Alma Bertilssons hat trick sänkte Mariebo
2023-05-27 19:38

I solskenet på Västergårds IP fick vi med största sannolikhet uppleva hur en ny Eskilsstjärna föddes. I varje fall blev det forwarden Alma Bertilsson stora genombrott då hon svarade för tre mål när Eskilsminne IF besegrade Mariebo med klara 4-0 (1-0) på lördagen. Och vi överdriver inte när vi påstår att hon mycket vl kunnat avslutat matchen med nästan den dubbla utdelningen.

Alma - som gör sin andra säsong i A-laget och har kämpat hårt för att ta en ordinarie plats - ledde inför matchen den interna skytteligan och redan i den 8 minuten drygade hon ut den när hon kom ensam med gästernas målvakt och kallt placerade in 1-0.

I den första halvleken fick hon ytterligare två möjligheter. Efter en snygg manöver där hon tog sig igenom Mariebos försvar i den 30 minuten och sköt klockrent i ribban. I den 42 minuten fick hon ett läge inne i straffområdet men hennes skott räddades till hörna av en mycket bra målvakt i Mariebo.

I andra halvlekens 57 minut fick Alma åter sitt favoritläge. Ett långt anlöp på en snygg framspelning men tyvärr smet bollen strax utanför ena stolpen.

Men Alma ville ha mer denna dag. I den 68 minuten kom åter en snygg löpboll och Alma tog sats från en bit in på motståndarnas planhalva. Hon sprang ifrån bevakningen och placerade kallt in 2-0.

I den 70 minuten noterade vi den enda riktigt farliga situationen bakåt. Mariebo fick ett friläge men hemmakeepern Sacha Micha svarade för en grym räddning. Sacha var för övrigt säkerheten själv och såg till att inga inlägg eller hörna orsakade problem i hemmaförsvaret.

I den 79 minuten kom mer eller mindre en repris på 2-0-målet. Alma sprang ifrån sin uppvaktning i en lång löpning och gav inte gästernas malvakt någons chans utan 3-0 var ett faktum.

Inhopparen Isabel Aguilar satte punkt för målkalaset i den 88 minuten då hon visade sin teknik och klass i straffområdet och tryckte in 4-0.

Efter matchen sken Alma Bertilsson i kapp med solen. Frågan är förstås hur hon kan vara så kall när hon efter en lång rush kommer fri med målvakten?

- Jag låter alltid målvakten göra första draget innan jag placerar bollen, berättar hon.

Svårare än så är det tydligen inte. Nåja skämt åsido men du kunde gjort fem-sex i dag.

- Ja jag vet det skulle blivit några till, säger hon självkritiskt.

Alma är inte bara snabb som vinden och giftig som en kobra i avslutningarna hon är även sin egen störste kritiker.

Men nu kan du väl slappna av lite och unna dig att inte göra tre mål i varje match?

- Nej det vill jag göra, skrattar hon.

Matchen som sådan var egentligen en lite underlig tillställning. I första halvlek hade Eskils de vassa chanserna medan gästerna hade mycket boll. Efter paus fick Eskils ännu fler chanser men gästerna fortsatte att ha mycket bollinnehav.

- Det ska erkännas att vi gjorde matchen lite onödigt spännande. Vi slarvade en hel del med passningarna och hade svårt att få ordning på spelet inledningsvis. Men de skapade inga chanser direkt, sa tränare André ”AP” Petersson efter matchen.

- De hade inget riktigt bett i sina avslut och när vi sedan fick de för Alma så perfekta omställningarna gav det resultat. Detta var hennes otvetydigt bästa match, berömmer han.

Många spelare har fått ta ett stort ansvar under våren då truppen varit tunn beroende på skador och sjukdomar. Känns det att spelarna börjar bli lite slitna?

- Ja det är tufft. Många unga tjejer har fått spela mycket. Många rutinartade har dragit tungt lass. En spelare som Jasmine Hansen slet otroligt mycket och fick ta emot massor av smällar men vek inte ner sig, konstaterar ”AP”.

Denna dag ska samtliga spelare ha mycket beröm. Det blir förstås massor av extraplus till Alma Bertilsson men också extraplus till Sacha Micha, Agnes Nilsson och Jasmine Hansen.

Text och bild: Lasse Möller

Eskils damer möter MFF2024-01-26 09:29
Tung förlust i Värnamo2023-06-18 18:40
Eskils bäst i DM-derbyt2023-06-14 22:44
Dags för revansch2022-09-09 18:29
Eskils tog ny 8-0-seger2022-06-12 19:47
Bokslut mars2021-04-05 12:39
Bokslut februari2021-03-06 08:44