Matchnummer: 000223014
Samling:13:00
Stark insats när Eskils vände och vann
2023-04-15 19:49

Eskilsminne IF:s damer har fått en riktig smakstart i Division 1. På lördagen gjorde laget en ny gedigen insats när man hemmabesegrade gästande Halmstads BK med 3-1 (1-1) sedan laget vänt underläge och klart dominerat den andra halvleken efter en ganska jämn inledning de första 45 minuterna.

Seger i premiären borta mot Örgryte IS med 3-0 och nu seger i hemmapremiären med 3-1 mot HBK innebär att Eskils är med och nosar i den allra högsta tabelltoppen efter upptakten. Återigen fick vi se ett väl sammansatt och hårdjobbande Eskils där alla gick inte och gjorde sin del för laget och kompisarna. Känslan är att kittet som binder samman årets upplaga är oerhört starkt.

Det förväntades att Halmstads BK skulle komma till Västergård och inrikta sig på att slå långa bollar och göra löpningarna. Och HBK gjorde ingen besviken. Man använde denna taktik konsekvent och redan i den 11 minuten så resulterade detta. Då kunde man slå in 1-0 efter ett inlägg från kortlinjen från höger. Frågan är dock om bollen inte var ute när HBK-spelaren slog in den. I vilket fall godkändes målet.

Eskilstjejerna gav dock inte upp utan jobbade vidare på sin spelidé med mera kortpassning varvat med längre bollar och snabba omställningar. Det skulle dock dröja tills den 45 minuten innan kvitteringen kom. Men den var desto snyggare. Johanna Olsson serverades en perfekt passning och fri med målvakten avslutade hon kallt som en skarprättare till 1-1 i bortre burgaveln. Därmed hade fjolårets skyttedrottning också spräckt sin egen nolla.

I den andra halvleken gjorde huvudtränare André ”AP” Petersson några små justeringar. 16-åriga Veronika Henriksson som debuterade från start som innemittfältare och gjorde en stabil debut ersattes med nyförvärvet Isabel Aguilar.

Isabel fick ett jätteläge direkt men hennes avslut från rena smörläget på högersidan knep målvakten enkelt. Men direkt efter - i den 61 minuten - fick Isabel ännu ett läge och då avslutade hon hur kallt som helst till 2-1.

Resten av halvleken kontrollerade Eskils mer eller mindre utan att släppa till ett enda farligt läge bakåt. HBK fortsatte att dundra på med sina långa bollar som ganska enkelt fångades upp av ett rörligt och vaket hemmaförsvar.

Istället var det Eskils som kunde utöka då Alma Bertilsson i den 74 minuten fick en boll centralt och hon prickade elegant in 3-1 vid målvaktens högra stolpe. Ett synnerligen vackert mål. Alma har utvecklats till rena ”supersuben”. Även i seriepremiären kom hon in de sista 20 minuterna och gjorde mål. Här har Eskils ett vasst vapen i den snabba kluriga anfallaren.

Nyförvärvet Isabel Aguilar stod utanför planen och tog emot gratulationer efter matchen och var trött men lycklig. Men nog skulle hon väl satt sitt första läge också?

- Ja det var verkligen ett jätteläge. Men det var första gången jag rörde bollen när jag kom in, skrattade hon.

- Men detta var riktigt roligt. Det var min första riktiga match och det kändes bra. Jag är imponerad över hur vi kunde vända och vinna. Vi genomförde matchen bra, sa Isabel.

Tränare André ”AP” Petersson var rena solskenet efter matchen. Han berömde tjejerna och påpekade ännu en gång vikten av att man fullföljer det man föresatt sig.

- Vi har präntat in i tjejerna att vi ska orka spela 90 minuter plus tillägg och inte slå av på takten utan jobba stenhårt tills det är över. I dag såg vi resultatet av detta, förklarar ”AP”.

- Även om HBK lyfte upp och tryckte på mot slutet gav vi inte dem några chanser. Istället hade vi ytterligare ett par-tre jättelägen att utöka ledningen, konstaterar han.

”AP” berömde sina spelare för deras insats i kollektivet. Alla gjorde jobbet och det gav tre nya hörliga poäng.

- Men vi måste vara ödmjuka och inte sväva iväg. Om vi gör det vi ska göra är vi svårslagna det visade vi i dag, slutar han.

Många tjejer förtjänar beröm denna dag. Ingen föll ur ramen. Målvakten Sacha Micha är säkerheten själv och agerar tryggt. Alva Hed är en gigant som mittback och nya högerbacken Elsa Isaksson visar att här finns ännu ett guldkorn  som Eskils ungdomsarbete levererat. Isabel Aguilar visade att hon blir en stor tillgång i år. Plus också till lagets anfallare som ständigt jagade och tröttade ut motståndarna och skapade farligheter.