Sena mål gav första förlusten
2018-04-28 17:00
Den tidigare toppmatchen mellan Eskilsminne IF och Skurups AIF:s damer blev inte den det triumftåg som vi hade hoppats på. Ett tufft och motiverat Skurup tog hand om mittfältet och tillät sällan eller aldrig hemmalaget att etablera något ordentligt anfallsspel. Trots ledning i slutminuterna blev det säsongens första förlust sedan gästernas Matilda Ovenberger först kvitterat i 88 minuten och sedan gjort 1–2 på tilläggstid.
Gästande Skurup kom till Västergårds IP med ett rykte om att spela kompromisslös och hård fotboll. Och de gröntröjade levde utan diskussion upp till detta epitet. Direkt från start visade gästerna att man inte tänkte vika en millimeter i närkamperna samtidigt som man såg till att täta till sin defensiv effektivt. Gästerna kom med endast tre avbytare men detta faktum hade ingen som helst inverkan på lagets självuppoffrande spel.

Eskils tappade nästan direkt initiativet om mittfältet och det blev oorganiserat och många felpassningar. Samtidigt hade tjejerna inte is i magen när man väl erövrade bollen i omställningsläge utan slarvade bort möjligheterna med långa passningar utan adress.

De gånger Eskils kunde etablera sig på motståndarnas planhalva blev det dock farligt. Skurup hade trots sin goda organisation på de två sista tredjedelarna oerhört svårt att få ordning på sitt försvarsspel.

Detta syntes tydligt i 15 minuten då Malin Forssell kom fram på vänsterkanten och fick in bollen till Linn Andrén som tyvärr inte fick riktig träff på bollen.

Direkt på detta anfall kontrade Skurup och dunkade två bollar i Matilda Waldts ribba i samma anfall.

Eskils kunde dock under korta perioder etablera bra spel och i 21 minuten jublade alla men Linn Andréns mål blåstes av för offside. Något som inte gick att avgöra från sidan.

Under samma period hade Eskils ett par bra försök från långt håll genom Linnéa Tapper, Julia Nyberg Spets och Emma Andersen tyvärr utan att gå inom ramen.

Skurup vann dock första halvlek klart på poäng och tränare Ashkan ”Ashe” Esfandi var tvungen att agera i paus. Han bytte ut Emma Andersen och Ronja Kindblad och fick in Josefine Norberg och Merima Alibasic.

Bytet gav önskad effekt. Det blev betydligt bättre stabilitet i Eskils försvar och på mittfältet och gästerna hade uppenbart svårt att komma i lägen under andra halvlek. Tyvärr störde två skador på Eskils målvakt Matilda Waldt. Vid båda tillfällen behövde hon ses om men kunde genomföra matchen och hon kan inte lastas för baklängesmålen utan gjorde en klart godkänd match.

Även om Eskils behärskade matchen bättre efter paus hade laget svårt att jobba fram de riktigt heta chanserna. Men i den 75 matchminuten så kom chansen lite ur ingenting. Malin Forsell stressade fram en hörna och på denna kunde inhopparen Josefine Norberg pricka in 1–0 sedan gästerna försökt rensa undan.

Det blev som väntat en anstormning mot hemmalagets mål den sista kvarten men det såg relativt lugnt och säkert ut när hemmatjejerna tog hand om gästernas framstötar. Skurupsspelarna fortsatte dock sitt aggressiva spel och smällde på i alla närkamper.

I 87 minuten gjorde Eskils en snabb spelvändning och fick till en giftig avslutning strax utanför gästernas mål. Direkt på detta kontrade Skurup och Matilda Ovenberger kunde göra 1–1.

I matchens sista skälvande minuten kunde hon dessutom springa ifrån hemmaförsvaret och sätta 1–2. Efter spelutvecklingen i andra halvlek kanske inte riktigt rättvist då gästerna inte alls tilläts dominera som under första halvlek.

- Det kändes som om vi inte riktigt var närvarande i dagens match. Vi kunde aldrig etablera något som liknade ett anfallsspel och vi hade svårt att orka stå emot deras tuffa hårda spel. Skurup är ett bra lag så det är ingen skam att förlora men vi borde fått med oss en poäng efter vår andra halvlek, säger ”Ashe”.

- Jag är nöjd med våra inhoppares insats i matchen. De kom in och gjorde starka insatser. Likaså var Matilda duktig i mål, konstaterade han.

Nu får laget slicka såren och försöka studsa tillbaka snabbt när det väntar DM-match borta mot Västra Karup på tisdag.

Dagens laguppställning: Matilda Waldt - Matilda Eriksson, Hanna Hallström, Maja Olofsson, Linnéa Tapper - Emma Andersen (46 Josefine Norberg) - Julia Nyberg Spets, Ronja Kindblad (46 Merima Alibasic), Jasmine Hansen (84 Ellen Pigg), Malin Forssell (88 Filippa Karlsson) - Linn Andrén.

Övriga avbytare Tove Efsing och Caroline Kristensen.

Text och bild: Lasse Möller

Eskils damer möter MFF2024-01-26 09:29
Tung förlust i Värnamo2023-06-18 18:40
Eskils bäst i DM-derbyt2023-06-14 22:44
Dags för revansch2022-09-09 18:29
Eskils tog ny 8-0-seger2022-06-12 19:47
Bokslut mars2021-04-05 12:39