Onödigt spännande när Eskils Dam vann
2018-06-16 16:56
bildburken.se
Det blev seger men hemmapubliken fick hjärtat i halsgropen i slutminuterna. Trots en klar ledning för Eskilsminne IF:s damer med 5–2 med tio minuter kvar höll det på att gå galet. Matchen mot Södra Sandby kunde dock vinnas med 5–4 (3–2) och ge välbehövligt andrum i den tuffa bottenstriden.
Eskils gick ut till match med klar attityd och bra fokus. De inledande minuterna dominerades klart och planen med ett 3-5-2-system såg ut att bli vinnande. Efter 8 minuter fick man hörna. Malin Forssell gick upp för att nicka men fick inte träff. När bollen damp ner igen sköt hon kallt in 1–0.

Efter detta var det positiva hemmaspelet som bortblåst. Slarviga passningar, dåliga markeringar och tveksamma ingripanden gjorde att Södra Sandby tog över. I 12 minuten satte Isabella Nilsson 1–1 och två minuter senare 1–2.

Gästerna radade sedan upp chanser och det hängde både ett och två mål i luften bakåt. Men Eskilstjejerna lyfte sig igen. Man tätade till försvaret och Kajsa Arthursson kunde styra upp spelet från sin centrala mittfältsposition. Detta i kombination med kopiöst arbete av Jasmine Hansen som fick agera forward tillsammans med Maja Ahlm och kantlöparna Malin Forssell och Ronja Kindblad fick man åter grepp om matchen.

I 37 minuten utnyttjade Kajsa Arthursson att gästernas målvakt var för långt ute och lobbsköt elegant in 2–2.

Eskils jobbade fram fler chanser och i 42 minuten kom Jasmine Hansen fram på högerkanten i straffområdet och lättade in bollen till Maja Ahlm som ordnade 3–2.

Eskils följde upp på samma fina sätt i andra halvlek. Hårt jobb från flera fötter gav resultat. I 53 minuten skapade man hårt tryck med flera chanser och till slut prickade Julia Nyberg Spets in 4–2 vid målvaktens högra stolpe.

På en av många hörnor höll sig åter Malin Forssell framme i den 69 minuten och kunde bomba in 5–2 och matchen såg ut att springa iväg rejält till Eskils fördel. Man i princip bara väntade på att målen skulle rassla in bakom Södra Sandbys målvakt.

Men fyra täta byten gjorde att laget tappade rytm och närvaro. Det blev åter petande och duttande med bollen och ingen bestämdhet i närkamperna. Södra Sandby utlyfte upp allt och i 81 minuten pricksköt man in 5–3 bakom Matilda Waldt från distans.

I 86 minuten skaffade man fram en hörna och i kalabaliken efter den gick bollen ut till en Södra Sandsbyspelare som drog den hårt upp i krysset.

Bara sekunder senare fick man ett fränt friläge och där hängde kvitteringen i luften. Eskils kunde dock knyta ihop de sista minuterna och rädda en oerhört värdefull seger.

Planens absoluta gigant var Kajsa Arthursson. Hon personifierade exakt det som saknats i många matcher. Attityd, inställning, och arbetsinsats.

- Detta var min första match från start på tre år. Det kändes helt fantastiskt att få göra en sådan match säger en utmattad men lycklig Kajsa efter matchen.

- Jag var utlånad en sväng i Råå och kom därefter hem till Eskils igen och åkte på en korsbandsskada. Var borta i två år och fick börja i Akademilaget. Först nu är jag i A-laget och hoppas få bli kvar, förklarade Kajsa som garanterat blir oerhört svår att peta i fortsättningen.

En annan spelare som ser ut att ha hamnat på rätt position är Jasmine Hansen. Högeryttermittfältaren fick rollen som en av två anfallare och svarade för en heroisk match. Hennes löpmetrar tenderar nog närmast ett maratonlopp denna dag.

- Så roligt det var att spela centralt. Detta var verkligen en fantastisk upplevelse. Jag är trött men glad, garanterade Jasmine när hon så sakta vandrade mot omklädningsrummet med lagets vattenflaskor.

Tränare Ashkan ”Ashe” Esfandi pustade ut för stunden.

- Det blev onödigt nervöst. Bytena fungerade inte som jag hoppats. Trodde de skulle komma in och ge samma kraft som fanns på plan. Det blev lite för snällt på sina håll. Men skönt att vi kunde fixa denna seger, säger ”Ashe”.

- Jag vill lyfta fram Kajsa som visade precis vad vi ska stå för. Tillbaka efter lång skadefrånvaro och tid i Akademin. Så går hon in och visar attityd och inställning av bästa märke, tillägger han.

Många förtjänar plus i matchen trots att det blev skakigt stundtals. Kajsa Arthursson, Jasmine Hansen, Malin Forssell och Ronja Kindblad får dock MVG för sina insatser.