Matchstart:lör 19 mars, 14:00
Plats:Harlyckan 3
Eskils vände och vann mot FC Rosengård
2022-03-19 18:21

Lördagens träningsmatch mellan Eskilsminne IF och FC Rosengård - som spelar i den södra Division 2-serien - inleddes i ett tempo och med en intensitet och aggressivitet från gästerna som om det handlade om ett prestigeladdat derby. Hemmaspelarna blev en aning överraskade av det hårda tuffa spelet och den höga pressen och det tog cirka 30 minuter innan man fick grepp om matchen. Men när krutröken lagt sig stod Eskils som segrare med 2-1 (0-1).

Rosengård tillhör de stora favoriterna i sin serie och tydligen ville laget redan från början visa vart skåpet skulle stå. Dagens rättsskipare valde dessutom denna dag att hellre fria än fälla varför det blev ett hårt fysiskt spel.

- Vi var inte riktigt beredda på att Rosengård skulle gå ut med denna enorma fart och press så det tog oss lite på sängen. Men det är inte hållbart att spela så en hel match och det visade sig också. Vi kunde ta över matchen med kvarten kvar av första halvlek och i den andra var vi klart bättre, konstaterar tränare Patrik Ingelsten efter matchen.

I matchens 20 minut kunde Rosengård få utdelning på sitt övertag. Man avslutade ett mycket vackert anfall med att sätta 0-1 utan chans för Hampus Nilsson i hemmamålet. Men efter målet hade gästerna svårt att skapa chanser.

Istället var det Eskils som vaskade fram farligheterna. Yonathan Getachew avslutade en snygg dribblingsräd med ett bra skott utanför. Ytterligare två högkaratiga chanser växte fram plus ett par möjligheter som mycket väl kunnat resultera i kvittering.

Efter paus gjordes tre byten i Eskils. Jonathan Olsson, Josef Getachew och Casper Seger gick ut medan Johan Albin, William Nilsson och Filip Larsson kom in.

Redan från avspark syntes det att Eskils var laget med den bättre orken och organisationen. Rosengårdsspelarna började visa klara trötthetstecken efter cirka 70 minuter medan Eskilsspelarna fortsatte att pumpa på. Man etablerade längre och längre anfall och Rosengårdsspelarna fick inrikta sig på att försvara sin ledning.

I 77 minuten kunde man dock inte hålla emot längre. Efter hårt tryck mot Rosengårdsmålet efter ett långt inkast kunde Victor Wahlgren - som inlett som wingback men avslutade som mittback - dunka in 1-1.

Detta fick luften att helt gå ur gästerna. I 79 minuten avslutade Filip Lundeberg en skolboksanfall från Eskils med att kallt sätta bollen till 2-1 i målvaktens högra burgavel.

Resten blev en expeditionsaffär. Eskils bytte in Max Persson istället för provspelande Fredrik Liverstam precis innan kvitteringen och mot slutet fick Andreas Quist Svensson och Theo Sjöstrand ersätta Noor Jassem och Zemri Callaku.

Rosengård vaskade fram en bra chans i andra halvlek men då gjorde Hampus Nilsson en vass räddning och bollen kunde enkelt rensas undan.

Förutom segern var förstås Fredrik Liverstams medverkan också dagens glädjeämne. Fredrik har förflutet i HIF, Landskrona BoIS, Halmstads BK och Trelleborgs FF på elitnivå och visade att karriären långtifrån är över.

- Jag har tränat med laget nu i en vecka nästan och det känns bara bättre och bättre. Jag känner ju väl till Harlyckan och flera av spelarna här liksom Eskils som klubb så det känns bra att vara här, berättar Fredrik.

- Det känns som Eskils har något riktigt bra på gång med laget. Vi får se vad som händer den närmaste veckan, säger han med ett finurligt leende.

Vi hoppas förstås att Fredrik gör som sin son som redan spelar i klubben och kritar på.

Tränare Patrik Ingelsten var nöjd med matchen när han summerade.

- Bra att vi visade att vi kunde vända och vinna. Vi mötte ett extremt fysiskt lag som inledde i ett rasande tempo. De smällde på rejält och vi var inte med från start på detta. Detta var dock en mycket nyttig lärdom för oss att möta ett lag som spelar så det har vi glädje av i fortsättningen, konstaterade han.

Om vi sorterar bort matchinledningen kan samtliga spelare få klart godkänt denna dag. Ett litet extra plus till ”evighetsmaskinen” Victor Wahlgren som inte var långt borta från att bli tvåmålsskytt plus att han nog satte nytt löpningsrekord i meter denna dag.