SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eskilsminne IF
Respekt - Kamratskap - Jämlikhet
Akademi / Division 2
Bra mix ger Akademilaget framgång
2020-09-09 11:01
Det har väl knappast undgått någon att Eskilsminne IF:s A-lag på damsidan går som tåget i serien. En serie lägre - Division 2 - huserar klubbens Akademilag också med stor framgång. I en jämn serie ligger Eskils tvåa med en trupp med ung profil där det finns några rutinerade spelare som bildar kittet i en framgångsrik blandning där siktet på framtiden är i fokus.
Akademilagets tränare Tony Johansson är ny i föreningen denna säsong men har redan växt in i verksamheten och hyllar klubbens strategi och målsättningar.

- När jag började här fick jag klart för mig att talangutveckling är centralt men också att laget ska vinna matcher. Det känns som vi är på rätt väg med en grupp där många spelare redan är med och tränar med A-laget, berättar Tony.

Att hitta en vinnande mix är nödvändigt och det har Eskils gjort i Akademin liksom i A-laget. Tony lyfter gärna fram sina rutinerade lite äldre tjejer.

- Vi har Cajsa Welander som kom tillbaka efter ett drygt års frånvaro för skada. Cajsa är lite av ”mamma” för de yngre tjejerna. Hon har spelat i Division 1-laget och har rutin och erfarenhet som är viktig, berättar Tony.

- Det är en stor fördel att vi också kan få tillgång till A-lagsspelare som exempelvis behöver speltid efter skador och frånvaro. Maja Modig som varit skadad länge har registrerats i Akademilaget och kan spela där såväl som i det gemensamma B-lag som A-laget och Akademin har, berättar han.

Maja fick för övrigt en kalastart på sin come back i B-laget då hon spelade 50 minuter och redan efter 7 minuter gjorde hon mål.

- Vi har även fått tillgång till målvakten Lina Karlsson om hon kommer hem från skolan i Linköping och har möjlighet att spela, säger Tony.

Inom damfotbollen går utvecklingen snabbt. Tjejer kommer snabbare fram till A-lagsspel och därför är det viktigt att det finns järnkoll på utvecklingsarbetet. En trio som av och till tränar med A-laget är Ellen Roslund, Tilda Jonhag och Maja Strömberg.

- Det är tjejer som är 16 och 17 år som får denna chans att känna på tempo och hårdhet, berättar Tony.

Stämningen i Akademin är något som Tony Johansson ofta återkommer till. Han trivs med sitt material och med sina kollegor. Lagets andra tränare Calle Lundgren och Cathrin Wahlstedt bildar tillsammans med Tony en stark trio.

- Cathrin och jag är väl ungefär samma ”kontrollfreaks” när det gäller ha koll på tider, utrustning, planer med mera. Vi pratas vid var och varannan dag, skrattar Tony.

- När det gäller spelarna i laget är jag oerhört imponerad över hur mogna och fokuserade de är. De vet vilka spelregler som finns i klubben och ställer upp hundraprocentigt. Dessutom är sammanhållningen enorm. Ett bevis på hur bra trivseln är har vi i Saga Andersson, berättar Tony.

Du får gärna precisera det lite:

- Saga är skadad sedan länge och kan inte träna men hon kommer på varje träning. Hon till och med ringer mig och meddelar om hon inte kan komma dit. Detta är ju något enastående, berömmer han.

- Jag har aldrig sett Saga spela men har ju hört mycket gott om henne, tillägger han.

Akademin ligger just nu tvåa. Serien är oerhört jämn men kan man fortsätta den positiva utvecklingen de sista fyra matcherna i serien kan det bli en topplacering. 

Text: Lasse Möller
Bild: Bildburken.se

Nyhetsarkiv
Provträna med Eskils!2018-10-15 20:05
Ännu en Växjövinst2017-12-04 10:09
Segertåget fortsätter!2017-05-28 21:01
Tre viktiga poäng!2017-05-14 18:10
Älmhult borta 2017-05-08 09:16
Intensiv fotbollshelg!2017-05-01 21:08
Träningsstart 20172017-01-09 00:01
Seger i Växjö2016-11-27 20:44
Division 3 20152015-02-03 21:57
 
 
Senaste från Bildburken:

Se alla bilder från Eskilsminnes hemmamatcher på både herr- och damsidan på Bildburken.se
© Vid frågor om bilder kontakta janne@bildburken.se