Derbyseger mot Hittarp- klassmål av Nova avgjorde
2019-04-28 17:04
Äntligen kom den första trepoängaren för Eskilsminne IF:s damlag. Och tjejerna kunde inte valt ett bättre tillfälle. Att vinna ett svårt bortaderby mot Hittarps IK med 2-1 (1-1) efter en stark arbetsinsats av samtliga spelare ger förstås härligt självförtroende inför nästa omgång då man tar emot serieledaren Hammenhög på Västergård.
Det var upplagt för en riktigt tuff drabbning när Eskils åkte till Laröd för att möta nykomlingen Hittarp. Hemmalaget har bunkrat självförtroende efter en stark fjolårssäsong och en hyfsat bra inledning på årets säsong. Men inledningsvis märktes inte mycket av detta. Eskils tog nämligen ett rejält grepp om spelet.

I 6 minuten fick Nova Karlsson på ett bra avslut men Hittarps målvakt gjorde en bra räddning. Minuten senare var det Jasmine Hansen som höll sig framme dock utan utdelning.

Men Jasmine skulle få sin revansch. I den 9 minuten skickade duktiga högerbacken Rebecca Johansson fram en djupledsboll som Jasmine är först på. Hennes avslut blockeras av Hittarpsmålvakten men i detta motlägg trycker Jasmine in 1-0 för Eskils.

Under resten av halvleken kontrollerar Eskils matchen ganska eftertryckligt. Hittarps spel är fantasilöst och inte speciellt konstruktivt. Långa bollar pumpas upp mot Eskils försvar.

Men i den 43 minuten kom 1-1 som en kalldusch. Ett långskott via Lina Karlssons ribba och in gjorde att pausställningen var helt jämn.

Efter paus hade Hittarp ett farligt frisparksläge i 52 minuten men Lina tippade undan bollen.

Istället var det Eskils som skulle få utdelning. Och här talar vi om ett mål som var fotbollsgodis på högsta nivå.

I den 54 minuten tar sig en av dagens bästa spelare - vänsterbacken Filippa Karlsson - fram längs kanten in mot straffområdet där hon snyggt lyfter in bollen till en fri Nova Karlsson som med en stenhård vänstervrist prickskjuter in 2-1 för Eskils. Målet var vackert som en tavla och förtjänar att ramas in den saken är klar.

I 58 minuten har Nova ännu ett bra avslut men denna gang tippar målvakten skottet till hörna.

Avslutningen av matchen blev onödigt spännande så Eskilstjejerna började slarva lite och släppte in Hittarp i matchen. Men trots att hemmalaget hade ett visst spelövertag lyckades man inte vaska fram någon direkt farlighet.

Matchen slutade 2-1 och därmed var första segern på kontot för Eskils del.

- Vi behövde en seger och jag är mycket nöjd med den inställning som tjejerna visade upp i dag. Det var hårt arbete matchen igenom och det går inte att klaga på arbetsinsatsen, sa en lättad tränare i Izet Kajlivs skepnad efter matchen.

- Det var verkligen en sten som föll från hjärtat. Vi spelade bra och skapade många chanser. Dessutom hade vi ett klart spelövertag. Hittarp fick faktiskt inte till en enda riktig målchans. Deras mål kom från 30 meter på ett långskott, säger Izet.

Segern skapar förstås lite arbetsro och nu kan laget bygga vidare på resten av säsongen.

- Ja detta behövdes och nu laddar vi för matchen mot Hammenhög, konstaterar Izet.

Hammenhög är för övrigt den klubb från vilken Izet kom till Eskils inför denna säsong.

En spelare som svarade för en kopiös arbetsinsats på mittfältet var Emma Petrovic. Hon gick nästan bokstavligt på knäna mot slutet men gav sig inte en sekund.

- Vi var förberedda på vilken match som väntade oss i dag och jag tycker vi stod upp bra. Jag är riktigt nöjd med matchen. Detta förtjänade vi, sa en glad men trött Emma.

Förutom Emma Petrovic och Filippa Karlsson förtjänar Rebecca Johansson,  Matilda Eriksson, Nova Karlsson och Sanna Nilsson lite extra plus i dag.