I den matchen är Marcus Nilsson avstängd eftersom han fick sin tredje varning.

- Passar bra eftersom jag ändå inte vill spela på deras konstgräs, sa ”Mackan”.

Text: Lasse Möller