Kassaskåpssäker seger för Eskils Damer!
2018-06-03 16:52
Det var många lättade anletsdrag som syntes på Västergårds IP när domaren blåst av matchen mellan Eskilsminne IF:s damer och gästande Växjö Akademi på söndagseftermiddagen. Efter fem raka förluster i serien kunde Eskils vinna med 4-1 (1-0) efter en match som man dominerade undantaget de första 20 minuterna.
- Nu var det minsann vår tur. Vi har spelat bra de senaste matcherna utan att lyckas ta poäng men nu skulle det bara ske. Och jag ville mer än någonting vinna just denna match, säger en 2-0-skytten Ronja Kindblad efter matchen.

Ronja kom till Eskils just från Växjö Akademi och har laddat länge för denna match.

- Vi tog över efter vätskepausen i första halvlek sedan tycker jag inte det var någon diskussion, säger Ronja.

Det började dock en aning trevande. De första 21 minuterna räddade Eskilsmålvakten Matilda Waldt två välplacerade skott, avstyrde ett anfall med en bra utrusning och dessutom hade Växjö två vassa anslut över respektive utanför mål.

Då blåste domaren Rawa Gharib från Malmö för första halvleks vätskepaus - det var runt 28 grader i skuggan så den var mer än välbehövlig - och efter den ändrade matchen helt karaktär.

Gästerna verkade ha pumpat ut det mesta av sin energi och Malin Forssell och Jasmine Hansen jagade tillsammans med centern Josefine Norberg Växjös försvar i ständiga löpningar.

I 27:e minuten hade Malin Forssell ett bra läge men istället för att skjuta själv valde hon att passa bollen och det blev inget av möjligheten. Malin hade ytterligare ett friläge i 33:e minuten, Josefine Norberg fick ett friläge i 39:e minuten men bollen studsade iväg. Ellen Pigg avslutade med ett hårt skott som målvakten tippade undan.

En dryg minut in på övertiden i första halvlek kom dock ledningsmålet. Malin Forssell serverade Jasmine Hansen en passning och ”Jasse” tvekade inte en sekund utan satte 1–0. Psykologiskt och viktigt precis innan paussignalen.

Andra halvleken fortsatte som den första slutade. Jasmine Hansen och Malin Forssell visade tillsammans med lagkaptenen Julia Nyberg Spets upp tonvis av attityd och karaktär. Lagkamraterna rycktes med och spelet blev allt bättre. I 55:e minuten var det så dags igen. Merima Alibasic vände bort sin uppvaktning på högerkanten och serverade Ronja Kindblad bollen. Ronja avslutade kliniskt.

I 61:e minuten valde Eskils tränare Ashkan ”Ashe” Esfandi att byta Malin Forssell och Ronja Kindblad som båda var trötta efter gediget arbete. In kom Caroline Kristensen och Emma Andersen som bidrog till att tempot skruvades upp ytterligare.

I 71 minuten kunde Caroline Kristensen sätta 3-0 efter hörna och sex minuter senare gjorde hon sitt andra och Eskils fjärde mål då hon snyggt satte 4-0 på pass från Matilda Eriksson.

Eskils kontrollerade matchen totalt men återigen så slarvades det mot slutet och man mer eller mindre skänkte bort ett tröstmål till Växjö. Aldijana Sisic fick lite väl enkelt springa igenom och sätta slutresultatet.

- Det var en rättvis seger. Vi spelade bra efter vätskepausen. Vi förtjänade detta, sa Jasmine Hansen som får en femma i betyg för sin insats.

Caroline Kristensen som kom in och satte två mål sken i kapp med solen.

- Men nu blir det ju tufft med sex matcher på tre veckor. Bara att ladda om, sa hon.

Tränaren ”Ashe” Esfandi pustade ut efter veckor av hårda prövningar med fem raka nederlag.

- Detta ger lite arbetsro. Vi hade snackat mycket om att bibehålla energin och arbetsinsatsen från matchen mot Halmia och nu gav det också resultat. En härlig seger även om jag lider lite med Växjö som fick ställa upp med endast två avbytare i denna värme, sa ”Ashe”.

På onsdag väntar nu Karlskrona borta - en match som flyttats då den egentligen skulle gått under Eskilscupen. Sedan blir det ny bortamatch nästa söndag mot Färjestaden på Öland.

Alla Eskilsspelare får klart godkänt i denna match. Extra plus till de nämnda plus Matilda Waldt i mål som gjorde sitt jobb med beröm godkänt.