Matchnummer: 000026173
Samling:13:00
Eskils imponerade mot Husqvarna
2022-10-08 18:49

Eskilsminne IF:s herrar visade sig vara bäst när det gällde. Lördagens hemmamatch mot serietrean Husqvarna - inför en stor publik - vanns med klara 2-0 (1-0) och det var egentligen aldrig någon större diskussion om vilket lag som var det bästa. Genom segern har Eskils skaffat sig ett jätteläge i striden om seriesegern där Astrio nu är ende utmanare. En poäng borta mot Landvetter i avslutningen räcker till serieseger om Astrio besegrar just Landvetter på söndagen.

Detta var en dag då tränare Patrik Ingelsten hade skruvat på rätt rattar när det gällde att förbereda spelarna inför uppgiften. Man visste att Husqvarna desperat jagade en seger för att komma i fråga om serieseger eller kvalplats. Ordern till spelarna var enkla och ett gäng högmotiverade gul-blå hjältar visade denna dag vilket virke de är gjorda av.

Vi fick uppleva ett i det närmaste prickfritt defensivt arbete där hela laget deltog, en intensiv press, outtröttliga löpningar och ett virvlande höljt tempo. Resultatet blev en arbetsinsats från kollektivet som gladde alla utom de tillresta Huskvarnasupportrarna.

Gästerna kom ut och satte ut ett högt tempo inledningsvis. Men backlinjen med Fredrik Liverstam, Victor Wahlgren och Danijal Omanovic understödda av wingbackarna Casper Seger och Jonathan Persson var omutliga när de kontrollerade försvaret starkt understödda av Dragos Lohan och Josef Getachew på mitten.

Eskils tog efter denna första anstormning - som varade cirka tio minuter - över spelet och när Dragos Lohan satte 1-0 i den 25 minuten hade hemmalaget motiverat detta genom ett antal farliga tillbud framför gästernas målvakt.

Husqvarna fick sin i princip enda chans i den 28 minuten då Victor Wahlgren kunde rensa undan en farlig boll in från vänsterkanten till hörna.

1-0 i paus var fullt motiverat och den andra halvleken var bara åtta minuter gammal när Eskils ökade på till 2-0 vilket också skulle visa sig bli slutresultatet.

En genial framspelning på högerkanten nådde Casper Seger som tog sig ner till kortlinjen och slog en hård boll längs marken. Här kom Andreas Quist Svensson forcerande och tryckte upp bollen stenhårt i målvaktens vänstra kryss. Ett klassmål från första passningen.

I 57 minuten plockade Hampus Nilsson enkelt ett långskott från Husqvarna och det var hans enda räddningar i andra halvlek förutom ett ofarligt avslut i den 75 minuten.

I den 70 minuten var Andreas Quist Svensson oerhört nära att öka på ledningen när han kom fri med gästernas målvakt men den senare var millimetern före på bollen.

På tilläggstiden fick Eskils ännu ett guldläge men Akram Mansour valde att försöka avsluta istället för att spela en fri Noor Jassem men detta blev mera av akademisk karaktär.

Efter matchen var tränare Patrik Ingelsten både lättad och lyrisk.

- Det var en imponerande arbetsinsats spelarna bjöd på. Försvarsspelet var helt fantastiskt, presspelet likaså. Ingen fuskade på jobbet denna dag. Vi hade matchens klart bästa chanser och vår målvakt Hampus Nilsson hade fullt koll på deras avslut, sa han direkt efter matchen.

- Vi hade ett bra snack efter förlusten mot Västra Frölunda och visade nu att vi kunde komma igen och prestera på den höga nivå vi besitter. Husqvarna hade visserligen mycket boll men skapade inget. Vi visste att vi skulle få målchanser och det såg vi också, förklarar han.

Denna dag fanns det många hjältar att tala med. En av dessa var Casper Seger som ju aldrig springer mindre än två maratonlopp under en match ser det ut som. Denna gång svarade han dessutom för en smörpassning fram till Andreas Quist Svenssons 2-0-mål.

Den passningen var han väl skyldig att sätta eller hur?

- Ja utan tvekan, skrattar Casper.

- I dag var det tufft. Men vi gjorde alla ett jättejobb. Alla tog löpningar och slet. Det var skönt att få revansch för det snöpliga nederlaget upp i Husqvarna i våras. Detta är fantastiskt roligt nu men vi måste vara inställda på att det inte är klart med någon serieseger ännu. Vi måste prestera mot Landvetter i sista matchen också, säger han.

Andreas Quist Svensson är inte de många ordens man. Han konstaterade kort och koncist efter matchen.

- Detta var en match som skulle vinnas. Vi gjorde jobbet och vann, sa han.

Vad säger du om ditt mål?

- Det var bara att sätta dit foten på den passningen, skrattar han.

Fredrik Liverstam svarade för sin kanske absolut bästa instats i Eskilströjan. Hans dominans i backlinjen tillsammans med de övriga försvararna var imponerande.

- Vi satt ihop bra i dag. Det var välorganiserat och väldisciplinerat. Alla svarade för ett toppjobb från Hampus Nilsson i mål hela vägen upp till Andreas Quist Svensson i anfallet, konstaterade han.

- Husqvarna inledde i högt tempo och det visste vi. Men jag tycker vi kontrollerade matchen bra. De fick aldrig någon riktigt vass chans. Detta var skönt och nu ska vi bara göra jobbet färdigt nästa vecka, förklarar Fredrik.