Matchnummer: 000353002
Samling:12:00
Målvaktsdebutant hjälte när Eskils nollade ÖSK
2022-02-20 17:29

Tala om succédebut! 18-årige målvakten Harry Lomsten hade aldrig stått i en tävlingsmatch med Eskilsminne IF:s A-lag inför söndagens cupmöte med Örebro SK. Men Harry klev in mellan stolparna på Olympias konstgräs och svarade för en alltigenom helgjuten insats. Att ge honom epitetet matchhjälte har vi inga problem med sedan Eskils spelade 0-0 mot fjolårets Allsvenska motstånd. Eskils svarade för en strålande insats där varje spelare klev fram och tog sitt ansvar fullt ut.

Eskils kom till matchen utan fyra ordinarie A-lagsspelare - målvakten Hampus Nilsson samt utespelarna Lucas Ohlander, Niklas Jönsson och lagkaptenen Jonathan Persson. Lucas och ”JP” fanns dock med i staben denna cupdag och utgjorde det medicinska teamet med stor effektivitet.

ÖSK kom också utan en del av sina namnkunniga spelare men att laget i år ska spela två divisioner högre än Eskils det märktes inte under de första 45 minuterna. Tvärtom var det Eskils som vaskade fram de heta chanserna.

I den 13 minuten fick hemmalaget en hörna som hamnade i nät men domaren blåste av någon outgrundlig anledning om hörnan som dock då blev resultatlös.

Eskils stabila försvarsspel och ständiga försök till omställningar skapade problem inte minst på ÖSK:s vänsterkant där hemmalaget gång på gång kom igenom. Alexander Engholm och Zemri Callaku briljerade med precisa passningar och Yonathan Getachew hade stundtals lekstuga med motståndarna. Framåt var Hampus Stoltz ett ständigt orosmoment.

I den 30 minuten snappade han upp bollen på vänsterkanten men avslutet gick för nära gästernas målvakt Gustav Leijon som kunde rädda bollen.

I den 37 minuten rullade Eskils upp gästerna rejält men tyvärr gick Alexander Engholms avslut utanför.

Man var dock beredd att notera mål i den 40 minuten då Filip Lundberg sprang ifrån bevakningen på vänsterkanten och spelade en fin boll med yttersidan till Hampus Stoltz som inte fick till avslutet riktigt utan målvakten kunde rädda till hörna.

Efter paus fick ÖSK ett större bollinnehav men trots detta hade man förtvivlat svårt att skapa något tack vare ett oerhört välorganiserat och hårt arbetande Eskils. Backlinjen med Danijal Omanovic, William Nilsson och Victor Wahlgren med wingbackarna Filip Lundeberg och Casper Seger svarade för ett gediget arbete understödda av resten av laget. Längst bak stod Harry Lomsten - lugn som en filbunke - och gjorde allt enligt instruktionsboken.

Han boxade ut bollar, limmade skott och svarade för perfekta utrusningar.

I den 79 minuten kändes det som om historien skulle upprepa sig då en av planens absolut bästa spelare - Alexander Engholm - föll ihop och höll sig om låret. Vi minns ju alla hur han för två år sedan skadades svårt i första cupmatchen mot Östersund.

- Det var ingen fara. Jag gick ut mera av säkerhetsskäl för att inte det skulle bli några följder. Jag är okey, konstaterade Alex när han vandrade in till omklädningsrummet med ett lindat lår.

Matchen blev nervig mot slutet då ÖSK skruvade upp allt man hade samtidigt som hemmaspelarna började visa lite trötthetstecken. ÖSK skapade också en högkaratig chans i den 88 minuten. Ett skott från nära håll som tog i ribbans underkant och studsade ut.

Eskils kunde dock reda ut denna anstormning genom hårt jobb och matchen slutade 0-0. En poäng som hemmalaget kan känna sig välförtjänta av.

Huvudtränare Patrik Ingelstens ansikte var som ett solsken i regnet efter matchen.

- Detta var väl riktigt roligt? Det var ju egentligen bara de sista 10-15 minuterna som det blev lite nervöst. Men vi är ett Division 2-lag som mötte ett lag som slogs för att hålla sig kvar i Allsvenskan förra säsongen så mina spelare har rätt att bli lite trötta mot slutet, säger Patrik.

- Jag är otroligt nöjd med spelet och med samtliga spelare insats. Det fanns verkligen ingen som föll ur ramen denna dag. Det märktes dock mot slutet av våra spelare inte har den erfarenhet av spel på denna nivå som motståndarna men samtidigt såg de att om vi visar tålamod och gör jobbet fungerar det, konstaterar han.

Patrik hoppas förstås att denna prestation ska ge fortsatt gott självförtroende inte bara i cupen utan även i seriespelet.

- Det är av dessa matcher vi lär oss och utvecklas. Samtidigt tycker jag att matchen bygger vidare på det vi visat upp hittills i träningsmatcherna, berömmer han.

Patrik kan förstås inte undvika att berömma unge debutanten Harry Lomsten i mål.

- En helt fantastisk insats. Verkligen imponerande, konstaterar han.

Harry själv var lite omskakad efter matchen. Kanske inte riktigt medveten om vad han åstadkommit i sin tävlingsdebut för moderklubben Eskils.

- Jag var jäkligt nervös inför matchen det ska erkännas. Men nu kommer jag att kunna sova gott i natt, sa han med det bredaste av leenden.

- Det var ju inte så stor skillnad på det jag är van vid. Det gick lite snabbare men annars kunde jag jobba som vanligt, berättar han.

Efter detta elddop råder det ingen tvekan om vad Harry kan tänka sig.

- Om jag behövs så står jag gärna igen. Detta var stort, säger han.