Målskyttet lossnade när första segern kom
2020-06-26 22:54
Det var lite som den berömda ketchupflaskan när Eskilsminne IF:s damer tog emot Trelleborgs FF på fredagskvällen. Mot Borgeby i seriepremiären gick laget mållöst från matchen trots flera chanser.  Nu blev laget vad tränare Izet Kaljic direkt efter matchen beskrev som kliniska i avsluten. Matchen vanns med 4-1 (1-0) och siffermässigt vart det närmast i underkant även om Trelleborg hade merparten av bollinnehavet.
Det ska direkt sägas att matchen trots den målmässiga urladdningen var en kraftmätning där det sattes till rejält och inte gavs några större utrymmen åt skönspel. Det som dock klart utmärkte sig var effektiviteten och noggrannheten i Eskilstjejernas avslutningar.

- Nej det var inte vackert att titta på alla gånger men i kväll så fick vi tillbaka det vi förlorade i effektivitet mot Borgeby. Detta var kliniskt utnyttjandes av chanserna och jag tycker vi kunde gjort fler mål fast TFF hade mycket boll. Men de skapade ju inte speciellt många farliga lägen, sa Izet.

I matchens inledning hade Eskils två bra lägen men Emma Petrovics och Malin Forssells avslut gick båda utanför. Men i den 20 minuten kom första läget. En av matchen i särklass bästa spelare - Johanna Olsson - kom i friläge mot mål och fälldes i straffområdet. Straffen slog lagkaptenen Julia Nyberg Spets in till 1-0 i den 21 minuten.

Johanna Olsson hade ett gyllene läge i 29 minuten men hennes lobb gick över mål. Här måste vi också berömma mittbacken Agnes Nilssons briljanta framspelning.

I den 38 minuten skapade TFF det enda farliga läget i första halvlek då man åstadkom rena kalabaliken framför Sacha Micha i hemmamålet efter en hörna.

I paus byttes Nova Karlsson in istället för Malin Forssell och redan i 46 minuten spelade hon genialt fram Johanna Olsson som var obeveklig då hon tryckte dit 2-0.

I 60 minuten betalade Johanna tillbaka för den fina framspelningen genom att servera Nova ett friläge. Novas skott räddades av målvakten men hon kunde behärskad slå in sin egen retur till 3-0.

Här var TFF riktigt skakat. Eskils snabba och effektiva omställningsspel skapade nya lägen och i den 65 minuten kunde Julia Lennartsson spela fram Johanna Olsson som åter var obeveklig och ordnade 4-0.

Minuten senare lyckades gästerna provocera Nova Karlsson till två gula kort och därmed en utvisning som följd. Nova som på 21 minuter svarat för en målande passning och ett mål tvingades djupt olycklig lämna planen.

- Nova var oerhört duktig när hon kom in men jag är förstås inte glad över utvisningen. Men motståndarna kom under skinnet på henne och hon reagerade, sa Izet efter matchen.

I den 70 minuten tilläts TFF reducera genom Elin Engbe till 4-1 på en lobb en bit utifrån.

Trots mycket bollinnehav skapade dock inte gästerna mer. Istället var det mycket nära att Eskils kunnat utöka siffrorna mot slutet.

- Nu får vi lite uppehåll sedan väntar cupmatch mot Centern innan serien drar igång i början på augusti, sa Izet.

Matchens stora behållningar hittar vi i Eskils i form av Johanna Olsson som sprang två maratonlopp minst denna kväll och dessutom såg till att ge TFF-försvaret fullt upp. Dessutom i Eskils vänsterback Lovisa Pigg som svarade för en närmast prickfri insats och agerade med stor pondus och stort självförtroende. Hela laget ska dock ha beröm för sin insats.