Imponerande insats av Eskilsdamerna
2019-03-02 17:30
Eskilsminne IF:s damer visade upp en imponerande försäsongsform när man på lördagen besegrade seriekollegan och fjolårets tvåa i Division 1 Södra med 5-1 (0-0) på Västergårds IP. Med undantag av två korta perioder - en  vardera halvlek - hade Halmia inte speciellt mycket att säga till om. Eskils däremot skapade ytterligare fyra-fem klara målchanser förutom målen.
Trots att huvudtränare Izet Kaljic och assisterande Johan Håkansson vingades vaska om en hel del i laget då även Maja Ahlm tvingats kasta in handduken på grund av sjukdom bjöd Eskilstjejerna på en mycket stark insats. Förutom Maja Ahlm saknade även sjuka Maja Modig samt Josefine Norberg som befinner sig på kurs och skadade Kujtime Kurbogaj. Halmia saknade även de ett par spelare men var i övrigt ungefär samma lag som i fjol.

Eskils visade i matchen att laget jobbat hårt med sitt försvarsspel. Mittbackarna Matilda Eriksson och Julia Nyberg Spets fungerade i princip prickfritt och var två av planens giganter när man styrde upp försvarsspelet med stor pondus.

Framåt var det meningen av få ett test på omställningsspelet men även att få ett kvitto på att träningen att återvinna bollen vid bolltapp och att kunna etablera längre anfall burit frukt.

- Jag tycker nog att jag fick väldigt fina svar på alla frågor. Vi skapade många klara målchanser och dessutom fungerade vårt försvarspel strålande, sa Izet efter matchen.

Eskils kunde ta ett stabilt grepp om matchen direkt efter avspark. Under perioden 14 till 30 minuten radade man upp chanser. I 14 minuten sköt Jasmine Hansen i stolpen. I den 18 minuten nickade hon utanför i bra läge. I 22 minuten hade Emma Petrovic ett bra skottförsök som smet utanför. I 23 minuten avslutade Jasmine Hansen med skott rakt på målvakten efter ett mönsteranfall. Och i 30 minuten avslutade Nova Karlsson bra men Halmiaförsvaret fick bollen till hörna.

När utdelningen inte kom kunde Halmia ta över spelet och i 40 minuten fick man till sitt första avslut på mål. Klart farligt blev det i den 43 minuten men då svarade Eskils malvakt Lina Karlsson för en strålande benparad.

I andra halvlek fortsatte Halmia att lyfta upp och skapa lite tryck. Men det var Nova Karlsson som fick det första klara läget men rullade oturligt bollen utanför mål efter Emma Petrovics strålande framspelning.

Iställlet var det Halmia som öppnade målskyttet- I den 57 minuten dundrade man ett skott i ribbans underkant otagbart för Ebba Elweroth som bytte av Lina i paus.

Repliken dröjde dock bara tills den 61 minuten då Nova Karlsson iskallt placerade in 1-1.

Izet gjorde en del byten efter cirka 60 minuter och Eskils skruvade då upp farten ytterligare. I 70 minuten kunde Jasmine Hansen äntligen få trycka in bollen och ordna 2-1 och redan då började gästerna gå lite på knäna.

- Jag är nöjd över att vi visade att vi hade klart bättre ork än de. Mot slutet märktes klart att orken tröt hos Halmia medan våra spelare fortsatte pumpa på, berömde Izet.

De sista tio minuterna gick proppen ur helt målmässigt. I 81 minuten satte Nova Karlsson 3-1 och tre minuter senare kunde planens kortaste spelare - Lovisa Ohlander - snyggt nicka in Emma Petrovics hörna till 4-1.

Emma Petrovic visade sedan underbar teknik och känsla när hon satte punkt med 5-1 i 87 minuten.

- Mittbackarna Matilda och Julia vill jag ge lite extra plus. Även Nova Karlsson och Jasmine Hansen ska ha beröm för outtröttligt arbete, berömmer Izet.

Tilläggas kan att hela laget gjorde en gedigen insats. Samtliga spelare fått klart godkänt och formkurvan ser synnerligen trevlig ut.

Text och bild: Lasse Möller

Eskils damer möter MFF2024-01-26 09:29
Tung förlust i Värnamo2023-06-18 18:40
Eskils bäst i DM-derbyt2023-06-14 22:44
Dags för revansch2022-09-09 18:29
Eskils tog ny 8-0-seger2022-06-12 19:47
Bokslut mars2021-04-05 12:39
Bokslut februari2021-03-06 08:44